Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taki nawyk

ostatni okres ciązy, a leżenie na wznak?

Polecane posty

Gość taki nawyk

kobietki wypowiedzcie się? mozna czy nie?

ja lezalam na podtrzymaniu w szpitalu i w 34 tyg kazali mi lezec wlasnie na plecach wiec chyba mozna, chociaz mniew ygodniej bylo na lewym boku

Gdzieś kiedyś czytałam, że raczej nie wskazane jest leżenie w ostatnim trymestrze na wznak bo dziecko się wtedy niedotlenia :P czy jakoś tak. Ale kiedy byłam w szpitalu na podtrzymaniu w 32tc i w 36 też mi tak kazali leżeć więc ile w tym prawdy któż to wie. Poza tym na ktg czasem prosili o położenie się na lewym boku.

Gość ja nie mogłam
nawet gdybym chciała to mnie dusiło;gin zabronił też:D

Gość ja tez nie mogłam
dziecko cisnęło mnie i nie mogłam oddychać, podobno dla maluszka jest najlepiej jak mama lezy na lewym boku

mozna lezec byle nie za dlugo, raczej starac sie zmieniac pozycje, dlatego ze szczegolnie w ostatnim trymestrze ciezarna macica uciska w pozycji na wznak duze naczynia brzuszne, aorte i zyle czcza dolna co moze spowodowac zmniejszenie przeplywu krwi przez lozysko a u matki spadek rzutu serca i nawet zaslabniecie, a na lewym boku dlatego ze naczynia te przebiegaja bardziej po stronie prawej i chodzi o przesuniecie ciezaru macicy na lewo

ciezarna macica w ostatnim trymestrze moze uciskac zyle glowna dolna, dlatego ta pozycja bywa niewskazana. czasami kobiety czuja zawroty glowy w tej pozycji wlasnie przez ten ucisk. obrocenie ciala na lewo chociazby o 15stopni juz powinno pomoc.