Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ginorossi

rodzice nie chcą mi pozwolić pracować

Polecane posty

nie wiem co mam robić, jestem na pierwszym roku studiów dziennych, chciałam pracować w weekendy, czasem popołudniami, ale rodzice nie chcieli o tym słyszeć, twierdzili, że pierwszy rok najtrudniejszy, mam się skupić na nauce.. ok, ustąpiłam im, wczoraj załatwiłam sobie pracę na wakację (bar nad morzem) i dziś przy śniadaniu mówię im, że idę do pracy latem...i zaczęło sie piekło... aż wstyd mi o tym pisac... rodzicę krzycza, ze się jeszcze w życiu napracuje, że to wstyd żeby studentka pracowała, że dopóki ich stać żeby płacić za moje studia i utrzymanie, to mam o pracy zapomnieć, cyrk jakiś! wielu ludzi w moim wieku się już samodzielnie utrzymuje.. powiedziałam, że i tak pojadę, a oni, że skoro chce na siebie pracowac to do domu mam nie wracac i co ja mam zrobić? :O:O nie chcę całe zycie siedzieć na garnuszku rodziców

Ja mam sytuację odwrotną. Chciałabym jeszcze nie pracować, mieć czas na naukę, przyjaciół. A nie mogę. Jak to się w życiu przewrotnie układa...

a ile kafeterianek by chciało być na twoim miejscu... :(

Gość 457572489073983579
Energetyka jądrowa - to zespół zagadnień związanych z uzyskiwaniem na skalę przemysłową energii z rozszczepienia ciężkich jąder pierwiastków (głównie uranu 235). Energię tę pozyskuje się głownie w wyniku rozszczepienia jąder atomowych w reaktorach jądrowych w elektrowniach jądrowych i na okrętach jądrowych. W niewielkim stopniu wykorzystuje się energię rozpadów promieniotwórczych np. w zasilaczach izotopowych (SNAP). Energetyka jądrowa obejmuje również problemy związane z wydobyciem uranu, przeróbką paliwa jądrowego oraz składowaniem odpadów jądrowych. Pierwsze elektrownie jądrowe pojawiły się w latach pięćdziesiątych, dynamiczny rozwój tej dziedziny rozpoczął się w 2. połowie lat sześćdziesiątych, w związku z wzrostem kosztów energii uzyskiwanej ze spalania kopalin. Rozwój ten został prawie wstrzymany po katastrofie w Czarnobylu. W ostatnich latach obserwuje się działania świadczące o wzroście zainteresowania oraz powrót do planów rozwoju energetyki jądrowej. Na świecie zainstalowane są elektrownie jądrowe o łącznej mocy 370 GW, wytwarzanej przez 435 bloków energetycznych. (Dla porównania: energetyka węglowa posiada moc zainstalowaną równą 1614,1 GW, elektrownie wodne 566,8 GW, dane z końca lat osiemdziesiątych). 29 bloków energetycznych jest w budowie. Wielkości rocznej produkcji energii elektrycznej w elektrowniach jądrowych wskazuje na większe w nich wykorzystanie zainstalowanej mocy (kolejno: jądrowe: 1560, węglowe 6350, wodne 2030 TWh). Najwięcej energii elektrycznej uzyskuje się z energetyki jądrowej w USA (rocznie 527 TWh, 103 reaktory) i Francji (260 TWh, 59 reaktorów). Potęgami są tu również Japonia (55) i Rosja (31). Największy udział energetyki jądrowej w produkowanej energii elektrycznej ma obecnie: Francja (78%), Belgia (54%), Korea Południowa (39%), Szwajcaria (37%), Japonia (30%), USA (19%), Rosja (16%). Największe kontrowersje wokół energetyki jądrowej związane są z kwestią ataków terrorystycznych (brak właściwych zabezpieczeń); rozprzestrzenianiem broni jądrowej; problemem powstawania, transportu i składowania odpadów promieniotwórczych oraz kosztów związanych z zamknięciem elektrowni i utylizacji odpadów promieniotwórczych. Największa zaletą energetyki jądrowej jest wysokie bezpieczeństwo i nieszkodliwość dla środowiska (brak emisji CO2). Energetyka jądrowa jest także najbardziej skondensowanym źródłem energii obecnie wykorzystywanym przez człowieka. Światowe zasoby materiałów rozszczepialnych pozwalałyby na pokrycie wszelkich potrzeb energetycznych ludzkości na wiele tysięcy lat. Zasoby naturalnych surowców energetycznych są ograniczone, już obecnie podaż ropy naftowej ledwo nadąża za popytem. Szacuje się że najtańsze w eksploatacji złoża ropy są na wyczerpaniu a wysokie koszty eksploatacji pozostałych sprawią że już za kilkadziesiąt lat paliwa będą bardzo drogie. Kwestia czasu wyczerpania zasobów na świecie jest dyskusyjna. Tak zwane "Raporty Rzymskie" przewidywały wyczerpanie zasobów do roku 1992, ale nowe metody poszukiwania i eksploatacji odsunęły tę granicę na co najmniej 20 lat. - . Zobacz też: energetyka

