Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MaMani

do mam dzieci z AZS

Polecane posty

Czym karmicie wasze dzieci? W czym je myjecie? napiszcie cos, prosze, o pielęgnacji i codziennym zyciu niemowlaka z AZS.

a co jednak okazalo sie ze Mania ma AZS ? mojemu wpisano to w karcie bo ma uczulenie na kakao ktore objawia sie ostra wysypka poza tym tylko na poczatku sotsowalismy specjalne kremy Elosone np kapalismy w oilatum, smarowalismy tez tym kremem po kapieli no i przez 2 tyg byl na spacjalnej diecie, jak to zeszlo to wrocilismy do swiata zywych :) wszystko jest juz normalnie, po wysypce sladu nie ma a my unikamy picia kakao poza tym przeszlismy test z krwi

a nas obejzala dzis dermatolog. zrobila wywiad w ktorym okazało sie ze Filip ma astme oskrzelowa i uczulenie na trawe kurz pierze i roztocza no i padla diagnoza AZS. dostalismy zestaw kremów na kazda okazje. mam ja praktycznie woda karmic bo nic jej nie wolno. Nie moze jest: glutenu jajek nabialu cytrusów czekolady kako slodkiego ostrego kwaśnego surowego ... ogólnie moze pic tylko mleko i soki jabłkowe według tego co mówila dzis lekarka. naszczescie nasza pediatra troche bardziej zyciowo mysli i powiedziala zeby jej tylko ograniczac a nie wyelinowywac całkiem bo by z glodu umarla. No i ... nie wolno mi jej kapać... Mam ja co 3-4 dni opłukiwac woda namydlac i splukiwac . Nie moze lezec w wannie. Dostala tez duzo syropów przeróznych... Zobaczymy co z tego bedzie...

Mój mały ma azs ma w tej chwili 4,5 miesiąca, zaogniło się gdy miał 2. U nas jest to w dużej mierze sprawa dzieczności skłonności. Na początku pomagało kąpanie w balneum herbal plus i smarowanie kremem balneum. Niestety maści robione witaminowe i inne powodowały dodatkowe uczulenia. W tej chwili jesteśmy po kolejnym nawrocie który trwał ok tygodnia i walki aby skóra nie popękała w zgęciach - smarowaliśmi atoprą i cutibaza. tutaj problem polega że nie ma cudownego środka trzeba systemtyczności w nawilżaniu i ciągłe smarowanie. Dla każdego dziecka jest co innego dobre. ja w tej chwili pochodziłam po aptekach i pozbierałam próbki, bo mam już dość zbierania kolejnych niedziałających specyfików. Miki dodatkowo ma skaz białkową więc jest na bebilonie peptii. Nietoleruje kaszek owocowych, więc dodatkowo je tylko kleik ryżowy. Zaognienie nastąpiło bo wprowadzam nowe produkty, niestety nie mogę przestać ich wprowadzać bo jego organizm musi się przyzwyczaić. Inaczej zaczyna uczulać go wszystko poza mlekiem. Nie jest łatwo bo na przełomie miesiąca zaoognienie jest zwykle dwa razy.

co do kąpieli - to nam powiedziano że powinny być codzienne aby spłukać to co jest na skórze. Tym bardziej że balneum jest preparatem leczniczym

Synek mojej kuzynki miał asz i alergie pokarmową.Co do jej diety to mało wiem (karmiła go piersia ) ale używała do pielęgnacji środków firmy SVR - TOPIALYSE SENSITIVE.Pisałam Ci już żebyś poczytała sobie na temat tych kosmetykó.Warto POZDRAWIAM SERDECZNIE.

Monika moj w skonczonym 12 tyg mial tyle, a w 11 tyg powiniem miec mniej wiadomo skoro gin mowi ze jest ok, to tak musi byc :) glowa do gory, w czwartek mam kolejne usg to napisze Ci ile moj mial dokladnie cm, bo z mojego gina nie jestem zadowlona za bardzo...

o matko pomylily mi sie tematy :-D pewnie na wrzesniowym temacie bedzie odp do tego :-P

no ladne rzeczy :) nam tez kazano kapac, ale zauwazylam ze czasami jeszcze bardziej wysypka sie nasila... ale lekarka kazala kapac w oilatum, w aptece doradzona nam kapiel w krochmalu poza tym nic nie trwa wiecznie, u nas zdiagnozowano to bardzo pozno, bo moj maly zaraz skonczy 2 lata wczesniej wszystko zawsze bylo ok, moj maz jest wczesniakiem i tez mial okropna alergie na prawie wszystko jak byl malutki, lacznie z pobytami w szpitalach z powodu powiklan po alergiach przechodzilo mu na pluca i oskrzela ciagle... nam lekarka na poczatku tez kazala niemal wszystko odstawic, najlepiej suchy chleb i woda - takie mialam wraznienie ale po 2 tyg byla znaczna poprawa i jak pisalam wszystko wroilo do normy my mamy o tyle dobrze ze mielismy testy z krwi i wiadomo na co konkretnie jest dziecko uczulone

