Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ProVitamina

Ciąża a umowa na czas określony

Polecane posty

Gość dorcia33
Taki pracodawca tez ma przerabane.Nie dosc,ze taka idzie na zwolnienie,to po wychowawczym przewaznie wraca po to,zeby znowu nabyc prawa i zafundowac sobie kolejnego dzieciaka.Mam taki przykald ,ze pracownica chce tylko wrocic,zeby nabyc te prawa i mowi o tym wprost.Pozniej sie dziwia,ze sa zwalniane!

Gość chomcio
dorcia33 weź ty się puknij w głowę kto wraca do pracy żeby specjalnie zajść znowu w ciąże, co za absurd, to przecież nie o to chodzi !!! to już nie te czasy żeby kobiety specjalnie zachodziły w ciąże,i maiły nie wiadomo ile dzieci!!! ja z mężem staraliśmy się pół roku i w końcu się udało, jakby każdy tak patrzył na życie jak ty to kobiety wcale nie mogłyby mieć dzieci , wiec nie opowiadaj głupot skoro nic nie wiesz o macierzyństwie i nie obrażaj przyszłych mam:)

Gość Tessay
Witam mam pytanie. Pierwszą umowę dostałam na czas próbny - 3 msc, następnie dostałam nową umowę na czas określony - 2 lata Umowa ta kończy mi się z dniem 30-05-2010 Pracodawca poinformował mnie iż następna umowa będzie na czas nieokreślony. Moje pytanie brzmi następująco: W styczniu planuję zajść w ciążę. Czy jeżeli nie przyznam się pracodawcy o tym iż jestem w ciąży i dostanę umowę na czas nieokreślony to czy będę musiała czekać 3 miesiące by poinformować pracodawcę o tym czy biorąc pod uwagę iż pracuję w tej firmie już 2 lata i nie będzie dnia przerwy tylko nowa umowa ominie mnie okres tych 3 miesięcy ?? Bardzo proszę o pomoc

wiesz nie wiem jaki jest twoj pracodawca ale mysle ze jak zajdziesz i powiesz jemu to on moze Tobie nie dac umowy na czas nieokreslony

Gość ccc - to dla mnie
jeśli dasz radę to powstrzymaj się z ciążą jeszcze do czasu tej umowy ....bo mieszkamy w Polsce tu tak dobrze nie ma i jak znam zycie nie dostaniesz tej umowy jak juz poinformujesz go o ciązy....

Gość Tessay
Dlatego chcę mu powiedzieć dopiero jak dostanę umowę na czas nieokreślony, tylko pytanie brzmiało czy wtedy również będzie mnie obowiązywał termin 3 Msc by nie wypowiedziano mi umowy o pracę czy może fakt iż pracuję tam już 2 lata będzie mnie chronił ? (nowa umowa ale jak by nie patrzeć to bez dnia przerwy będę pracowała w tej samej firmie)

Gość Tessay
Może napiszę to tak : z dniem 31-05-2010 kończy mi się obecna umowa o pracę, nową dostanę z dniem 01-06-2010 na czas nieokreślony (nie ma dnia przerwy) Wiem że nie można wypowiedzieć umowy o pracę jeżeli pracuje się nie krócej niż 3 msc . Dlatego pytanie brzmi czy jeżeli poinformuję pracodawcę np 10-06-2010 to czy okresem który będzie się liczył będzie okres od początku mojej pracy w firmie czy okres od nowej umowy. Mam nadzieję że teraz napisałam to bardziej zrozumiale :-)

Gość ccc - to dla mnie
ja ci powiem na moim przykładzie : miałam umowę na 2 lata , np. dziś mi się kończy , jutro dostaję na kolejne np.5 lat , za 2 dni dowiedziałam się ,że jestem w ciąży . Wszyscy dookoła mówili mi ,że prawo mnie chroni od pierwszego dnia ciąży , ale ja się bałam mimo wszystko i poczekałam do 3mc , dopiero wtedy poinformowałam pracodawce o ciązy ....zachwycony to on nie był :-o (zaświadczeniem od gina )

Gość ccc - to dla mnie
poczekaj sobie aż dostaniesz tą umowę , bo inaczej może ale nie musi wyglądać to np tak : mówisz pracodawcy o ciąży ... on : ok . mijają miesiące ...przychodzi maj...... a TY co : dostajesz przedłużona umowę do dnia porodu. a on: np. P.Kasiu przykro mi jest kryzys musimy zrobić redukcję etatów ... i zostajesz z tzw palcem w dupie ..... i zostaje ci później jedynie macierzyński .....

