Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niewiedząca w potrzebie.

Pit 37 2007r.POMOCY

Polecane posty

kochani mam problem z pit-em, otóż rozliczam sie z mężem znaczy on zemną bo ja nie pracuje:) i czy możemy odpisać sobie internet jeżeli sie nie uczę tylko dla własnej przyjemności go mam ,bo ktoś mi powiedział ze tylko uczący albo pracujący może sobie odpisać neta ...wiec jak to jest... i pytanie jak to jest z ulgami prorodzinnymi ,mamy jedno dziecko i jak to jest z tymi odpisem ,bo nie mam zielonego pojęcia w ogóle o co tam biega:)czy to sie opłaca w ogóle. Z góry bardzo dziękuje za odp.:):)

Gość Ciotka Matylda w papilotach
internet można sobie odliczyć bez względu na wszystko, a z tą ulgą to tez nie wiem jak to jest próbowałam się już tu dowiedzieć ale n ikt mi nie odpowiedział rzetelnie.

dziękuje wielkie ,właśnie bo to jest nowość dla wszystkich niby mówią o co chodzi ,chodzę po tym necie czytam ale kurna nic nie rozumie ,nie chce walnąć sie w byka i nie wiem co robić ,myślałam ze może zadzownie do urzędu ale pewnie biedzie tak jak w tamtym roku ,zadzwoniłam zapytałam sie a Pani odp. mi w bardzo służbowy sposób dla mnie mało zrozumiały język , ze głupio było po zakończeniu jej wypowiedzi ze dalej nie rozumie ,ALE na litosc boska !! ta baba ni w ząb nie wytłumaczyła o co chodzi ,no i zakończyło sie tym ,ze podziękowałam całkiem zrezygnowana ze nikt mi nie pomoże:( i nawet w tym roku nie myślę dzwonić .

Postaram się pomóc, mam nadzieję, że coś zrozumiesz z moich zawiłych wyjasnień ;) Internet odliczasz bez względu na to, czy się uczysz czy nie - musisz mieć tylko faktury (FAKTURY, nie rachunki) za internet IMIENNE czyli na twoje nazwisko i imię. Jeśli również męża (czyli np. Jan i Anna Kowalscy) mąż również może sobie neta odliczyć - jeśli rozliczacie się osobno, ofkors. Internet musisz uwzględnić w PIT/0 a wpisujesz go na PIT37 w rubryce odliczenia od dochodu poz. 93. Odliczenia na dziecko: tutaj taki mały artykuł http://finanse.interia.pl/pieniadze/artykuly-i-porady/news/po-114508-zlotych-na-dziecko,1033354,4143 Oczywiście kwotę 1145,08 zł odliczasz nie od dochodu ale od PODATKU czyli łopatologicznie w rubryce F masz: składka na ubezpieczenie zdrowotne - wpisujesz z PIT 11 pod spodem masz odliczenia od podatku wykazane w PIT/0 (ten PIT również MUSISZ złożyć wraz z deklaracją) i tutaj wpisujesz w poz. 106 - kwotę odliczenia na dziecko/dzieci. Jeśli pozycja 104/105 + 106 przekroczy podatek z pozycji 103 wtedy US zwraca ci tylko równowartość zaliczki pobranej przez płatnika.

Ale ze mnie mądrala, tak napisałam, że sama nic z tego nie wiem. Problem w tym, że tego nie da się na chłopski rozum wytłumaczyć. Ja w tym siedzę to wiem, jednak gdyby nie te wszystkie dopiski we wzorze PIT 37 też musiałabym najpierw pomyśleć, zanim wypełnię.

o ja pikole ... kotuś nie wiem dalej o co biega np, m=nam urzad ma zwrócić 1300zł czyli mogę jeszcze odpisać te ulgę prorodzinna,szkoda ze nie jesteś moja sąsiadką bys mi pomogła:):)

Ulgę za dziecko musisz wykazać. Skąd wiesz, że US ma ci oddać 1300 zł, robiłaś już rozliczenie? Szkopuł jest w tym, że US nie może oddać więcej, niż wziął. Więc przykładowo: zaliczka pobrana przez płatnika wyniosła np. 1200 zł. Po rozliczeniu wyszło ci, że powinnaś otrzymać np. 1500 zł. US odda ci tylko i wyłącznie te 1200 zł, ponieważ tyle wziął.

No tak przez neta rozliczanie jest do du.. Ja namawiam cały czas do rozliczania się z programem, zresztą można poznać "tajemnice" deklaracji i jechać wg. wzoru.