Gość zainteresowana piszingerem
do MaMani - dziękuję bardzo za przepis na pyszinger :) Piszę tu, bo nie mogę znaleźć tamtego wątku Jutro biorę się za pichcenie - mam nadzieję, że obejdzie się bez wybuchi w kuchni ;)

mam nadzieje ze ciacho sie uda :) evi mi powiedzieli ze wszelkie testy jest sens wykonac dopiero po 4 roku zycia a najlepiej po 6... Nie wiem dlaczego. Tak dzis sie dowiedzialam. Z tym myciem to juz ktorys z kolei lekarz mi radzi to samo im rzadziej tym lepiej a tylko przecierac. Bo moja moze miec to rowniez z wody i pewnie dlatego kaza jak najmniej wody...

mamani tak testy zwykle robi sie tak pozno (po 4 roku zycia), a test z krwi mozna robic o wiele szybciej poczytaj o tym w necie ;) problem w tym ze sa kosztowne i lekarze nie chetnie zgadzaja sie robic je na kase

Evi napisz mi cos wiecej o tych testach z krwi. jak to sie robi i ile mniej wiecej kosztuje. szukam ale znalazlam tylko inf o tym co to takiego. Powiedz mi czy te testy wykrywaja na co dziecko jest uczulone czy najpierw zaklada sie co moze uczulac a testy to potwierdzaja albo zaprzeczają.

a juz wszystko wiem :) wizyta kosztuje 80 zl testy w zaleznosci od panelu 160 zl sa panele wziewne skórne pokarmowe alergolog oglada dziecko robi wywiad i kieruje na dany panel juz sie umówilam na te testy. jak to ma jej pomóc to warto :) dzieki evi :* nawet nie mialam pojecia ze cos takiego jest :*

nie ma za co :) uprzedzilas mnie :-P u nas wygladalo to tak: po wielu juz wizytach poszlam do lekarki z kasa u nas testy kosztuja 150 zl i powiedzialam ze chce zrobic te testy zwlaszcza ze moj M byl uczulony jak byl maly na prawie wszystko! a ona na to ok i wypisala mi skierowanie na testy poszlam z tym na oddzial dzieciecy - nie ze skierowaniem nie placilam ani za wizyte-bylam u zwyklego dzieciecego lekarza nie alergologa itp tam malego zwazyli, wywid mialam taki szczegolowy ze szok, polowy rzeczy juz nie pamietam, pytali sie o wszystko, np o to czemu maly urodzils sie wczesniej, a skad ja to moge wiedziec? o termin szczepien itp na koniec nie moglam z tych nerwow podac nr komorki, ani swojej ani meza :-o zabrali mi malego i pobrali mu krew... nie bede pisac o tym co przezylam bo juz w gabinecie zaczelam ryczec dlatego mnie wyprosily 😡 na wynik czekalam 2 tygodnie, wyszlo z niego ze maly nie ma uczulenia na gluten, orzeszki i ogolnie chyba takich paneli tam bylo wyszlo ze ma dwyzszone IgE (chyba taki byl skrot) na mleko krowie lekarka kazala odstawic kakao i wszystko bylo juz ok warto takie cos zrobic , zwlaszcza jak wyjda rozne alergie, wtedy wiosna trzeba powtarzac na pylki, bo pozniej moze przejsc na astme oskrzelowa...

ps ja tez nie wiedzialam ze takie cos jest, zaden lekarz nic o tym nie wspomnial a wiadzieli ze moj M byl okropnym alergikiem kiedys mimo to zlewali nas... dopiero na innym forum, inne dziewczyny ktore juz przez to przeszly ze swoimi dziecmi mi to zaproponowaly warto isc i wymusic takie skierowanie, wkoncu chodzi o dobro naszych dzieci, zwlaszcza ze uczulenie czasem wychodzi po paru dniach i nie wiadomo po czym... ja poszlam do zwyklego lekarza dzieciecego i nic nie placilam ani za wizyte ani za badania napisz czy Ty musisz cos placic

astme to ona bedzie miec na 100% :-/ juz mnie o tym na porodówce poinformowali. zrobie jej te testy i zobaczymy co dalej. mam nadzieje ze tak jak ty odstawie jej cos i bedzie ok bo teraz to ja nie mam co jej dawac do jedzenia bo mi kazaly odstawic wszystko :( a powiedz mi jeszcze czy twoj maly ma jeszcze takie plamki? pojawiaja mu sie czasem czy juz zupelni zniknely?

