Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość boni 666

Jakie sa jeszcze inne tabletki anty?zmiana z yasminelle

Polecane posty

Gość boni 666

Zastanawiam się nad zmianą tabletek anty... to znaczy zastosuję sie do zalecenia lekarza ale wydaje mi sie ze jednak decyzja bedzie o zmianie...niestety lekarka do ktorej najprawdopodobniej sie wybiore jest srednio kompetentna tzn. przed przepisaniem tabletek nie zrobiła mi zadnych badan, uznajac ze yasminelle sa mało inwazyjne... Tak wiec konczę jutro moje 5 opakowanie yasminelle. W pierszym miesiacu jedynym skutkiem ubocznym był lekki ból piersi i mocny bol głowy. poza tym super. Ale od drugiego opakowania zaczęło sie. Biust mi spuch i czsami mnie ostro pobolewa jest jakies 12 cm wiekszy w obwodzie, przytyłam mimo lzejszego jedzenia i zajęć pilatesu, często wpadam w stany depresyjne-choc tu nie jestem pewna czy wine ponosza tabletki, tradzik jak był tak jest... Czytam na forum o tabletkach i juz wiem ze nie odwaze sie zazywac Diane ( tycie i za duza dawka hormonów) oraz Cilestu (za duzo wpadek)... zastanawiam jakie inne tabletki mogły byc dobre? Moze miał ktos podobna sytuację i moze podzielic sie swoim doswiadczeniem. Zauwazyłam ze coraz wiecej osob stosuje yasminelle, wiec wiecej opini. Pytam bo chce zminimalizowac "bycie królikiem doswiadczalnym" , i szybciej znalezc te własciwe dla mnie tabletki... pewnie napiszecie ze kazdy jest inny i to sparwa indywidualna ale ja forum traktuje jako pomoc a nie główny wyznacznik... jakie badania powinna mi zrobic teraz ginekolog aby jaknajlepiej dopasowac tabletki ? Zwykłe badanie krwi ? testy na watrobę? proszę o rady...

Gość nescafejka
tez planuje zmienic, bo slyszalam ze jak sie duzo wazy to nie powinno sie brac yasminelle , waze 80 i moga byc na mnie nieskuteczne, za pare dni powinnam dostac okres i sie na maxa stresuje, mysle nad yasmin, posiada wiecej hormonow nic yasminelle

Gość boni 666
tylko ze ja waze 54 kg a wczesnie wazyłam 50 kg wiec ogolnie, moj problem w tym ze tyje a nie ze duzo waze... ale masz racje słyszał taka opinie ze ze yasminelle sa raczej dla kobiet z mniejsza waga...choc nie wiem gdzie jest ta granica... wiesz juz na jakie zmieniasz? rozmawiałas juz z lekarzem?

Gość boni 666
sorry, nie zauwazyłam ze napisałs jasmin...jestem starsznie rozkojarzona dzisiaj... trzymam kciuki za to aby udało ci sie znalezc te najlepsze tabsy dla ciebie pozdrawiam

Gość boni 666
tez sie zastanawiam nad jasmin. troche boje sie reacji oranizmu na wieksza dawke hormonów, ale nie słyszałam o zadnej wpadce na tych tabletkach...za to z yasminelle było ich troche

Gość kwiatek płatek
jak ktoś dużo waży to wtedy mu przepisują mocne tabsy np Cilest. Po każdych tabletkach są wpadki,podstawa to badania przed rozpoczęciem brania tabletek! i przestrzeganie zasad i to wystarczy żeby nie wpaść. A o tym jakie tabletki decyduje lekarz na podstawie tychże badań a nie my same sobie je wybieramy. Bo właśnie są wpadki jak ktoś se ubzdura a ja wezmę Yasmin i idzie do lekarza a lekarz tez dupa i pyta co byśmy chcieli itp i wtedy wpadki się zdarzają. Kompetentny lekarz zrobi badania,da skierowanie na morfologie,wątrobe itp i na podstawie tych badań dobierze tabletki. Wtedy powinno być ok.

Gość boni 666
tez napisałam ze decyzja lekarza jest dla mnie najwazniejsza a forum traktuje jako pewna pomoc, czasem czytajac forum mozna sobie wiele rzeczy usiadomic i pozniej zapytac lekarza...ale ja juz tabsy biore wiec jak lekarz teraz po badaniu krwi rozpozna na jakie najlepiej zmienic...wczesniej nie zrobił mi badan...a moge isc tylko do tej lekarki bo w miare tani bierze i nie jest brutalna...pochodze z małej miejscowosci a tu nie ma zabardzo w czym wybierac...zreszt studiuje gdzie indziej i tam tez byłam u pewnej zachwalanej pani doktor ktora nawet nie wspomniała o badaniach, tylko kazała sie obserwowac i tyle...

Gość kwiatek płatek
no niestety większość lekarzy to nie wiem skąd się bierze. Najwyżej sama musisz poprosić o skierowanie na badania. I nie sugerujcie się tym że po Cilest czy tam innych najwięcej wpadek jest to ich brać nie będę. Może akurat te będą dla was najodpowiedniejsze. Ja łykałam Cilest 2 lata i było ok...:D i wszystkie które znam na Cileście nie wpadły ;) Także to jest kwestia dobrania tabletki d organizmu. Jedna z nas potrzebują taką dawkę hormonów inne inną......

