Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ereer

czy wypada isc do ginekologa?

Polecane posty

Gość ereer

dziewczyny mam 18 lat niedawno skonczone czy powinnam isc do ginekologa? w prawdzie nie mam najmniejszego powodu ale kiedy mam pojsc jak dopiero zajdę w ciąże? i co mu wtedy mam powiedziec? ze chcialabym sprawdzic czy jestem w ciazy???

Gość ereer
ale nawet jak nie mam powodu? nie wyśmieje mnie?

no jasne że nie!!! Cytologie powinno soię robić raz w roku NAWET BEZ POWODU.

Gość oczywiscie ze powinnas isc
juz czas najwyzszy. Ja swoja pierwsza wizyte odbylam w wieku 16 lat, a rowniez nic mnie nie przymusilo. Poprostu chcialam isc na badania kontrolne :)

Gość ereer
dziekuje wam dziewczyny, a czy moglybyscie mnie przygotowac na taka wizyte? co mam ze soba zabrac jakie pytania bedzie mi zadawal? i jak wyglada badanie?

pytania mogące się pojawić: 1.czy współżyłaś? 2.data pierwszej miesiączki? 3.data ostatniej miesiączki? 4.czy miałaś jakieś problemy związene z tymi sprawami, bóle jajników np.? Badanie będzie wyglądać tak, że usiądziesz na takim specyficznym fotelu, z rozkraczonymi nogami :P wiem, że to brzmi strasznie ale tak nie jest :D radzę założyc spódnicę ;) -nie będziesz musiała latać z gołym tyłkiem :P

syjamka , na cyytologie niekoniecznie musi isc dziewczyna ktora ma 18 lat. w gazecie lek wyglaszal ze jesli dziewczyna nie wspolzyje to moze isc w wieku 25 lat dopiero. jesli wpolzyje to najlepiej chodzic odrazu. nie boj sie, moze badanie wziernikiem nie jest mile akurat dla mnie, ale skontrolowac sie powinnas, nie lubie wziernika bo zimne jest i kanciaste. jesli wspolzyjesz, to powiedz dr. jesli nie tj jestes dziewica, to tez jej powiedz powiedz ze chcesz sie skontrolowac, podasz termin pierwsz,ej miesiaczki i ostatniej. moze sie zapytac czy masz obfite krwawienia czy nie regularne itp.

Gość pytam
a dlaczego do faceta ma iść????

podobniez dziewice sie bada przez odbyt, nie wiem jak sie dziewice inaczej bada, jeszcze czy z zwziernikiem czy nie a to tak wyglada jak syjamka powiedziala , dr przeprowadzi z toba rozmowe, czy przed badaniem na fotelu czy pozniej. a jak usiadziesz na fotelu, oprzerz nogi o takie "trzymaczki" to dr wezmie wziernik i bedzie chciala rozrzeszyc twoje wejscie pochwy by moc ja obejrzec i zdabac palcami, ucisnie podbrzusze w kilku miejscach pisze to co ja odczuwam. potem dziewczyna moze byc przerazona, jak sie okaze ze bedzie pisalo ze to mile badanie, a moze sprawic bol. powiedz dr ze to twoja wizyta i chcesz zeby zbadala cie najdelikatniej

podobniez faceci sa delikatniejsi.... ale dziewczyna moze sie krepowac opowiadac co i jak.

Gość nie bać się
Pierwsze słyszę, żeby badanie dziewicy odbywało sie przez odbyt... Badanie jest normalne przez pochwę, dziewice nie są badanie wziernikiem - tylko palcowo ewentualnie USG narządó rodnych - ale to zależy do jakiego lekarza pójdziesz. Ja pierwszą swoją wizytę zaliczyłam w wieku 15 lat u kobiety i powiedziałam, że wiecej do baby nie pójdę. To prawda że faceci są delikatniejsi, a mam już za sobą 2 ciąże i i sporo wizyt ginegologicznych....