po tych testach i wiadomosci ze to kakao wszystko zniknelo juz na zawsze testy mielismy w zeszlym roku a wczesniej od pol roku bylo bylo tak: raz biegunka przez caly miesiac :-o , nie wiadomo od czego, oczywiscie wizyte u lekarza itp - alergia ale nie wiadomo na co , o testach ani slowa pozniej wysypka, pozniej biegunka i tak przez prawie pol roku z przerwami wkuncy bylam juz zdesperowana powiedzialam o tym na forum, lekarke tez mnie straszyla ze przejdzie w astme, moj maz tez tak mial, lezal ciagle w szpitalu jak byl malutki bo przechodzimo mu na oskrzela i pluca :( dziewczyny poradzily mi testy z krwi poszlam do lekarki powiedzialam jej juz innym troche tonem co i jak , ze za dlugo to trwa itp ze kiedys M przez to przechodzil i zaraz sama skierowanie wypisala a najgorsze byly te tygodnie w ktorych maly nie mogl prawie nic jesc, tesciowa nie pomagala bo byla zdania ze moj maz tez wszystko jadl i zyje, ale zapomniala dodac jak to sie dla niego skonczylo te 2 tyg to byl koszmar, jeszcze ta wysypka na nogach, jednej raczce i polikach wkoncu doczekalam sie tych testwo i bylam spokojna, ze nie jest na gluten uczulony bo tego sie balam i na jeszcze pare innych rzeczy ktore najbardziej uczulaja mozesz poprpsic zeby na cos konkretnego zrobily testy jezeli cos podejrzewasz ja wydalabym i 500 zl zeby wkoncu wiedziec i nie zyc w strachu odkad wiemy zyjemy zupelnie inaczej, unikam wszystkiego co ma kakao, najgorzej szkodzi mi kakao z mlekiem podane, mniej w czekoladzie czy wafelkach ale kto by pomyslal? mojej kolezanki syn uczulony jest no na gluten, tez wyszlo dopiero to z testow z krwi

nawet nie wiesz jak mi poprawilas samopoczucie :) znów gdzies tam zapalila sie iskierka ze wszystko bedzie dobrze i ze damy rade :)

napewno dacie rade dobrze wiem jak sie czujesz ja przez te diety glupialam juz :( a tak wogole to wydawalo mi sie ze nie ma zadnej poprawy... polecam Ci szczerze ta masc Elosone 13 zl , na atopowe zapalenie skory nam pomogla bardzo szybko i najwazniejsze ze pozniej juz wysypka nie wracala jest na recepte, ale ja dostalam ja bez, powiedzialam ze bardzo mi zalezy a lekarka nic nie zapisywala zandej masci ciagle slyszalam tylko oilatum, bepantehn czy jakos tak i wiele innych masci

evi ja dostałam masc ze sterydami robiona za nazmówienie do ciala krem do twarzy emolium i masc cutivate jak juz troche sie poprawi. plus syropki na poczatek przez 6 dni clemastin potem mam zmienic na inny.

acha no to dobrze ze cos zapisala nam tez chciala masc sterydowa na koniec zapisac ale to bylo na samym koncu jak bylam po wyniki z testow i juz mialam ta masc elosone daj znac koniecznie co wyszlo na testach ;)

evi dopiero za tydzien mamy termin. a ja juz nie moge sie doczekac :) Przez tydzien ja bede karmic tylko mlekiem i sloikami smarowac dawac syropki i zobaczymy czy przejdzie. a potem na te testy, wezme ja jeszcze do dermatologa na kontrole i do pediatry :P ja tak mam ze z nia zawsze do 10 lekarzy chodze z jednym problemem a najsmieszniejsze jest to ze kazdy co innego mówi. wczoraj pani dermatolog nas opieprzyla ze do pediatry z mała poszlam zamiast do dermatologa ( jakby nie wiedzialą jakie sa terminy :-/) Stwierdzila ze jak mnie zeby bolą to przeciez do ginekologa nie ide... Gdyby tak latwo bylo sie do niech dostac to bym pewnie poszla a tak to musiałam zaczac od lekarza pierwszego kontaktu bo jak ianczej to zrobic...

