Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość powiedz mi

kupuję monitor, a się nie znam na sprzęcie komputerowym

Polecane posty

Gość były prACOWNIK.
Do autorki. Monitory LCD mają te zalety że praktycznie nie ma migotania (które jak wiadomo meczy wzrok), nawet przy 60 Hz, oraz dają jasny i kontrastowy obraz, umozliwiający swobodną pracę nawet w jasnym pomieszczeniu (gdy za oknem swieci słońce). Przy cytowanych przez niektórych dziwnych forumowuczów monitorach CRT trzeba było zasłaniac okna żaluzjami a i to nie zawsze pomagało latem, a oczy i tak szczypały jak cholera. Tak wiec wybór jest prosty. Co do firmy to polecam Samsung lub LG. Format panoramiczny upowszechnia się coraz bardziej, tak więc bierz raczej taką wersję. Jeśli bedziesz używac monitora do oglądania filmów z DVD to panoramiczny będzia jak znalazł. Co do kupowania do oczywiscie w necie, zaoszczedzisz nawet 100 zł w stosunku do marketów.

Ktos tu chyba nie ma pojecia o technologii CRT :D. Juz dawno, dawno temu monitory CRT maja odswiezanie 100Hz i wiecej. Wycofywane z produkcji sa tylko dlatego, ze sa zbyt drogie(LCD jest tansze) i zajmuja troche przestrzeni(ale nieporywnywalnie mniej, niz jeszcze 10 lat temu), ale nikt nie neguje tego, ze sa jakosciowo lepsze od LCD...LCD tylko moze zwyciezyc w kategorii geometria(chociaz i tak te najlepsze monitory CRT maja ja idealna). Z LCD odpadaja Samsung...robia beznadziejne monitory i TV...LG o wiele lepsze(jesli chodzi o tv, do monitorow nie jestem przekonany). Lepiej kupic cos znanego w swiatku komputerowym.

mam samsunga 940bw nie narzekam, panorama i 4:3 ja osobiscie bym nie kupila. i wedlug mnie i opinii elektronikow itp ludziom LG nie ma takiej pochlebnej oceny. a juz raczej nie lepsz aniz samsung...

Jak ktos patrzy na firme...a to akurat najmniej wazne ;).

Wycofuje wszystkie wczesniejsze propozycje... http://www.agito.pl/product/42602?bid=40 to jest zdecydowany zwyciezca. Wlasnie zasiegnalem opinii i to jest najlepsza 19", wylaczajac EIZO(bo to okolo 1700-1800zl). Polecam zdecydowanie ten. Ma matryce MVA!! http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/BenQ/19_/19_BenQ_FP93GP_srebrno_czarny/pelny,id,41321/ - tutaj komentarze uzytkownikow.

Kurde, sam bym kupil ten monitor, gdybym nie mial B91D...ten Benq wyszedl w czerwcu zeszlego roku, wiec najnowszy sprzet.

Jarek --> to zależy do czego ten monitor. Ja jestem grafikiem więc mam inne wymagania niż "standardowy" użytkownik. Nie spotkałam jeszcze LCD poniżej powiedzmy 6tys zł, który by spełniał wszystkie wymogi do takiej pracy i to samo powie Ci większość zawodowych grafików. Sama pracuję na CRT - Iiyama płaska i już się boję co będzie jak się rozleci kiedyś, bo nikt już tego nie produkuje - firma przestawiła się całkiem na LCD, no ale na sprzęt za taką kasę mnie nie stać póki co.

Gość Facet od kompów
CRT to zabytek i szkoda sobie nim głowy zaprzatać. Nie każdy jest grafikiem i nie potrzbuje super sprżetu. A jak kogoś nie stać na te 1500€ za dobry sprzet do pracy to może niech zmieni zawód. Z tego co wiem to graficy zarabiają całkiem nieźle :P