Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość masażystka19

RENTA A DALSZA KONTYNUACJA NAUKI, PYTANIE

Polecane posty

Gość masażystka19

Witam, w tym roku skoncze 20 lat, pobieram rente po zmarłych rodzicach, uczę sie obecnie w studium medycznym , chciałabym dalej kontynuować naukę lecz nie koniecznie na studiach (gdyz mnie nie stac). Niedawno słyszałam ze jezeli chce dalej pobierac rente musze iśc do szkoły " o krok wyższej" czy jezeli teraz jestem na studium , musze isc na studia... nie moge isc na kolejne studium... czy ktos wie cos o tym wiecej ? Pozdrawiam

Gość skaza
spytam, sie mojej mamy ona pracuje w zusie-...i moze cos ci ciekawego podpowie

Gość skaza
nie ma jej w domu...ale jak chcesz to pozniej moge ci cos konkretnego napisac

Gość mistrz polszczyzny
"dalsza kontynuacja" to pleonazm. Sama "kontynuacja" wystarczy.

nie jesem pewien a wblad wprowadzac niechce ... slyszalem ze renta przysluguje uczacym sie do 25 roku zycia.... by co niektorym nie przyszlo do glowy studiowac do 30ki

Gość Masazystka19
Skaza byłabym ci bardzo wdzieczna:) ja to usłyszałam od mojej kuratorki.... ponoc takie sa przepisy... co prawda koncze studium dopiero za rok, jest to dzienna bezpłatna szkoła i chciałabym ja dalej kontynuowac :) studia zaoczne sa bardzo drogie i trzeba miec stała pracę, a na dzienne w moim miescie mnie pewnie nie przyjmna bo jest bardzo wysoki poziom, zreszta nie ma tu u nas kierunku ktory by mnie interesował... a wyjazd do innego miasta odpada bo wiadomo ile to kosztuje... dzięki za odzew:)

Renta przysługuje do 25 roku życia.Oczywiście jeśli się uczysz.:-)

Gość skaza
ej moja mam bedzie ok 20 w domu...wiec jej sie na 100% spytam i napisze ci .......wiem, tylko tyle ze renta przysluguje ci do 25 roku zycia jesli sie uczysz....ale moze byc o rok przedluzona..z tym jednak trzeba isc do sadu...napisac podanie, ze jest ci trudno itd...to nic nie kosztuje, a sad czesto przychyla sie do wniosku....przynajmniej tak mowila mi mama bo ona jest ta co ma niby odebrac ta rente;)...nie wiem jednak czy tak bedzie w twoim przypadku...spytam i na pewno ci napisze....

Do 25 roku zycia + o rok moze zostac przedluzona, jesli jestes na ostatnim roku studiow. Wiem, bo sam bralem. Nie trzeba tez isc o stopien wyzej. Ja bylem na studiach(ktore rzucilem) i robilem studium.

Gość prosze o pomoc.......
nie trzeba studiować na uczelni wyższej aby pobierać rentę rodzinną ważne jest natomiast, aby szkoła, w której bęziesz się uczyła posiadała prawa publiczne to powinno wystarczyć dla ZUS-u

Gość Masazystka19
Skaza dzięki:) to ze do 25 roku zycia to wiem ze mozna przedłuzyc o rok również wiem :) tylko chodzi mi dokładnie z ta szkoła " o stopien wyzej" ... :) Pozdrawiam serdecznie:)

Dokladnie, nie ma zadnego przymusu w tym, jaka to ma byc szkola.

Gość Masazystka19
musze miec 100% pewnosc:) pamietam ze kurartorka cos mowiła ze duzo ludzi robiło sobie tylko roczne kursy by przedłuzyc rente i to sie zusowi nie podobało.. jak dla mnie to jest bezsens ale tak sie nad tym teraz zastanawiałam :)

Papierek sobie zawsze mozna zalatwic na rozny sposob ;). Tj. dostajesz sie na studia, idziesz do dziekanatu, wysylasz do ZUSu, a potem przez rok masz labe :P. Za rok rozpoczynasz inne studia, wysylasz nowy papierek...itd. ;). Mozna tez przerzucic sie na studium, itp.

Gość Masazystka19
hmmm chyba nie jest tak prosto mi sie wydaje... moim zdaniem zus chyba co jakis czas sprawdza czy uczen chodzi do szkoły...

