Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

PANIpodrozniczka

PIZZA

Polecane posty

Gość niuniulka
o dziewczyny licze na was :) tez szukam dobrego przepisu :0 juz kilka probowalam i to jeszcze nir to :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość naranyyyyyyyy
w gazecie wyborczej były przepisy, zaraz tu je wkleję

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość naranyyyyyyyy
Najważniejsze w dobrej pizzy jest ciasto. Tradycyjne włoskie ciasto jest cienkie i chrupiące. Ale puszyste i bardziej drożdżowe też ma wielu zwolenników. Dlatego proponujemy, żebyście sami wybrali to, które wam najbardziej smakuje. Marta Gessler, wraz ze znajomymi, podają kilka wariantów przepisu na ciasto: Ciasto Sławka miękkie ciasto, ścisłe, elastyczne, dobre do pizzy na grubym 450 g mąki 2 łyżeczki suszonych drożdży 200 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru, szczypta soli Wymieszaj drożdże z cukrem i 90 ml ciepłej wody. Zostaw, aż pojawią się bąbelki. Przesiej mąkę do miski, dodaj szczyptę soli, drożdże i 110 ml wody. Wymieszaj. Ugnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Połóż do miski, przykryj i zostaw. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie zagnieć, podziel na dwie równe części. Zgnieć każdy kawałek na płaskie koło. Ugnieć lekki dołek 1-1,5 cm od krawędzi, tak aby powstał rant, przełóż na naoliwioną blachę. Połóż ulubione składniki. Piecz 12 min w 250 st. C. Ciasto Beaty chrupiące, suche, dość twarde, dobre do pizzy na cienkim, najbardziej tradycyjne włoskie ciasto 400 g mąki 2 łyżeczki suszonych drożdży 250 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Drożdże, cukier i wodę wymieszaj w misce, odstaw na 5 min w ciepłe miejsce. Mąkę i sól wsyp do miski, zrób w środku dołek. Wlej rozrobione drożdże. Zagnieć ciasto. Przenieś na obsypaną mąką stolnicę, zagniataj, aż będzie elastyczne. Podziel ciasto na cztery kulki, ułóż na posypanej mąką desce, przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 min, aż kulki podwoją objętość. Każdą kulkę z ciasta rozwałkuj na placek o średnicy 25 cm. Ułóż na papierze do pieczenia. Połóż ulubione składniki. Piecz 10-12 min w 220 st. C. Ciasto Wojtka najbardziej miękkie ze wszystkich, pulchne, typowe ciasto drożdżowe 1/2 kg mąki paczka suszonych drożdży 250 ml ciepłej wody 7 łyżek oliwy z oliwek szczypta cukru 1 łyżeczka soli Drożdże rozpuść w 100 ml wody z dodatkiem cukru. Mąkę wymieszaj z solą, zrób zagłębienie, wlej drożdże. Zostaw na 15 min. Dodaj oliwę. Ugnieć ciasto, dodając resztę ciepłej wody. Formuj placki. Połóż ulubione składniki. Piecz 15 min w 220 st. C.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość naranyyyyyyyy
Wybraliście ciasto, które wam odpowiada. Nadeszła pora, żeby coś na nim ułożyć. I tu odsłania się największa zaleta pizzy: Możliwości doboru składników są właściwie nieograniczone, bo ostateczny smak pizzy zależy od fantazji przygotowującego. Może zechcecie przyrządzić znane i lubiane kombinacje, ale namawiamy do skomponowania własnej, wyjątkowej pizzy! Margherita - klasyka z Neapolu 500 g dojrzałych, aromatycznych pomidorów ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz 125 g sera mozzarella pęczek świeżej bazylii tarty parmezan Hawajska - wariacja z Nowego Świata pomidory uduszone w łyżce oliwy oliwek z czosnkiem, cebulą, solą i pieprzem zioła: bazylia, oregano ananas w puszce 15 dag gotowanej szynki 20 dag mozzarelli lub innego łatwo topiącego się sera Szwajcarska - wariacja ze Starego Świata 1 łyżeczka ziół do potraw włoskich 5 łyżek oleju 25 dag szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła pieprz tarta gałka muszkatołowa 15 dag mozzarelli 10 dag gorgonzoli 3 dag świeżo startego sera Sbrinz 8 dag świeżo startego sera Gruyere (Greyerzer) Umyj i osącz szpinak. Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij na maśle. Wrzuć szpinak, podgrzewaj, aż będzie miękki. Przypraw, duś jeszcze 2-3 minuty. Osącz, przestudź. Ułóż składniki na cieście: Mozzarellę pokrój w plasterki, gorgonzolę w kostkę. Posyp serem Sbrinz, obłóż szpinakiem, a następnie posyp serem Greyerzer.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zrobiona sobie nigdy nie będzie smakowała tak jak we włoskiej pizzerii ja na pizze chodzę do http://www.sycylia.com

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ostatnio zakupiłam deski do pizzy i serwuje na nich moją domową pizze. podana  w takich sposób wygląda jak w prawdziwej włoskiej pizzerii, polecam :https://www.gastrro.pl/rodzaj-lokalu/pizzeria/deski-do-pizzy.html

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×