Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ale lipa

owsiki i sanepid

Polecane posty

Gość ale lipa

krotkie pytanie: czy majac owsiki moge wyrobic sobie ksiazeczke sanepidowska? te badania wykonuje sie na salmonelle, ale czy przy okazji nie wykryje mi tez ze mam owsice? :( przeszlam juz kilka kuracji lekami na owsiki i co kilka miesiecy choroba wraca a w najblizszym czasie chce sobie zrobic ksiazeczke.. prosze zorientowanych o odpowiedzi

Gość gdzie będziesz podwać żarcie
nie jest to pierwszy taki temat i jak sobie pomyśle że można kupić hamburgera z owsikami to mi się odechciewa jeść poza domem :o

Gość ale lipa
nie bede robila przy jedzeniu bo mam 17 lat i chce sobie dorobic jako hostessa na promocjach

Gość ale lipa
nic sie nie dowiedzialam z tamtego tematu

oczywiście że wykryją, te badania obejmują równiez badanie kału, więc nie ma mowy żeby owsików nie wykryli jeśli są, a badania takie robi sie właśnie dlatego, żeby chora osoba nie miała kontaktu z jedzeniem które ma podac innym, nie szkodzi że będziesz hostessą, będziesz częstowac jakimś żarciem, możesz miec brudne ręce i nawet sobie z tego nie zdawac sprawy, a ktos to potem zje

Gość gdzie będziesz podwać żarcie
szkoda, dwie osoby co najmniej twierdzą, że to badanie bakteriologiczne i pasożytów nie wykrywa, no ale wiczocznie oczekujesz chyba odpowiedzi z samego sanepidu, to może napisz do nich od razu :o 🖐️

masz konkretne skierowanie? jesli masz skierowanie na badanie kału to owsiki zostaną wykryte bez dwóch zdań, to widac gołym okiem

Gość ale lipa
no coz... pozostaje mi znowu isc do lekarza i powtarzac kuracje :(

Gość owsik z dupy
to ciekawe dlaczego ludzie mający owsicę muszą nieraz powtarzać badanie kału po kilka razy? Samice widoczne gołym okiem to jest ciężka postać owsciy, normalnie bada się kał na obecność jaj owsików i jedno takie badanie nie jest w 100% pewne

Gość owsikami zaraza sie
w ten sposób, ze polyka sie ich jaja, przenoszone na wlasnych rekach, np za paznokciami. Jesli sama sie zarazasz ( moze masz dlugie paznokcie i rzadko myjesz ręce) to tym bardziej zarazisz klientow, zwłaszcza,ze twoja owsica jest uporczywa. Pomysl nad tym i niech cie ruszy sumienie.

Gość ale lipa
wydaje mi sie ze moje mieszkanie jest juz za bardzo skazone.. to chore zeby tyle czasu sie z tym meczyc :/ hmm kilka miesiecy mialam "spokoju" i teraz owsiki znowu wychodza.. nie jest ich duzo czy sama kiszona kapusta i sokiem z marchwii sie ich pozbede? nigdy nie probowalam takich sposobow, tylko lekami sie leczylam teraz chce sprobowac naturalnymi metodami, pestki dyni, marchew, kapusta, ogorek, zero slodyczy, mandarynek (jem je kilogramami) :D z czosnkiem w odbycie nie mam zamiaru probowac :/

Gość ale lipa
czy jezeli w ciagu kilka dni kiedy bede oddawala kal do badan, nie bede odczuwala swiadu, to znaczy ze owsikow nie ma w kale? bo jezeli objawy mi ustapia bez brania lekarstw to czy mam pewnosc ze w tych dniach nie mam owsikow?

Gość jeśli kilka dni nie bedę miała
dziewczyno litości, Ty nie powinnas mieć objawów przez co najmniej pół roku, skoro ciągle siebie zarażasz to zarazisz innych ludzi, jak mozesz nawet myśleć o czym czy wyjdzie to w badaniu czy nie, nawet jak nie wyjdzie to jak mozesz myśleć o pracy z żywnością? Wiesz ile ludzi może cierpieć z Twojego powodu?

Gość no własnie litosci i wyobrazni

Gość balalajkaaa
czy po dwoch tygodniach gdy wezme druga tabletke leku na owsiki bede mogla isc spokojnie na badania do ksiazeczki zdrowia? Posiadam skierowanie na badanie kalu na nosicielstwo salmonelli i shigelli, czy w takim razie badania robione sa pod katem owsikow tez? Prosze o pomoc :(

Gość balalajkaaa
nikt nic nie wie????