Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marakub

Laserowa korekcja wzroku

Polecane posty

Gość marakub

Noszę okulary od 10-11 roku zycia, i szczerze ich nie cierpię. Mam ochotę się ich pozbyć, słyszałam, ze taką możliwośc daje laserowa korekcja wzroku. Tylko boję się, czy to boli, czy są jakieś powiklania.

Gość Lansja
Laserowa korekcja wzroku to bardzo powazna sprawa. Powinnaś przemyslec wszystkie za i przeciw. Przeciez to jest ingerencja w twoje oczy! A jak zostaniesz slepa?

Gość marakub
owszem wszystko przemyslalam, i jestem jak najbardziej za!

Gość zegota
Lansja, znasz kogoś kto po zabiegu stracił wzrok? nie strasz :-(

no właśnie wicie coś o skutkach takich operacji?Więcej jest Za czy przeciw?To w końcu ingerencja gdzieś tam głęboko oko!Czy to jest bezpieczne?

no a nie :) Dłubią ci palcami czy laserami w gałce i nawet nie wiesz co i jak. A jak zamknę oko i mi wypali powiekę:):):):)

Gość ja tam sie naczytalem o
tej laserowej korekcji wzroku na forum gazeta.pl ... Niby wszedzie pisza ze w 99% przypadkow nie ma powiklan i wzrok sie nie pogorszy ;/ Za przeproszeniem gowno prawda ... Przewazajaca ilosc osob tam sie rozpisujacych jest niezadowolona z zabiegu, albo maja jakies powiklania typu obraz rozmazany lub wada nie stanela im w miejscu i sie normalnie pogarsza ;/ ;/ Dziwne ze akurat znalezli sie w tym 1% ;/

Gość epi-lasek
mam zabieg w przyszlym tygodniu, napisze jak mi poszlo. ale Wy macie zabobonne myslenie o tym laserze............lo matlo. sredniowiecze, haha.

Gość orli sokoli
10 lat temu miałam usuwany astygmatyzm (-4,5) i krótkowzroczność (-1,5) - zabieg byl o tyle wskazany, ze wada astygmatyzmu dotyczyla tylko jednego oka i nie można było dobrać dobrych okularów. 10 lat temu, więc metoda na dziesiejsze możliwości inwazyjna - około tydzien z opatrunkiem, ból duży przez 2 dni. ale i tak bylo warto, zdecydowałam sie po roku na usunięcie wady krótkowzrocznosci z drugiego oka (-1 raptem), zeby raz na zawsze pozbyć pozegnać się z okularami, szczegolnie w prawie jazdy. Nie mam żadnych problemow ze wzrokiem, wszyskie badania OK. Trafilam kilka lat temu z zapaleniem spojówek do jakiegoś starego lekarza, który nastraszył mnie, że teraz to już tak będzie -ból oczu i tak dalej. Bzdura totalna, jeśli kogoś męczą okulary, albo ma wadę trudną do korekcji - to genialne pozbycie się problemu. Pozdrawiam, odwagi i... w drogę :)

faktem jest że lekarze nie robią takich operacji ani sobie,ani nikomu ze swoich rodzin,czy to nie daje do myślenia?

ja ostatnio rozmawialam z kobieta, ktora poddala sie zabiegowi laserowej korekty wzroku,.... stwiwrdzila, ze bylo to najbardziej obrzydliwe i nieprzyjemne uczucie, jakei czula w zyciu...... ale bylo warto, stwierdzila, ze zrobila by to jeszcze raz, wiedzac jak to jest nieprzyjemna... a u niej to podobno byl baaardzo duzy problem, bo miala bardzo wrazliwe oczy i one "uciekaly" i trzebna bylo czekac az sie "zmecza" pozniej chodzila przez to przez kilka tyg z czerwonymioczami (baaardzo czerwonymi) ... ale tak czy siak stwierdzila ze warto bylo

Gość kirst
a skąd ta pewność ,że nie zrobi sobie tego lekarz? Skąd takie dane?Ja myślę, że to takie gadanie dla gadania.Podobnie jak dane o komplikacjach.Z tego co czytałem to skutki uboczne (zresztą odwracalne) liczone są w promilach albo i i lepiej.Trzeba wybrać po prostu dobrą klinikę i sprawdzić ich dane a nie opowiadać głupoty.

Gość milu
dobrą klinikę powiadasz? ciekawe jaką? nie wierzę, że klinika sama w sobie moze miec renomę , to raczej lekarze są ważniejsi. Kto mnie operuje miła recepcjonistka z angielskim, ładnym uśmiechem czy profesjonalny lekarz z tytułem profesorskim? Ładne foldery drukuja wszystkie kliniki.

