Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zatroskana Obywatelka

Solidarność Społeczna to kolejny przekręt bogaczy

Polecane posty

Gość Zatroskana Obywatelka

wymierzony przeciw biednym, tak samo jak "równouprawnienie kobiet" wymysliło kilku facetów-cwaniaków, którzy chcieli zapędzić swoje żony do pracy 😡Na pierwszy rzut oka, hasło „solidarność społeczna” wywołuje pozytywne odczucia. Większość społeczeństwa kojarzy je z takim systemem gospodarczym i konkretnymi rozwiązaniami, które oznaczają, iż lepiej sytuowani troszczą się o tych, którzy radzą sobie gorzej. Już rdzeń owego terminu – „solidarność” – nacechowany jest swego rodzaju „ciepłem” i troską. „Solidarność społeczna” to pewien ideał etyczno-ustrojowy, któremu przyklaśnie mnóstwo osób z prawa i z lewa, a w rzeczywistości to gigabtyczny przewał i nowa forma wyzysku.W kraju dużych nierówności społecznych i o sporej zbiorowości osób o niskich dochodach, postulat bezpłatnych studiów nie stanowi natomiast bynajmniej rozwiązania „prospołecznego”. Wręcz przeciwnie – tak naiwnie pojmowana równość i „solidarność społeczna” oznaczają zgodę na ugruntowanie nierówności. W efekcie bowiem wcale nie dzieje się tak, że zamożni partycypują w kosztach nauki ubogich i wspierają ich w osiąganiu lepszego wykształcenia. Jest odwrotnie – to ubodzy finansują zamożnym bezpłatne kształcenie.

Gość popieram te wszystkie becikowe
i inne progresje to jedna wielka defraudacja!

Gość Zaoczna
Gdy niezamożna młodzież studiuje zaocznie, to za bezpłatne dzienne studia zamożnych płaci niejako trzy razy: raz z podatków rodziców, drugi raz z podatków własnych, a trzeci raz finansując uczelnię z czesnego 😠 😠 😠

Gość studentka piątego roku UW
Zgadzam się. Płacę z podatków za kogoś, moi rodzice płacą i sama sobie bulę za swoje studia za które ktoś ma darmochę bo ja mu fundnęłam. Kiedy w Polsce będzie tak jak w Kanadzie gdzie nie ma darmochy, tylko się bierze pożyczkę na studia albo ją spłacasz potem albo ci anulują jak zdziadziejesz. W Polsce biednych sie roluje, a jak biedni chcą się wykształcić to sami muszą sobie fundnąć. Moje studia kosztują 6 tysięcy i zeby na nie zarobić musiałam tak charować ze mało nie osiwiałam.

Gość he he he
studentko V roku - trzeba było tak dobrze zdać egzaminy, żeby cię przyjęli na dzienne bezpłatne studia. A jak ktoś głąb - to niestety , musi płacić. Sorry, ale taka rzeczywistość.