Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kwasia

Drogie Mamy!pomóżcie -chodzi o rozmiar dla noworodka

Polecane posty

Drogie Mamusie, prosze was o o pomoc. za mieąc rodzę, akualnie jestem w trakcie rzygotowywania wyprawki. Kupiłam już kilka spiszków, kaftanikó i body w rozmiarze 56 do 62. CZy to będzie dobry rozmiarówka dla noworodka? aha, do szpitala mam dostarczyc 3 sztuki czapeczek dla noworodka, jaki mam kupic rozmiar? na allegro jest ich tyle ze po prostu nie mam zielonego pojęcia. napiszcie, co bylo Wam i dziecku przydatne po porodzie, będę bardzo wdzięczna.

rozmiar musisz ocenic wg szacowanej wielkosci twojego dzidziusia:D ja urodzialm ponad miesiac wczesniej niz powinnam i moj maly mial za duze wszystko co mu kupilam wiec musialam dokupic kilka rzeczy na 52cm, ale generalnie dziecko rosnie bardzo szybko, teraz moj synio ma 3 tyg i dorosl juz do wszytskich ubranek na 56cm, jesli mas urodzic duze dziecko to nie kupuj wcale rozm 56 bo nie am sensu 4 kg dziecko sei w nei nie zmiesci, te rozmiarowki sa tez rozne czasami to na 62 jest mniejsze od tego na 56 musisz tez uwazac z tym najlepiej zobaczyc a potem kupic :D a zcapeczki kup sobie rozne bo zalezy od dziecka jedno woli wiazane inne nie lbi troczkow pod broda itd ja kupilam trzy roznej wielkosci i ta najmniejsza byla ok na poczatku a teraz juz jest za mala ;d

Dzięki za porade, roszkę sie chyba pospieszylam, bo jutro mam uSG :) ale nie wiem dlaczego ogarnąl mnie szał kupowania wyprawki dla niemowlęcia..... kompletuję juz wszystkie rzeczy:)

przecietny noworodek ma rozmiar 57. Co do czapeczek to nie pamietam jakie rozmiary miała moja niunia. Ważyła po porodzie 3000 i mierzyła 55 cm. wszystkie ubranka kupowałam na 57. Po 2 miesiącach konieczna była wymiana garderoby na większą:) Po porodzie potrzebne są kaftaniki sztuk 5, śpioche tyle samo, ja miałam body też bo się tak nie ściągają jak kaftaniki rożek konieczny, czapeczki takie cieniutkie bawełniane rękawiczki bo dzidzia sie drapie, i na wypis ze szpitala jakiś komplecik polarkowy najlepiej bo zimno:) no i jakiś kombinezonik lub śpiworek

aha słuchajcie. no własnie w sprawie pokarmu. mam termin na 1 kwietnia:) generalnie mam małe piersi. na razie brak jakiegokolwiek wycieku. czy od razu po porodzie ma sie pokarm? boję się ze nie będe miała go wystarczająco duzo. spozywam duzo mleka i prztworów mlecznych , a mimo to mam dziwne wrazenie ze nie bede karmić....

spokojnie, mleczko pojawia się automatyczne po urodzeniu dzidzi a co do mleka to nie przesadzaj z tym pisciem bo tak w sumie nie ma to wpływu na ilość pokarmu a może powodować skaze białkową u maluszka

witaj madooonna, cóż za miłe spotkanie:) a o karmienie sie nie martw, mleko będzie się pewnie lało strumieniami...ja też się o to martwiłam, bo do końca ciąży nic mi nie wyciekało, w nocy po porodzie byłam juz "zalana" mlekiem:)

Posłuchaj, cyferki na metce mogłoby w ogóle nie być. O kant 4 liter rozbić te wszystkie ich rozmiary. Łucja przy narodzinach miała 55cm długości - tyle co przeciętny noworodek. Z pajaca na 62 z 5-10-15 "wyrosła" po 2 tygodniach. Z body na 50/56 z KaphAhla wyrosła po 2 miesiącach. W śpiochach na 62 z H&M chodziła jeszcze tydzień temu. W tym czasie wyrosła z rampersa z 5-10-15 na 74!! A śpiochy na 74 ze Smyka są akurat. A jakbyś zobaczyła jaką wielkość mają body z Lidla? Ogromne są! Ogólnie ciuchy polskich firm kupuj na 62, pozostałe mogą być na 56. O ile dzidzioł będzie przeciętnej wielkości. I jak kupujesz śpiochy na wyrost, to lepiej by miały raczej szczupłe nogawki.

hehe pamietam jak moja mała po urodzeniu sie plątała w tych nogawkach:)

Aha, noworodek ma ok 35cm obwodu główki, ale to od ściśnięcia w kanale rodnym. Główka szybko się "dekompresuje" do rozmiaru ok. 38cm.