heh a to dobre kurde ja nie wiem czy ta lekarka mysli ze teraz wystarczy sama chec i juz jestes umowiona do kazdego lekarza jakiego chcesz? eh... mnie tez denerwowalo to ze chodzac do 2 lekarzy ciagle cos innego slyszalam :( najbardziej stresowala mnie ta dieta... a nie pamietasz czy nie wprowadzilas czegos nowego do jadlospisu malej? moze cos z mandarynka? tez uczula, dozwolona od 2 lat moze babcia cos podala nowego? poki jestescie na biezaco moze przypomnisz sobie? mi bylo ciezko po miesiacu a nas ciagle o to pytali :-o

evi ostatnio jadla sporo czekolady tzn zeby nikt nie nie przyczepil nie 2 tabliczki tylko poprostu po trochu po gryzku a prawie codziennie... kiedys dalam jej kakao i tak sie zastanawiam vczy sie wtedy nie zaczeło czasem... no i troche slodyczy jadla a tak to niee. zadnych cytrusów... z nowosci to zwykla herbate dostala ale niewiele i taka zoltawa no ale cukier tam był. soki jej dałam z kartonika jablkowe ale to niedawno wiec nie od tego bo jak jej dalam to juz to miala no i je duzo chleba- kromke dziennie ja obstawiam czekolade i slodycze ewentualnie ten chleb. no chyba ze to po mleku. Bo pije bebiko. juz jakis czas ale moze wyskoczylo po jakims czasie... wkoncu to na krwoim mleku jest robione....

to moze tez kakao, nam lekarka mowila ze nie podawac szybciej niz po skonczonym 2 roku zycia bo kakao bardzo uczula nam kazala odstawic wogole mleko, bo olek byl juz dosyc duzy, ale ciezko bylo, ja przeszlam na kozie mleko na jakis czas najgorsze jest to ze trzeba dlugo czakac az wysypka zniknie ja po miesiacu od zniknieca podalam lyzeczke kakao do mleka zeby sprawdzic i sie upewnic na 100% i na nst dzien juz na nogach go wysyplo po jednej lyzeczce do mleka... to samo jak "przedawkuje" sie czekolade i inne pochodne kako na swieta np bo wtedy najwiecej rodzina czsetuje slodkim... a nasze dzieci cierpia...

naprawde mocna wysypka, ale u nas to tak nie wygladalo jednak moja mama tak wygladala latem,miala testy i okazalo sie ze jest uczulona na siersc psa mocno i roztocza oczywiscie my mamy psa... kurcze kiedys nie bylo tyle tych alergii, ja nie jestem na nic uczulona, no jedynie na penicyline ale moja mama takze po niej puchnie najgorsze u niej jest uczulenie na pszczoly, musi natychmiast dostac zastrzyk w szpitalu, bo puchnie okropnie, to dopiero koszmar latem

Hej :) Zauwazylam ze te plamki sa coraz mniejsze i coraz bledsze a dopiero jeden dzien małą smarowalam. myśle ze ja jakies dwa dni powinny calkiem zniknąc :) Najbardziej zaskoczyla mnie buzia. myslalam ze nie jest wcale źle była taka chropowata i tyle. Wczoraj smarowalam calutki dzien co chwilke tym kremem emolium i dzis mala ma buzie jak jabluszko taka gladziutka i delikatną :) Jak juz skoncze z tymi wszystkimi maściami to kupie krem do ciala z serii emolium i bede tym mała smarowala po myciu :) Ciesze sie ze po tak krótkim czasie widac poprawe i ze poszlam do tego dermatologa po pediatrzy dalej by mnie odsylali jeden do drugiego i nic by z tego nie bylo... :) Mam jeszcze takie pytanie czy moge dać malej buraki? bo gotuje jej zupke i chcialabym dodac jej buraczka czerwonego. Wczesniej je jadla i to bardzo chetnie ale nie wiem czy moge jej dac czy one jakos silnie uczulają?

sztefka nie mam nikogo za granica :( A przynajmniej nie za tą :D Plamki juz malej schodza po tej maści co dostała robioną na zamówienie. jak jej zejdą to mam przez jakis czas smarowac inna maścią a potem kupie ten emolium to nie jest zadna specjalistyczna masc tylko taki kremik do ciala z tych drozszych aptecznych kosmetyków :) Bardzo fajnie nawilza i napewno sie sprawdzi :) No i te testy...