Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kati2000

Wyprawka dla niemowlaka, czyli co zabrać na porodówke?

Polecane posty

Gość Kati2000

Mam prośbe, napiszcie prosze jaki "asortyment" mam zabrać ze sobą do szpitala?Wiem, że temat ten był kiedys poruszany, ale prosze o pomoc.Z góry dzieki, pozdrawiam;)

dla siebie: - lewatywę (jeżeli nie dają szpitalnej) - podpaski takie wielllkie -maszynke( no chyba że się w domu ogolisz) dla dzidzi -pampersy, kaftaniki, śpioszki, czapeczkę, rożek, oliwke, sudokrem (czy co tam uważasz), pieluchy tetrowe,

dla siebie: - lewatywę (jeżeli nie dają szpitalnej) - podpaski takie wielllkie -maszynke( no chyba że się w domu ogolisz) dla dzidzi -pampersy, kaftaniki, śpioszki, czapeczkę, rożek, oliwke, sudokrem (czy co tam uważasz), pieluchy tetrowe,

Dla siebie: -szlafrok -kapcie -skarpety -koszule rozpinana z przodu(do karmienia) -Przybory kosmetyczne(zel do mycia,recznik,szampon,szczoteczka=pasta do zebow)szczotka do wlosow A lewatywa?????Pierwsze slysze.

dodam jeszcze maść Bepanthen (ok 15zł) - dla mamy do biustu po karmieniu - daje wielką ulge (nie mylić z Dermopanhenem czy jakoś tak - to tańszy zamiennik ale wg mnie marna podrba i jeszcze tanthum Rosa w saszatkach + woda i roztwór do podmywania gotowy

dodam jeszcze maść Bepanthen (ok 15zł) - dla mamy do biustu po karmieniu - daje wielką ulge (nie mylić z Dermopanhenem czy jakoś tak - to tańszy zamiennik ale wg mnie marna podrba i jeszcze tanthum Rosa w saszatkach + woda i roztwór do podmywania gotowy

w szpitalu w którym ja rodziłam trzeba było mieć swoją lewatywę (w aptece ok 6zł), no i dużo wody niegazowanej !!!!

Gość a ja to w ogóle
ja jeszcze mialam gazety, bo spac nie moglam z wrazenia :D

W moim szpitalu: Do porodu: dokumenty (koniecznie grupa krwi!), woda niegazowana, papier toaletowy lub ręcznik papierowy, co by co chwilę do położnej nie latać i nie stękać, ręcznik do wytarcia się po prysznicu, gumkę do włosów. Po porodzie: stanik do karmienia, wielkie podpaski, majty jednorazowe, koszula nocna, szlafrok, \"akcesoria higieniczno-kosmetyczne\". Dla dzidka: Linomag maść do pupy, chusteczki nawilżane (np. Nivea Sensitive), pampersy, z 5 tetrówek, ubranko na wyjście. I to chyba wsio :)

Ahh no i lewatywa. I cosik do pipki jakbyś była nacinana - mnie się upiekło, czego i Tobie życzę.

Dla siebie: -pamiętaj o dokumantach (przebiegu ciąży,dowód-ja musiałam to mieć) -kosmetyki i rzeczy higieniczne : podkłady, wkładki laktacyjne, pasta do zębów,szczoteczka,szczotka do włosów,mydło,dezodorant . - szlafrok,ręcznik,piżama najlepiej taka gdzie swobodnie będziesz mogła karmić,jeśli nie można u was na oddziale być w majtkach bawłenianych to kup sobie jednorazowe w aptece. dla dziecka: -maść do pupy -oliwka -pieluszki tetrowe -pampersy -kaftanik,śpioszki,czapeczke,ew.skarpetki

Gość Kati2000
Dzięki wieeelllkkiiieee Dziewczynki za pomoc...Pozdrawiam ciepło:)

u mnie polozna zalecila coca-cole i cos slodkiego kinder-schokolade czy cos w tym stylu...ma dodac ponoc \"mocy\";)

do powyzszego dodam: skarpetki:) mnie przydała się także opaska na włosy:)

dla dziecka miałam tylko chusteczki do pupy i łapki neidrapki, kaftaniki, rożek, pieluchy dawał szpital.. próbka sudocremu była w niebieskim pudełku, spirytus do pielęgnacji kikuta tez dawali :)

Gość giniaminia
Słuchajcie a po co w sumie te wieeelkie podpaski?

To ja mam przy okazji pytanie o te dokumenty. Czy potrzebowałyście legitymację ubezpieczeniową czy coś takiego? Z jednej strony czytałam że ciężarną do szpitala i tak muszą przyjąć (nawet jak nieubezpieczona), a z drugiej że bez legitki nie przyjmą :o Pytam bo nie mam jeszcze wyrobionej i nie bardzo mi się chce to robić, zwłaszcza że to trzeba co miesiąc podstemplować u pracodawcy a ja mam do niego daleko, jestem na zwolnieniu z powodu twardniejącej macicy i ciężkiej anemii i dla mnie to za dużo takie wycieczki :(

ja nie potrzebowałam do przyjęcia ale do wypisu już wołali

Niestety ale ważna legitymacja jest niezbędna, u mnie ją sprawdzali.

Giniaminia - w połogu się krwawi jak zażynane zwierze.... Zwykłe 4 łezki to na nic.

No to niedobrze :( Swoją drogą przecież to jest nielogiczne - skoro mam umowę na czas nieokreślony albo legitymację ale nie stemplowaną na bieżąco to i tak wiadomo że jestem ubezpieczona, bo przecież żaden pracodawca nie ma prawa mnie zwolnić w trakcie ciąży. To po co ten cyrk?

Matodea - mnie połżna radziła napary z kory dębu. Dobrze sie po tym krocze goi.

\"remua\"( nie pamiętam jak sie to pisze) wystarczy.. -dobrze miec klapki pod prysznic i takie do chodzenia po szpitalu... -wode mineralna -i nie jedna koszule do spania wez minimum 2 człowiek sie poci, mleko moze pojsc - ja potrzebowałam wlasna łyzke i widelec -nie kupuj z byt duuzo wielkich podpasek poporodowych...zawsze mozna dokupić

też podlewałam się tantumrosa w taki sam sposób i po 5 dniach od porodu nic już mnie nie bolało ;)

Gość MIKUSIA 8787
Wszystko co powyżej dziewczyny piszą i z własnego doświadczenia KONIECZNIE dokument z grupą KRWI!!..( JA WŁASNIE ZAPOMNIAŁAM..:) )nie obyło sie bez tego,mąz musiał zasuwac do domu i szukać..:)