Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość statystyka

kto ma jakiekolweik pojęcie o statystyce?

Polecane posty

Gość statystyka

potrzebuję pomocy osoby, która ma wieksze pojęcie o statystyce niż ja, czyli która ma jakiekolwiek pojęcie ;) szukam w excelu funkcji statystycznej, która z kilkunastu-kilkudziesięciu punktów odrzucałaby mi punkty najbardziej odbiegające od całego zbioru, z reszty chce wyliczyć średnią, posiałam gdzieś podręcznik do statystyki, poza tym nigdy nie była to moja mocna strona... wie ktoś?

Gość statystyka
nikt? tak zupełnie nikt?

Gość najwyrazniej nikt ja juz nie
pamietam statystyki, a i tak wszystkie obliczenia robilam na papierze, wiec w kwestii kompa to ci nie pomoge z pewnoscia :)

Gość statystyka
dzięki :) znalazłam podręcznik, ale ja nie rozumiem tego języka zupełnie :D wszystko zapomniałam, no przecież nie będę odrzucac wyników "na oko" ;)

A ile tych wyników chcesz odrzucić?

Gość statystyka
chcę odrzucic te które odbiegaja od ogólnej średniej, to znaczy na przykład mam grupę wyników - czyli konkretnych liczb, wszystkie mniej więcej na pierwszy rzut oka oscylują wokół pewnej wartości, ale są takie których nie wiem czy mam juz odrzucać, czy nie, potrzebuję jakiejś formuły statystycznej, która jakoś poprze mój "wybór" oceniam że nie będzie to więcej jak 5% wyników, ale nie mogę tak na chybił trafił, podobno w excelu jest taka funkcja, która odrzuca najbardziej niepasujące do serii punkty matko, ja nawet wytłumaczyc tego dobre nie potrafię :D

Gość statystyka
test t-studenta może byłby odpowiedni, ale jak to w excelu zrobić?;)

Gość statystyk
Może powiesz jakiemu rozkładowi podlegają te dane.

Gość statystyka
nie powiem, zabiłeś mnie :) powiem co muszę zrobić - mam wyniki badań laboratoryjnych, zrobione na biologicznym układzie, z kilku doświadczeń, muszę podać wartość średnią i odchylenie standardowe, a najlepiej SEM, jednak ze względu na to, że pewne punkty odbiegają - z różnych względów, na przykład niedokładność w pracy, wahnięcia temperatury w trakcie pomiaru, czy inne czynniki mające wpływ na ostateczny wynik - nie mogę ich uwzględnić na przykład: 20,08 29,18 30,11 34,69 41,94 60,60 widac że ostatni punkt odleciał, ale które mam uśredniać?

Więc ja bym to zrobił tak: 1. Średnia ze wszystkiego 2. Odchylenie od średniej dla poszczególnych próbek (najlepiej moduł) 3. Zakładasz, jak duże odchylenie odrzucasz 4. Odrzucasz :) 5. Liczysz średnią bez odrzuconych Takie coś łatwo zrobić bez żadnych funkcji

Gość statystyka
pomyślę nad tym, może to faktycznie będzie najprostsze rozwiązanie, sporo mam tych wyników, muszę coś zrobić z nimi, żeby wiedzieć które serie muszę powtórzyć żeby zmniejszyć błąd, a gdzie mam już komplet, co też mi przyszło na stare lata, trzeba było w czasie studiów uważać ;) dzięki

taaa, jakby człowiek wiedział, że się przyda... ;) Rzuć okiem na takie funkcje: BD.ODCH.STANDARD BD.ŚREDNIA jeżeli nie chcesz robić tego "na piechotę"