Gość arletta27
a jakie kliniki polecacie ? Może jakąś w Warszawie? Czy płaciliście za te zabiegi i czy można zrobić to w ramach NFZ ? b. prosze o odpowiedź. Dziekuję

Witam! Mialam robioną korekcje wzroku cztery lata temu w Klinice Okulistycznej w Katowicach na ul. Ceglanej. (krótkowzroczność -8 oraz astygmatyzm -3 na obu oczach). Teraz zostało mi jeszcze -2, gdyz jednorazowo cała wada nie dała się skorygować, ale do 5 lat po zabiegu mogę iśc na rekorekcję bezpłatnie. Co do samego zabiegu musze przyznać, ze moje oczy są dosyć wytrzymałe na bół. Mimo, ze miałam szatkowaną laserem gałkę (metoda PRK), po dwóch dniach od zabiegu nie czułam juz prawie żadnego szczypania ani bólu , a po samym zabiegu tez szczypanie było znośne. Oczywiście trzeba uważac, aby przez pól roku nie przemęczac oczu, nie nosić ciężarów, chronić oczy przed słońcem itp., a przed zabiegiem trzeba zrobić szereg badań mających wykluczyć cukrzycę, jaskrę, zapalenia itp. Po samym zabiegu trzeba nosić okulary przeciwsłoneczne i uważać na wszelkie kurze, pyły itp. Ale naprawdę warto bo wczesniej na basenie nie poznawałam ludzi, bez okularów byłam praktycznie ślepa ;) A teraz te marne -2 mi prawie ine przeszkadza.

A czy to prawda, że aby można było wykonać taką operację to wada musi się najpierw zatrzymać??

Gość Miszell
wadę musisz mieć stabilną od przynajmniej roku no musisz mieć skończone 20lat żeby gałka przestała rosnąć.Z tego co wiem to trudno o dofinansowanie z NFZ. Zresztą nie wiem czy wtedy to zrobią w specjalistycznej klinice.Ja tam miałam robione już tą nowszą metodą to tylko 10 dni zwolnienia miałam i już . Nie mam wady nie ma problemu. :)

Gość rikolll
hej mam pytanie . Moja lekarka okulistka powiedziałą mi ,że moge włąściwie sie poddac takiemu zabiegowi ,ale pod warunkiem,że wybiore klinike gdzie zrobie mi bardzo dobra diagnozę. Nie ma u siebie takiego sprzętu,że my mnie zdizagnozowac na tyle i nie moze ręczys za jakosc badania. Jak myślicie gdzie w Polsce robia najlepszą diagnozę?

Gość Arletta _27
a jaka jest dobra klinika w warszawie? Jaki lekarz jest na pewno b. dobry którego polecacie? Czy polecacie Mavit ? Czy ktoś miał tam robiony ten zabieg i jest zadowolony i poleca? Dziekuje pozdrawiam

moja teściowa miała zabieg, wcześniej miała wadę niemierzalną w jednym oku w drugim było trochę lepiej, do tego miała zaćmę, kobieta własnych stóp nie widziała, a osoby to były rozmazane plamy teraz w jednym ma -1,5 w drugim chyba -2 ale uważała bardzo bo wiedziała że jak się zacznie schylać, dźwigać cokolwiek przemęczać itp to może oślepnąć

Gość mine
mialem robiona korekte wzroku metoda lasek,bola mnie oczy 3 dzien,czy ktos moze sie ze mna tym tematem podzielic

Gość gość
Możesz wybrać się do Krakowa, do Centre de la vision. Tutaj mają bardzo dobrą obsługę i lekarzy, zatem na pewno postawią prawidłową diagnozę. :-)

Gość gość
zamiast okularow mozna nosic soczewki kontaktowe

Gość gość
Arletta _27 w Warszawie to do Lexum polecam - tanio i profesjonalnie!

Gość matyldens
ja też jakbym miała polecać to Lexum własnie :) ale ogólnie polecam też sam zabieg laserowej korekcji. naprawdę warto!!!

Gość Anita333
Rikolll, jeśli chodzi o wykonanie dobrej diagnozy na profesjonalnym sprzęcie, to po pierwsze wydaje mi się, że każda klinika, która robi takie operacje powinna takim sprzętem dysponować to raz, a dwa, to, że okulistka powiedziała Ci, że możesz poddac się zabiegowi to jeszcze nic nie znaczy - bo to własnie badania i wywiad zrobiony w konkretnej klinice zadecydują czy "zakwalifikujesz" się do operacji czy nie. I to lekarz juz w klinice podejmie taka decyzję, więc najpierw badania - dobre robią w sopockim blikpolu, http://www.blikpol.pl/ . potem gdybanie:)

Gość gość
kto robił sobie zabieg w Nowy Wzrok,laserem femtolaski?