Gość faktycznie dziwna sytuacja
nawet nie wiem co Ci poradzić-ja też skończyłam dzienne studia i w ich trakcie pracowałam w weekendy głównie na promocjach-to nie był ani dla mnie ani dla rodziców problem. Ale na Twoim miejscu nie pozwoliłabym by ktoś tak bardzo ingerował w moje dorołe już życie...

ogólnie są ok, ale z na punkcie pracy mają niezłą jazdę :O pomóżcie..

Gość powiedz ze masz juz 20 lat

Wcale nie masz dziwnych rodziców, ja mam dokładnie tak samo myślących, tylko zachowują się trochę inaczej.. Jestem na 2 roku, pracuję od matury i jestem na dziennych, pracuję na pół etatu przez cały czas nawet w sesji, a w wakacje na cały... Tego by pewnie Twoi rodzice nie znieśli;) Na początku nie mieli nic przeciwko, bo powiedziałam że to tylko praktyka na miesiąc i potem zostawię. Oczywiście nie zostawiłam:) No to pomyśleli, że popracuję, popracuję, i mi przejdzie - taki kobiecy kaprys:) Nie przewidzieli tego, że z mijającymi miesiącami podobało mi się coraz bardziej... Wiem, co sobie po cichu myślą - traktują mnie jak dziwadło, nie mówią nikomu w rodzinie, że ich córka pracuje, bo wstyd by był przecież (kuzynki kończą studia i nigdy pracy nie uświadczyły), ale złego słowa nie powiedzą. Może dlatego, że znają mój charakter i wiedzą, że prędzej ich zostawię niż pracę. Bogato bym nie żyła z pensji na pół etatu, ale z głodu nie umrę... I wiedzą, że bym to zrobiła. No to jak chcą mieć mnie obok, to nie mają wyjścia!:D Aha, czy Ty mieszkasz z rodzicami? Jak nie, to w ogóle problemu nie widzę. Jak tak (tak jak ja), a zamierzasz pracować tak do 20 godzin w tygodniu, to może da radę to ukryć? Przecież nie muszą wiedzieć, że jesteś w pracy - mozesz być na zajęciach, imprezie, u koleznki, w bibliotece, na dodatkowych zajęciach (sport, jezyk...) MASZ PRAWO DO SAMOREALIZACJI, A SKORO RODZICE NIE CHCĄ ZROZUMIEĆ JAK MÓWISZ DO NICH PO LUDZKU, TO BARDZO MI PRZYKRO ALE INNEJ METODY NIE MA!!!

mieszkam z rodzicami tylko teraz jak im powiedziałam, to nie ma możliwości odwrotu.. trzeba było siedzieć cicho i robić swoje..

Gość jacys dziwni
są Twoi rodzice