Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość guzik z pentelka

Jakie znacie regionalene potrawy z waszych terenów

Polecane posty

Gość guzik z pentelka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość guzik z pentelka
rozumiem pedro*, iz to w twoim regionie regionalna potrawa - moze zdradzisz skad pochodzisz:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość malgosiaa2540
kluski slaskie, pyry kapcha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość guzik z pentelka
a co to są pyry kapcha ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość guzik z pentelka
a witamy Turka an forum :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość guzik z pentelka
przyznałes sie ze to twoja regionalna potrawa wiec byc moze jestes Persem z Iranu :-) jesli sie pomyliłem to przepraszam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Putinek
pierogi ruskie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czesiulku nie wierć się
zalewajka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość potrawka
potrawka to ryż z białym słodkawym sosem z rodzynkami i do tego gotowany kurczak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość guzik z pentelka
aaaa pieprzysz - na pewno sa jakieś regionalne potrawy u ciebie ale ich nie znasz :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
uwielbiam typowo polska kuchnie :) pierogi ruskie, fasolka po bretonsku, barszczyk ukrainski, czy placek po wegiersku, pychota :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość guzik z pentelka
hmmm, Austriacy słyną z ciast, takich jak strudel (rodzaj ciasta makaronowego z nadzieniem na przykład jabłkowym, zawijanego w rulon i pieczonego) i kipfle (rodzaj pączków) oraz słodyczy. :-) i co ty na to ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Piróg z Biłgoraja
Lubelszczyna i Podlasie promują tradycyjne produkty kulinarne! Podlasie i Lubelszczyzna wiodą prym pod względem ilość zarejestrowanych produktów tradycyjnych. Lista Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa liczy 143 pozycje z czego 25 to produkty z Podlasia a 22 z Lubelszczyzny. Pierwszym tradycyjnym produktem oficjalnie zarejestrowanym przez Ministerstwo Rolnictwa był pierekaczewnik - specjał kuchni tatarskiej Dżennety Bogdanowicz z Tatarskiej Jurty w Kruszynianach. Potrawa ta to składające się z kilku warstw ciasto, posmarowane roztopionym masłem i nadziewane mięsem i cebulą oraz zapieczone w piekarniku. Po niewątpliwym sukcesie pani Dżannety Bogdanowicz, stara się ona obecnie o rejestrację kołdunów tatarskich, które zdobyły tytuł Podlaskiej Marki Roku i są serwowane przez panią Dżannetę w Jurcie. Krzysztof Zagórski zarejestrował swoje ogórki narwińskie na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa, na akceptację Unii Europejskiej musi jeszcze poczekać. - Tradycja kiszenia ogórków nad Narwią liczy wiele lat. Mamy tu specyficzny mikroklimat, każdy chroni własnej receptury przekazywane z pokolenia na pokolenia. Trudniej spotkać je w innych regionach, głównie z powodu wysokich kosztów transportu. Jestem jednak pewny, że bardzo by wszystkim smakowały - mówi Krzysztof Zagórski, którego ogórki trafiają do sklepów przede wszystkim na Podlasiu. Po drugiej stronie Narwi powstają ogórki herbowe, również zarejestrowane przez Ministerstwo Rolnictwa. Podlasie słynie z kuchni o wielokulturowej tradycji - nie brak tu potraw białoruskich takich jak: kiszka i babka ziemniaczana, kumpia wieprzowa oraz litewskich jak: kołduny, soczewiaki, sery sękacze i tatarskich - pierekaczewnik i kołduny. Podlasie ma również szansę na rozgos dzieki wyrabianym tam serom: podlaskim, korycińskim i Wiżajn. Lubelszczyzna natomiast to kraina miodu, mąki i kaszy, stąd najwięcej produktów na liście Ministerstwa Rolnictwa zajmują pierogi, pirogi (rodzaj nadziewanego ciasta pieczonego w brytfannach), parowańce, racuchy i - co zaskakujące - sękacz w podlaskiej odmianie. Piróg biłgorajski, nadziewany kaszą gryczaną, zgłosiło do rejestracji Starostwo Powiatowe w Biłgoraju. - Lubelszczyzna słynie z potraw mącznych i kasz. Stąd spora liczba pierogów - tłumaczy Rafał Serej z Urzędu Marszałkowskiego. Lubelszczyzna słynie również z różnorodnych wyrobów alkoholowych takich jak grzańce i miody pitne. Na liscie znalazły się grzaniec Marcina z Urzędowa, cztery rodzaje miodów pitnych, których producent stara się o rejestrację unijną i malinóweczka. Lubelskie zarejestrowało też kilka rodzajów oleju produkowanego tradycyjnymi metodami. Są to olej lniany, rzepakowy i świąteczny roztoczański oraz miód fasolowy. - Lista Produktów Tradycyjnych jest oficjalnym świadectwem tego, co najlepsze i przepustką na rynki zagraniczne. To nasze bogactwo, którym nie tylko możemy się szczycić, ale wiemy, że w przyszłości produkty tradycyjne i regionalne mogą stać się istotnym elementem rozwoju regionu - mówi Halina Dondziło, dyrektor Departamentu Rolnictwa, Mienia i Geodezji w Podlaskim Urzędzie Marszałkowskim.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość guzik z pentelka
a z czego sie wyrabia , moze podasz przepis :-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
pyzy ziemniaczane, knedle ze śliwkami, placek po zbójnicku :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
guzik z pentelka ---> to do mnie? :D Nie znam przepisu, kiedyś widziałem w sklepie ciastko z takim opisem, wyglądało podobnie do drożdżówki :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość guzik z pentelka
moze ktoś wymyslił nazwe na poczekaniu aby przyciągnąc klijentów :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×