Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marrrgines

zasady ruchu drogowego - kto pierwszy na skrzyzowaniach?

Polecane posty

Gość FEFw
i jesczze - pojazd uprzywilejowany ma zawsze pierwszenstwo.

Gość santaclaus21
Nie zawsze. Tylko wtedy jeżeli jedzie na sygnale.

Gość Mena86
Mam pytanie.. wjezdzajac na rondo, np. plac Grunwaldzki, Szczecin, est tam osiem wjazdow, trzypasmowka.. chce zjechac 5 zjadzem.. czyli jakby w lewo... czy musze dawac LEWY kierunkowskaz wiezdzajac na rondo by wszystkich poinformowac ze ja akurat po przejechaniu pol ronda bede zjezdzac?? w szczecinie i w calym zachodniopomorkim tak sie nie robi bo to jest bez sensu.. niby tez jest tak w calej polsce, ale... sluchajcie w woj. lubuskim twierdza innaczej ze w calej polsce skrecajac w lewo na rondzie dajemy najpierw kierunkowskaz lewy.. kto ma racje??

Gość Mena86
Ale bledow narobilam ale to nic :)) kazdy wie o co chodzi :))

Gość Kasieńka 1990
musisz Mena sygnalizować światłem 3 stopu!

Gość Mena86
Ze skrecam w lewo?? kolejna teoria... ja akurat wjezdzajac na rondo nie sygnalizuje tego co bede robic no chyba ze mam zamiar pierwszym zjazdem zjechac z ronda to daje prwy kierunkowskaz.. ale tak robie w szczecinie... i sie zastanawiam kto ma racje.. zachodniopomorskie czy lubuskie

Gość Mena86
w ogole co to za sygnalizowanie swiatlem stopu...

Gość i ty chcesz powozić autem....

Gość Mena86
przepraszam Ci bardzo... ale swiatlo stopu to nie to samo co kierunkowskazy.. kierunkowskazy mowia o tym czy mam zamiar skrecic w prawo czy w lewo a nie swiatlo stopu... swiatlo stopu tu nie jest nie potrzebne.. czy Ty w ogole wiesz co to jest swiatlo stopu i kiedy ono sie wlacza??

Gość Mena86
a i po 1 to znam zasady ruchu drogowego... tylko tu jest dylemat kto ma racje, czy wlacza sie kierunkowskaz lewy wjezdzajac na rodno i ma sie zamiar jechac w lewo czy sie nie daje tego kierunkowskazu... bo dwa wojewodztwa mowia inaczej

Sprawa jest niesłychanie prosta. Kierunkowskaz włączasz TYLKO w dwóch przypadkach: - jeśli chcesz zmienić pas ruchu - jeśli chcesz zmienić kierunek ruchu Natomiast co do rond, trzeba byłoby ustalić jakie rondo masz na myśli - czy klasyczne, czy takie przypominające skrzyżowanie z wyspą, bo na jednym i drugim migasz inaczej: - na klasycznym sygnalizujesz tylko opuszczenie ronda - zmiana kierunku ruchu z okrężnego na zewnątrz (przy wjeżdżaniu na rondo nie migasz, bo możesz jechać tylko w jednym kierunku) - na takim przypominającym skrzyżowanie - migasz jeśli gdziekolwiek na nim skręcasz bądź zmieniasz pas

Gość jarek m
ta sobie czytam , ale wjezzdając na rondo i chcąc skręcic na nim w lewo daje sie kierunkowskaz w lewo , jesli jedziesz na wprost nie dajesz nic , dopiero w momencie zjezdzania z ronda , :) syganlizujesz zjazd z ronda w którym kieunku jedziesz a to dlatego aby ulepszyc zycie innym kierowcą :) pozdrawiam woj łodzkie :)

Gość Drag
co za glupia baba ta "bzduraaaa" Tha ma racje.

Gość na rondach obowiazuje
pierwszenstwo dla tych co jezdza w kolko :D Chyba, ze znaki stanowia inaczej...

Gość Drag
Mena86 sygnalizowanie kierunkowskazem zamiar skretu przed wjazdem na rondo jest dozwolone, ale nie konieczne, mozna tak robic szczegolnie gdy rondo ma 4 wyjscia.

Gość piotrek11
Tyle tu bzdur wypisano, że sam się gubię... Wg mojej wiedzy pierwszeństwo ma wjeżdżający na rondo, chyba że znaki (trójkąt) mówią inaczej. Powinno się sygnalizować zjazd z ronda (prawy kierunkowskaz) i zmianę pasów na rondzie (jeżeli jest ich więcej niż jeden), wjazd niekoniecznie.

Gość obrzezany ekogroszek
Generalnie na skrzyzowaniu zawsze pierwszy jestem ja, nastepnie inni uzytkownicy tzw przemieszczaczy, potem ciezarowki a na koncu tramwaj. Co prawda kiedys przyjechalem jako drugi ale to nawet dobrze, bo ten co byl pierwszy pocalowal sie tramwajem, ktory jak sie okazalo byl tam pierwszy bardziej niz chaos we wszechswiecie... :D

Gość Gapoin
W zdecydowanej większości pierwszeństwo ma samochód znajdujący się na rondzie. Są jednak jeszcze nieliczne ronda w kraju, na których pojawia się sygnalizacja świetlna a wraz z nią - sytuacja w której pierwszeństwo przejazdu - w zależności od układu świateł na sygnalizatorze S1 - mogą mieć wjeżdżający na rondo. Polecam choćby przejrzenie testów na prawo jazdy - co 5-6 testów pojawia się taka sytuacja i bardzo wiele osób, sugerujących się wypowiedziami takiej pani policjant, która używając pseudouzasadnień tworzy nowe reguły ruchu drogowego - popełnia błąd na egzaminie twierdząc, że ZAWSZE osoba włączająca się do ruchu musi ustąpić pierwszeństwa. To tak samo jak głupie przeświadczenie, że tramwaj ma ZAWSZE pierwszeństwo. Panią policjantkę powinno odszukać się po IP i zabronić jej wykonywania zawodu, choć jak ktoś z poprzedników - silnie powątpiewam w jej powiązania z Policją. I mówię to ja - Adam Papalski - instruktor jazdy z Częstochowy.

Gość amol
mili panstwo majac rondo w Rumi p.Plazynskiego i jadac od strony Debogorskiej do ronda z ul.D.W polskiego czy ja mam pierwszenstwo przed pojazdem jadacy z lewej strony ktory ma znak ruch okrezny +ustap przejadzu zaraz za "sciana", czyli wjezdza na owo rondo maja takie same znaki i ja tez mam te znaki.kto ma pierwszenstwo.mysle ze ja mam bo ON ma to samo i wtedy zasada prawej strony,moze sie myle prosze poprawic i wytlumaczyc po "chlopsku" http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bbafebc5a46c32be.html ja wjezdzam jako 1 a koles jako 6

Gość amol
dodam ze wjazd to od ul.Derdowskiego na rondo Plazynskiego i kto ma pierwszenstwo przed Debogorska