Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dzfghzdhd

siatki centylowe, waga do wzrostu. WAŻNE!!!

Polecane posty

Gość dzfghzdhd

Czy możecie poda lionka do siatek centylowych oznaczajacych stosunek wzrostu do wagi? Wszęzie widze tylko sobne dla wagi i wzrostu. Będę wdzieczna za pomoc. Konkretnie inr\teresują mnie siatki dla dziewczynek, 3 latka/

wyznaczasz punkty na jednej i drugiej siatce i sprawdzasz-waga powinna odpowiadac temu samemu centylowi co wzrost i tyle:)

Gość dzfghzdhd
no tak, ale u mnie i waga i wzrost corki wybiegaja z centyli, dlatego jestem iekawa, czy dziecko nie ma nadwagi

sprawdz na siatce wzrostowej w ktorym jest miejscu,jezeli jest idealnie to na siatce wagi bedzie dokladnie w tym samym punkcie:) np.wzrost na 25centylu,to waga powinna wypadac tez okolo 25 centyla

Gość dzfghzdhd
ale i wzrost i waga są powyzej 97 centyla, dlatego trudno mi ocenic.

sprawdz moze na siatkach centylowych starszych dzieci, powyzej 3 roku,

wartości prawidłowe : tzw. "szeroka norma" jest wyznaczona między 10 a 90 centylem tzw. "wąska norma" jest zawarta między 25-75 centylem,wartości wymagające obserwacji (poniżej 10 centyla i powyżej 90 centyla) niedobór masy ciała lub wysokości - pomiędzy 10 a 3 centylem nadwaga - pomiędzy 90 a 97 centylem wartości wymagające badań diagnostycznych (poniżej 3 centyla i powyżej 97 centyla) znaczny niedobór masy ciała i wysokości - poniżej 3 centyla otyłość - powyżej 97 centyla .