Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

paula_bj

Który to tydzień ciąży?

Polecane posty

Dziewczyny, może wy mi powiecie dokładnie w którym jestem tygodniu ciąży, bo moja lekarka za każdym razem mówi co innego i wiem, że są 2 sposoby liczenia: od daty poczęcia i od daty pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Nie wiem którego mam się trzymać.W internetowym kalendarzu ciąży wychodzi mi, ze jestem w 22 tygodniu ( termin porodu mam na 13 czerwca), natomiast w kalkulatorze porodu, gdzie wpisuje się pierwszy dzień ostatniej miesiączki wychodzi, ze jestem w 20 tyg, a wg własnych obliczeń - ze w 21 ;) Bardzo proszę o uświadomienie mnie, jak to w końcu jest. Pierwszy dzień ostatniej miesiączki to 6 wrzesień 2007. Dziękuję i pozdrawiam!

To masz tak jak ja..mam termin proodu na 14 czerwca, czyli to 22 tydzien ciazy. Ciaze sie liczy nie od zaplodnienia, ale od daty ostatniej @ i wtedy trwa ona ok 40 tygodni.

Gość nieważne ilodniowe cykle
kiedy miałaś ostatnią @?

jestes w 22 tc, w piatek zaczniesz 23 tc. Termin porodu wg ostatniej miesiaczki to 12 czerwiec. Zycze wszystkiego dobrego :)

nie wazne ilo dniowe cykle - zobacz tutaj Do obliczenia terminu porodu powszechnie stosowana jest tzw. reguła Naegellego. Aby wyliczyć datę spodziewanego porodu, zgodnie z tą regułą, należy do daty pierwszego dnia ostatniej miesiączki dodać 7 dni i odjąć 3 miesiące. Taki sposób wyliczania terminu porodu obowiązuje dla kobiet z cyklem miesiączkowym co 28 dni. Odpowiednio dla cyklu dłuższego lub krótszego dodajemy lub odejmujemy odpowiednią ilość dni, np. dla cyklu 30-to dniowego dodajemy do daty ostatniej miesiączki nie 7, lecz 7+(30-28)=9 dni. Obecnie w ustaleniu terminu porodu pomocne są pomiary wykonywane podczas badań USG. Przydatne są one zwłaszcza u kobiet, u których cykle są nieregularne lub nie mamy możliwości ustalenia daty ostatniej miesiączki.

Wielkie dzięki! Teraz będę się już trzymać tylko tego ;) Wprawdzie termin porodu mam na czerwiec, ale podobno bliźniaki przychodzą na świat wcześniej, tak że pewnie będzie to maj...