Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wnuczka emerytki__

czy osoba na emeryturze może odzyskać część vat-u za materiały budowlane?

Polecane posty

Gość wnuczka emerytki__

witam pytanie jak w temacie Chodzi o to, że będę rozpoczynać budowę, jestem na stażu -więc jestem tak jakby bezrobotna, a będę teraz kupować dużo materiałów budowlanych, a jako bezrobotna - nie mogę ubiegać się w Urzędzie Skarbowym o zwrot części tego cholernego 22% podatku [wściekły] pomyślałam sobie, że może jeśli brałabym faktury na babcię, która jest na emeryturze, to może potem ona mogłaby ubiegać się o zwrot? czy nikt się do nas nie doczepi? można tak? czy osoby już niepracujące, będące na emeryturze mogą ubiegać się o zwrot części podatku za materiały budowlane? proszę o pomoc

Gość wnuczka emerytki__
podnoszę, pomóżcie, to dla mnie bardzo ważne, właśnie będę zamawiać bloczki betonowe na fundament i muszę podać dane do faktury :o i nie wiem, co robić, czy dawać swoje (i nic potem nie odzyskać) czy babci? HELP

Gość wnuczka emerytki__
:(

Gość nie kombinuj
:P

Gość jap
może ale ta osoba musi byc inwestorem

Gość wnuczka emerytki__
muszę kombinować, bo w grę wchodzą naprawdę niemałe pieniądze... a babcia oczywiście nie jest inwestorem :o ona mieszka w swoim domu a ja buduję swój... czy ktoś to może sprawdzić? a poza tym chyba jak by sie ktoś ze skarbówki doczepił to chyba zawsze można powiedzieć, że babcia za swoje uskładane pieniądze kupuje mi, swojej wnuczce różne materiały budowlane na budowę???

Gość wnuczka emerytki__
tu nie chodzi o całość materiałów budowlanych... to chodziłoby np o okna, bloczki betonowe, pokrycie dachu i może jeszcze parę innych rzeczy... ale np. wszystkie materiały wykończeniowe już nie, tak samo nie wchodzą w grę pustaki na budowę całego domu ... więc nie brane by było na babcię wszystko, tylko np.1/4 wszystkich materiałów budowlanych

Gość wnuczka emerytki__
proszę, niech ktoś się wypowie na ten temat !

Gość wnuczka emerytki__
ma 70 lat

Gość wnuczka emerytki__
więc?

Gość wnuczka emerytki__
kurde :o nikt mi nic nie doradzi? 😭

Gość wnuczka emerytki___
buuuuu

Gość wnuczka emerytki__
gadałam właśnie z babcią i ona mówi, że bez problemu, możemy tak zrobić... ona już wiele razy jak coś remontowała czy kupowała takie materiały to sobie je odpisywała no ale trochę się boję :O żeby nie narobić jej i sobie problemu bo jak by ktoś ją skontrolował? co zrobiła z tymi materiałami? albo np.moją budowę i chciał zobaczyć? plis niech ktoś doradzi!!!

Gość wnuczka emerytki__
*miało być - >chciał zobaczyć faktury

Gość wnuczka emerytki__

skarbowka to moze sie zainteresowac skad emerytka ma na budowe domu ;).....z emerytury ????????? no chyba ze jest lub byla szychą i ma 3000 to co innego.....

Gość kicia123
zwrot może dostać ten na kogo jest budowa- trzeba pokazać przy kontroli w US pozwolenie. Budujesz na babcię? Nie sądzę- ona byłaby właścicielką, nie Ty. No i sprawdź wszystkie przepisy- jeśli Ci będzie robić jakaś firma, kupcie materiały na nią, podciągnijcie pod wspólną fakturę z robocizną ze stawką 7% i od razu wydajesz mniej.

Gość angorka
a czy jeszcze odlicz się materiały budowlane...chyba ta jest zniesione.

Gość kicia123
jest zwrot, ale nie z zeznaniem, to odrębny wniosek. I tylko niektóre towary się łapią (i jest limit)

Gość angorka
wstawiałam okna...czy też można dokonać odliczenia?

Gość angorka
wstawiała mi firma kwota dość spora.

Gość kicia123
Ang. sprawdź z jaką stawką, ale pewnie 7%, więc nie możesz nic dostać. Z tym zwrotem chodzi o podniesienie stawki z 7 na 22% po wejściu PL do Unii i rekompensatę dla konsumentów

Gość wnuczka emerytki__
ja wiem, że zwrot może dostać osoba na którą jest pozwolenie (no a oczywiście, pozwolenie będzie na mnie) ale babcia by to odliczała jako pieniądze wydane na remont... a nie budowę... już darowałabym sobie te bloczki, ale może np. okna, pokrycie dachu itp. nie jakieś betony, cementy, cegły itp. gdzie można sprawdzić, za jakie materiały można odzyskać część podatku?

Gość wnuczka emerytki__
a przy budowie firma będzie robić mi tylko fundamenty -resztę różne ekipy, rodzina itp, więc raczej nie podepnę się pod firmę :o

Gość angorka
Kicia---> czyli rozumiem, że tylko kiedy stawka jest vat jest na fakturze 22% to można się ubiegać o zwrot. dzięki i pozdrawiam

Gość angorka
sorry :) trochę niestylistycznie napisałam :)

Gość wnuczka emerytki__
http://podatki.pl/zwrot/zalacznik.php5 tu są wszystkie materiały, które od 1 maja2004 są opodatkowane nie 4 a 22% duuużo tego ;) i bardzo bym chciała móc odzyskać choć część kasy ... a tak w ogóle, to ja założyłam z góry, że jako bezrobotna (bo staż to jednak nie praca :o) nie mogę ubiegać się o zwrot.... a może jednak w jakiś sposób mogę? bez mieszania w to babci ?

Gość wnuczka emerytki__
podnoszę...