Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

...perła...

niech mi ktos pomoze,bo zwariuje-chemia fizyczna!!!!!

Polecane posty

znajduje ciagle sprzeczne informacje,ale wierze ze tu ktos madry rozwieje moje watpliwosci. otoz, jak to jest w procesie samorzutnym, skladnik moze przejsc z fazy o potencjale nizszym do tej o potencjale wyzszym, czy odwrotnie??:O sorry...:O

bardzo chętnie bym ci pomogła, ale się na tym kompletnie nie znam :( kwiatek na osłodę--> 🌻

samorzutny czyli bez nakladu pracy -> mysle ze jednak z wyzszego na nizszy, bo odwrotnie musiaby wykonac to za pomoca jakiejs pracy. ale glowy nie daje, na chlopski rozum bym tak odpwoiedziala:P

dziekuje wam kochane:)🌻 i ten chlopski rozum sie przydal,bo ja tez sobie tak wykombinowalam:P a teraz mam potwierdzenie:P

heh, ja na chopski rozum,bez nauki,zdalam egzam z fizyki ktory najlatwiejszy nie byl:D a ogolnie to ksojarzylo mi sie to z elektronami na powlokach w atomie:P

Gość nafetetete
jesli chodzi o wyrownywanie sie cisnien to idzie od potencjału wyzeszgo do nizszego co daje w rezultacie wyrównanie , tak jest ze wszystkim układ dazy do wyrownania

Gość Klałzjus Klapejron
od wyzszego potencjału chemicznego przechodzi do nizszego, na 100% czyli np rozpuszczalnik bedzie przechodził z roztworu o mniejszym stężeniu do roztworu o stężeniu wyższym