Gość Tusia 852
co do wpadek skończyłam 7 opakowanie yasminelle i obyło się, a moja przyjaciółka od 2 lat cilest i też nie ma dzidzi, więc tu chyba jednak nie chodzi o tabletki

Gość boni 666
oki, ale na forum kafeterii, juz nie pamietam w jakimtemacie, jedna osoba napisał nawet ze cilestu raczej sie juz nie przepisuje a pokolenie dzieci-wpadek przy tych tabletkach nazywaja ginekolodzy cilestynkami, cilestkami czy jakos tak dokładnie nie pamietam... Ale na pewno było to spowodowane złym dopasowanie tabletek...i stad moje wszelkie watpliwosci...poki co skazana jestem na decyzje lekarza, zobaczymy co mi powie a te wpadki z yasminelle to dotyczyły głównie osob ktore wczesniej brały mocne hormony a pozniej przeszły na yasminelle... Nie zrozumcie mnie zle, nie chce nikogo starszyc, chodzi tylko o mnie bo ja po kazdym niemal stosunku schizuje...i boje sie bardzo zwłaszcza ze tak czesto mam nudności i ciagle ten lekki bol podbrzusza, kłócie jajników, zwłasza prawego ...

Gość Tusia 852
tylko wiesz jeśli nie masz jakiś poważnych skutków ubocznych to czy warto ryzykowac?no ale życzę Ci żeby wszystko się ułożyło:)

Gość boni 666
no własnie tego sie boję, dlatego chce zeby lekarz zrobił badania i sam ocenił,moje skutki uboczne to : wiecznie spuchniety i bolacy biust, przytyłam i ten bol janików i podbrzusza, inne typu bole głowy i ciagłe zmeczenie a takze stany depresyjne moga nie byc wiazane z tabsami wiec raczej nie biore ich pod uwage...spotkałam sie z opinia ze skutki uboczne na poczatku brania tabletek sa mozliwe ale po piatym opakowaniu, zwłaszcza ze one narastaja sa raczaj niepokojace... gwarancji ze po innych tabletkach bedzie lepiej nie mam zadnej, mozliwe ze bedzie gorzej i to jest to ryzyko, dlatego załozyłam ten topic zeby czegos wiecej sie dowiedziec o osobach zmieniajacych tabletki i skutch tego działania bo zdaje sobie sprawe ze mozna niezle namieszac w organizmie...

Gość boni 666
moj gin ma urlop i nici z wizyty... co za pech

Gość Deee
Ja jestem na trzecim opakowaniu i "cycki mam jak balony" . sorry za slownictwo ale tak to czuje. w dodatku poza bolami w podbrzuszu, mam nagle napady glodu i tyje- kiedys tego nie bylo. podskoczylam juz 5 kg :( A jesli chodzi o Cilest... Moj synek ma 1,5 roku i jest cilestynkiem ;) cudne dziecko, nie powiem, ale napewno nie planowalismy gop w tatmtym czasie. Jak juz ktos przetestuje jasmin niech da znac :).

Gość grahhamka
mi po 3 opakowaniach vyasminelle wczoraj gin przepisala logest . narazie jestem cala opuchnieta i pelna wody po yasminelle wiec trudno mi ocenic te nowe, zwlaszcza ze dzisiaj dopiero 2 tabletke przyjme ale z tego co lekarz mowil one sa łagodniejsze wiec moze dla ciebie tez będą lepsze?

Gość tatianka1
Ja zmieniam z cilest na regulon bo po cilest utylam 4kg i nie chce wiecej.

Gość gos_ik
Ja biorę Jasmin od dwóch lat i nie zauważyłam żadnych skutków ubocznych, żadnego tycia itp. no może trochę częściej boli mnie głowa ale nie wiem czy to wina tabletek. Właśnie rozważamy rozpoczęcie starania się o maluszka więc kończę ostatnie opakowanie i ... No właśnie czekać kilka miesięcy czy nie? Napiszcie jak to było w waszym przypadku. Pozdrowienia

Gość bellergot
zrob badania krwi i hormonow i idz do innego gina!!!!!!!!!!i nie sugeruj sie opiniami innych!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!bo ze na kogos cos zle dziala to nie znaczy ze na cibie bedzie!!!

Gość kaaaaaaaaaaaaaala
mam pytanie.... biore od roku harmonett, lekarz teraz przepisał mi yasmin czy moge po 14 tabletkach brania harmonetu zrobić sobie przerwe 7 dni i wziac yasmin? Problem polega na tym,ze krwawie juz 4 dni i chciałabym w koncu dostać ten okres, a jednak biorac dalej tabletki hamuje go.... Prosze o odpowiedz!!

Dla mnie te całe badania to jakaś bujda. Badania krwi mają potwierdzić czy kobieta w ogóle może stosować antykoncepcję hormonalną, a nie pokazują jakie tabsy będą dla mnie najlepsze. Ja miałam cytologię, USG, badanie, skierowanie na jakieś 3 badania krwi, lekarka spojrzała na wyniki badań i powiedziała, że dla mnie Yasmin będzie najlepszy i niby skąd to wiedziała? Nie wierzę, że to było w wynikach badań krwi. Poza tym nie mogło tam tego być, bo w moim przypadku te tabletki okazały się kompletną klapą i zmieniam je na inne. Moja siostra nie miała żadnych badań krwi, poza badaniem lekarskim, lekarz zapisał jej Cilest- bierze te tabsy już pół roku i nie ma żadnych skutków ubocznych. ja wydałam ponad 200 zł za badania, za wizyty, za Yasmin, a ona płaci 50 zł za 3 opakowania Cilestu.