Gość skaza
pytalam sie....powiedziala mi, ze nie musi byc o stopien wyzsza..wazne, ze sie uczysz...czyli dobrze dla ciebie;)

Gość skaza
dodam jeszcze tylko ze co roku trzeba skladac zaswiadczenie, ze sie uczy....w razie watpliwosci zus kontaktuje sie ze szkola i czasem w niewinny sposob wychodzi, ze ktos rzucil nauke i wtedy sa problemy..takze lepiej nie krecic....to na tyle...powodzenia

Gość Madzia M
Pracuje w szkolnej administracji więc moge odpowiedzieć ci jak to wygląda formalnie z ZUSem :-) Nieważne czy pniesz się po szczebelkach ku górze czy stoisz "w miejscu" waże jest, że jesteś zapisana do konkretnej szkoły i czy np. podchodzisz do egzaminów, uczęszczasz na zajęcia...o to pyta ZUS w pismach skierowanych do administracji. Oczywiście w momencie kiedy przerwiesz naukę natychmiast zgłoś to do ZUSu bo gwarantuję Ci, że ZUS prędzej czy później wyśle do szkoły zapytanie czy nadal jesteś uczennicą a jeśli nie, to będziesz musiała pokryć całą kasę od dnia skreślenia ze szkoły.

Gość luuuuna
a czy ktos kto ma 25,5 roku i studiuje na studiach doktoranckich dziennych moze dostac jeszcze przez pol roku rente? jesli nie ma z tego dochodu?

Gość o ja nie wytrzymam
ja pobieram rentę po zmarłym ojcu i muszę im zanosić zaświadczenia że się uczę, jak im się nie dostarczy to określonego dnia to mogą wstrzymać rentę potem jak się zaświadczenie dostarczy to chyba wyrównują. Nie wiem jak to jest z tą nauką czy musisz iść wyżej czy możesz dalej na tym samym szczeblu się uczyć. Chyba najprościej będzie iść do zusu i się spytać. A co do stuiowania na dziennym kierunku nie zakładaj że się nie dostaniesz zawsze warto spróbować a i jak cię nie przyjmą to ci odwołanie przysługuje, wtedy możesz opisać swoją sytuację i może cię przyjmą ja miałam podobną sytuację.

Gość skaza
do ukonczenia 25 roku zycia mozesz pobierac rente....pozniej niestety zus nie interesuje, ze nie masz dochodu...

Gość skaza
no wlasnie ...trzeba zawsze probowac z odwolaniem.....tak przynajmniej mowila mi moja mama...

Gość o ja nie wytrzymam
luuuuna z tego co wiem możesz wystosować pismo do prezesa zusu o przedłużenie renty i umotywować to trudną sytuacją czy jakoś tak, czasami chociaż bardzo rzadko przedłużają rentę o rok czy dwa ale to naprawdę sporadyczne przypadki. W większości ostatnią rentę wypłacają w miesiącu w którym kończy się 26 lat. Bo chyba renta jest wypłacana do 26 roku życia.

Gość luuuuna
ale tu chodzi o to ze to sa studia doktoranckie dzienne, nie inz czy mgr... wiec nie wiem czy wogole warto...?

Gość skaza
jesli w zusie ci odmowia masz prawo zlozyc wniosek do sadu...to nic nie kosztuje..a czesto jak juz wspomnialam sa przychyla sie do wniosku..i przedluza rente o te kilka miesiecy....musisz tylko wykazac chcec nauki, co jest w twoim przypadku logiczne i trudna sytuacjie materialna....moja mama pracuej wlasnie w takim sadzie w wystepuje jakos przedstawiciel zusu....i mowila mi, ze wart zlozyc pozew..chociaz wiekszosc ludzi tego nie robi...bo od razu mysli, ze przegra...

Gość Masazystka19
Dziekuję za odpowiedzi dziewczyny ...:) uspokoiłyscie mnie :) juz się martwiłam :):* 🌻

Gość ergot
Ja w kwestii formalnej.... 'dalsza kontynuacja nauki' to tautologia. Kazada kontunualcja jest dalsza...

Gość Masazystka19
na poczatku słyszałam ze pleonazm. :) hehe wiesz ja polonistyki nie studiuje:) ale dzięki ,,,, teraz bede wiedziała:)

Gość NOVA Centrum Edukacyjne LUBLIN
NOVA Centrum Edukacyjne Oddział Lublin zaprasza do zapisu. Rekrutacja nadal trwa. Ostatnie miejsca w grupach. Posiadamy bezpłatne kierunki w Policealnej Szkole Zawodowej, m.in. Technik Informatyk, Technik Administracji, Technik Rachunkowości, Technik BHP, a także Technik Usług Kosmetycznych. Uwaga!!! Wydajemy zaświadczenia do KRUS, ZUS, a także legitymacje!!! Zapraszamy także na kierunki rocznej w Policealnej Szkole Promocji Kadr!! Instruktor Fitness, Specjalista fizjoterapii, Asystent Nauczyciela Przedszkola, Wizażystka/Stylistka i wiele innych! Więcej informacji na stronie www.nova.edu.pl Nasz Adres: Krakowskie Przedmieście 57/3, 20-076 Lublin