Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anka3110

matematyka - zadania logiczne - prośba o pomoc

Polecane posty

Witam wszystkich. Mam prośbę do osób, które lubią rozwiązywac zadania logiczne z matematyki.Ja nie lubię ale mam ich do rozwiązania kilkanaście. Jeśli ktoś chciałby je rozwiązac, to się polecam. Piszę dlatego, bo wiem, że są osoby, które lubią rozwiązywac tego typu zadania.Pozdrawiam

Gość matematique
Dawaj je, zaraz je tu roztrzaskamy :)

ok, dzięki za odzew.Jesli potrafisz, to bym prosiła też o sposób obliczania. Następne podam za parę minut. 1. Ewa miała dodac do pewnej liczby 19. Pomyliła się i odjęła 19. o ile różni się wynik właściwy od otrzymanego? 2. Dodano 3 liczby. następnie pierwszą zwiększono o 27, drugą zmniejszono o 18 i otrzymano sumę większą o 50 3. suma trzech kolejnych liczb parzystych jest równa 36. jakie to liczby 4. Karolina pomyślała pewną liczbę i dodała do niej 3. otrzymany wynik podzieliła przez 2. od otrzymanego wyniku odjęła 1. Do otrzymanego wyniku dodała 5 i otrzymała 9. jaką liczbę pomyślała Karolina

chetnych duzo a zadan brak :(

Gość matematique
1. o 38

Gość matematique
Jaka jest pytanie w 2?

Gość matematique
3. 2n+(2n+2)+(2n+4)=36 6n+6=36 n=5 Te liczby to:10,12,14

1. 2*19 = 38 2. jakie jest pytanie 3. x+x+2+x+4 = 36 x = 10 czyli te liczby to 10, 12, 14 4. (x+3)/2 -1 +5 = 9 x = 7

Gość matematique
4. (x+3)/2-1+5=9 (x+3)/2=5 x+3=10 x=7

to jest dla mojego synka, klasa 3 szkoły podstawowej. ja takich zadań nie lubię rozwiązywac 5. 47ciastek ułożono na 5talerzach.Na każdym talerzu jest inna liczba ciastek.Na drugim talerzu są o 2 ciastka więcej niż na pierwszym talerzu.Na trzecim talerzu jest tyle ciastek,co na pierwszym i drugim talerzu razem.Na czwartym talerzu jest 4razy mniej ciastek niż na trzecim talerzu.Na piątym talerzu jest 11 ciastek.Ile ciastek jest na każdym z talerzy? 6.W dwóch kieszeniach mam 76zł.Jeżeli z pierwszej kieszeni do drugiej przełożę3zł,to w obu kieszeniach będę miał po tyle samo złotych. ile zł ma m w każdej kieszeni

Gość matematique
O Boże! Jesteś dorosłą osobą i nie radzisz sobie z tymi zadaniami? Jeszcze mało zgrabnie tłumacząc się, że "nie lubisz takich zadań rozwiązywać". Dno.

Gość a ja luibie
x+y=76 x-3=y+3 -> x=y+6 2y+6=76 2y=70 y=35 x=41

7.wzdłuż ulicy lipowej o długości 1km posadzono co 100m młode lipy. ile drzewek posadzono po jednej stronie, a ile po obu stronach ulicy 8. w kl.3c, liczącej 28 dzieci, wszyscy uczniowie uprawiają sport.19 spośrod nich gra w piłkę nożną, a 16 w koszykówkę. Ile dzieci uprawia obie dyscypliny sportowe 9. na łące pasły się gęsi i kozy. baca policzył głowy i okazało się , ze było ich 32. zwierzęta miały w sumie 80 nóg. ile gęsi pasło się na łące 10. darek i tomek mają po tyle samo płyt z grami komp. ile darek powinien dac tomkowi, aby tomek miał o 20 płyt więcej niż darek

11. kasia ponumerowała strony w swoim pamiętniku. ile razy napisała cyfrę 4, jeżeli pamietnik ma 56 stron 12. na prostej zaznaczono kolejno punkty: R, Y,B,A. Punkt b oddalony jest od punktu r o 8 cm, punkt a oddalony jest od punktu y o 7cm. odcinek yb ma dł. 5 cm. wykonaj obliczenia do pytań.jaką dł. ma odcinek ra? o ile jest dłuższy odcinek ry od odcinka ba 13. oblicz wymiary wszystkich prostokątów o obwodzie 32 cm 14. boisko szkolne ma kształt kwadratu o boku długości 60 cm. rafał objechał je na rolkach po wyznaczonym torze 4 razy w ciągu godziny. jaką droge pokonał rafał w ciągu godziny czy w ciągu trzech godzin chłopiec przejechałby 3 km

15. Sala gimnastyczna ma 50 m długości i 35 m szerokości. sala do rytmiki jest kwadratem o boku dł. 45 m. ile listwy przypodłogowej potrzeba , aby obic nią podłogę w obu salach? Pamiętaj, że w sali gimnastycznej są drzwi o szerokości 1m 80 cm, a w sali rytmiki drzwi mają szerokośc 90 sm to już wszystkie zadania

Gość do anki3110
żałosna jesteś dziewczyno. zrobienie tych zadan zajeloby tyle samo czasu co założenie tematu i przepisanie ich na kafe, a nie musialabys czekac na odpowiedzi. rozumiem ze nie kazdy jest matematykiem, ale one są tak trywialne, że to, ze nie chcesz/nie umiesz ich zrobic wskazuje na poważny defekt intelektu.

zastanawiam się tylko w jakim celu są niektóre złośliwe komentarze, poprosiłam osoby, które lubią rozwiązywac takie zadania, osobom pomagającym wielkie dzięki

Gość ja ljublju
7) po jednej stronie 10 (11) (chyb azalezy jak patrzec, nie jestep pewna) po dwoch 20 (22) 8)19+16=35 35-28=7 9)x+y=32 -> y=32-x 4x+2y=80 4x+2(32-x)=80 4x+64-2x=80 2x=16 x=8 y=24

Gość ja ljublju
10) 10 11) 16 13) 2x+2y=32 y=17-x x=1 y=16 x=2 y=15 itd

Gość ja ljublju
14) podejrzewam ze ma byc 60m nie cm 4*60=240 4*240=960

Gość ja ljublju
14 cd) 4*240=960m

Gość ja ljublju
2) 27-18=9 50-9=41 zwiekszono o 41

Gość ja ljublju
15) 2*50+2*35+4*45-1.8-0.9=347.3