Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mirion

Przedszkole czy niania?

Polecane posty

Gość mirion

Może znajdzie się tu jakaś mama, która będzie w stanie pomóc mi w tym wyborze? Oczywiście, biore pod uwagę, że moj mały bedzie non stop chorował do póki sie nie przyzwyczai, ale zakładam, że potem będzie lepiej, raczej biore pd uwagę względy takie psychologiczne bardziej.. Wiecie..tłumek dzieciakow, on sam, a tam jakieś obce baby..Wiem, że mowię jak zalękniona mamuśka i daletgo sie jeszcze waham, bo niania na pewno nie da mu tego co mogloby predszkole. Ktoraś z Was była przed takim wyborem??

jako przyszla pedagozka polecam przedszkole, dziecko w grupie lepiej sie rozwija

Gość jako przyszły psycholog
przedszkole !

a co do tego moja bratowa rowniez miala obawy , ale malemu przedszkole sie bardzo spodobalo od 1 dnia, na poczatku ona chodzila z nim na takie przyzwyczajenia, a po tygodniu bez problemu zostal sam :)

Przedszkole, nie ma lepszego miejsca dla dzieci. Tam się socjalizuje. Poznaje kolegów, uczy się żyć w grupie. Zdecydowanie jako przyszła mama, nawet nie myślę o tym by dziecka do przedszkola nie wysyłać.

Nie napisałaś w jakim wieku jest dziecko:) a to też jest ważne:)

Gość no ja jako matka z
z 15nastoletnim stazem polecam przedszkole :D Na nianie nigdy stac mnie nie bylo, ale nawet gdybybylo i tak wyslalabym moje dziecko do przedszkola. Dziecko w przedszkolu lepiej sie rozwija, ma kontakt z rowiesnikami :D Łatwiej tez wylapac jakies wady u dziecka (typu krzywy kregoslup, plaskostopie, wada wymowy). Osobiscie znam pare dzieci, ktore mialy nianie ...dzis sa ciche i takie jakies dzikie ;/ No ale teraz pewnie nianie sa inne ...wiec wybor nalezy do ciebie :D

Tylko przedczkole a argumentów jest wiele min: dziecko lepiej się rozwija, uczy się samodzielność i z każdym dniem coś nowego umie jak pisoenka,wierszyk itd, uczy się dzielenia,w jakimś sensie jest większa dyscypilna.Przyszywane ciocie czy też babcie są dobre ale na krótką mete.Dziecko szybko się zaklimatyzuje a Panie jeśli są z powołania to będą teraz najlepszymi Paniami po słońcem :)

Gość mirion
Wiem, że przedszkole to jest bardzo dobre rozwiązanie, ale jednak pozostaje we mnie ten strach, że te panie są straszne, pamiętam jeszcze moje przedszkolanki i nie wspominam tego miło, wiem, że sie dużo zmieniło, ale... Wy sie nie bałyscie?

A ile Twoje dziecko będzie miało jak dasz do przedczkola??? Mój pójdzie tydzień przed 3 urodzinami.Ja chodizłam do przedczkola i super wspominam ten okres :D Nie bądź nadwrażliwą mamą.Tak,tak wiem że łatwo powiedzieć ale właśnie tuż przed zapisaniem dziecka sprawdź ,,swoje" przedczkole czy jest wszystko tak jak powinno. Z nianią różnie to może być....

Gość gość
ja wybralabym przedszkole

Gość wacia nie ma majtek na ciebie
Jak poślesz pięciolatka do przedszkola, to będzie to dla niego straszne przeżycie. Ale jak śpika małego wyślesz, 3-letniego, to poboi się 2 dni i zaraz siezaaklimatyzuje. Moi rodzice nie posłali mnie do przdszkola, tzn. posłali, ale robiłam cyrki i dali mni spokój, zostawili mnie z babcią, bo babcia się oferowała. I dzikus ze mnie wyrósł, teraz mam 27 lat, a i tak dalej odczuwam to moje bezprzedszkolne dzieciństwo.

Gość Gaszka
ja na pewno nie wybralabym przedszkola teraz! o matko jakis koszmar! caly czas sie trzeba z czyms uzerac! a poza tym, ok nie chce cie przerazac ale no raju ja cie..lepiej sobie poczytaj do czego zdolen sa te "baby" jak to je trafnie okreslilas: http://smyk.com/index.php?option=com_forum&action=thread&id=5419&Itemid=0 non i powierz komus takiemu dziecko...

Niestety takie rzeczy się wszedzie zdarzają.Afery zawsze były w przedczkolach,z nianiami itd ale nie możemy wpadać w paranoje bo bzika dostaniemy

Gość wacia nie ma majtek na ciebie
Myślę tez, że łatwiej bym sobie poradziła z tym, że babka w przedszkolu jest taka czy siaka niż opiekunka. Przedszkolanka może czasem krzyknąć, burknąć, bo panuje nad grupą i tam jest trochę "prawo dżungli". A niańka by musiała być idealna. Eeee, nie bardzo mi sie podoba takie pieszczoszkowate podjeście do swoich dzieci. Im wcześniej sie je postawi przed trudnościami, tym łatwiej sie tego nauczą

Gość mirion
Kurcze no właśnie takich sytuacji się boję, bo to aż ciarki przechodzą. Wiem, o co chodzi z pieszczotkowatym podchodzeniem do dzieci tez nie bardzo tak chce podchodzic do swojego dzioacka, ale chyba sa jakieś granice...Gaszka dzięki za tego linka..fajne forum..może znajdę bardziej pocieszajace tematy..