Gość Tessay
Dzięki mój też nie będzie zachwycony :-) tylko że mam już dość czekania na dzidziusia :-) więc jeżeli chciałabym zajść w styczniu w ciąże to we wrześniu będę w 8msc a tego nie da się już ukryć :-) Ale zanim na to się zdecyduję to chyba jeszcze zajdę popytać tu i tam ;-) ale i tak dziękuję za odpowiedzi, i nie ukrywam że czekam na jeszcze :-)

Gość Tessay
Dlatego chcę mu powiedzieć dopiero po podpisaniu umowy na czas nieokreślony :-) a nie wcześniej :-)

Witam, Mam umowę na czas określony do końca 2010 roku. Jestem w 5 miesiącu ciąży...czy jęśli poinformuje pracodawce w obecnej chwili lub pójde na zwolnienie lekarskie to czy pracodawca ma prawo mnie zwolnić-dodam iż mam pracodawce,który jest uczulony na słowo ciąża.

nic Ci nie zrobi bo jesteś chroniona i w 5 miesiącu ciąży masz prawo źle się czuć i pójść na zwolnienie lekarskie

Przepraszam..pomyliłam sie...w piątym tygodniu ciąży jestem i mam umowe do końca 2010 r...i czy jeśli teraz sie dowie pracodawca,że jestem w ciąży to czy może mnie zwolnić?

Gość mogonika
witam, .chciałam zapytać czy jeśli teraz sie zatrudnię i dostanę umowe na okres 3 lat a po roku zajdę w ciązę, to czy pracodawca może rozwiązać ze mną umowe, czy po macierzyńskim będę dalej mogła pracować do końca umowy. Pytam bo mam umowe teraz na czas nieokreślony a planuję zajść w ciążę . Chcę też zmienić pracę(lepsze warunki)w tej nowej pracy myślę że dostnę narazie na czas określony. Nie wiem czy sie tam pchać czy siedzieć tu gdzie jestem. dzięki za odpowiedzi.

Też miałam umowę na czas określony i mimo obietnic szefowa na 2 dni przed końcem umowy powiedziała mi do widzenia, na moje szczęście jestem w 4 -tym miesiącu ciąży. Może lekko zdziwiona że nie tak łatwo sie mnie pozbędzie przedłużyła mi umowę do dnia porodu! Bo musiała-takie jest prawo, które chroni kobiety dopiero po 3 m-cu ciąży (przy umowie na czas określony)

Gość jaa222
hej !! mam pytanko do Was kobitki moje kochane :) jestem w 4 miesiacu ciązy (16tydzień) hmm i zastanawiam sie czy moge dac juz zwolnienie lekarskie i czy bede juz mogła je pociągnąc do porodu ;D

Moim zdaniem możesz iść na zwolnienie, jeśli masz umowę na czas określony to jesteś chroniona przed zwolnieniem do 12tc. a jeśli masz umowę na czas nieokreślony to jeszcze lepiej.

Gość gosiaczek28
mam pytanie,jestem w szóstym tygodniu ciąży,umowę mam do 9.12.2011,czy w związku z zaistniałą sytuacją zostanie ona przedłużona?

Gość gosiaczek28
mam pytanie,jestem w szóstym tygodniu ciąży,umowę mam do 9.12.2011,czy w związku z zaistniałą sytuacją zostanie ona przedłużona?

Gość nie chce mi sie liczyc
ale zasada jest taka: jesli 9.12 bedziesz miala skonczony 3 miesiac ciazy, umowa zostanie przedluzona do dnia porodu.

Hej:) ja swojego pracodawce poinformowałam odrazu po 1 wizycie u gin to był jakis 8 tydzien jakos tak...od 15 tyg poszlam na l4(teraz jestem w 24) pracodawca nie ma prawa cie zwolnic...!!!i żadna umowa nie ma tu nic do rzeczy.

Gość gosiaczek28
kiedy powinnam powiedzieć pracodawcy o ciąży?

Gość gosiaczek28
do ostatniego dnia umowy,będzie to 11 tydzień,więc braknie do 3 miesiąca....

Gość wg Kodeksu Pracy
Art. 177 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. Przepisy są więc jasne w tej sprawie.

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
we wrzesniu podpisałam umowe na 3 miesiace. Pod koniec wrzesnia dowiedziałam sie ze jestem w 2 miesiacu ciąży. Po miesiacu pracy dostałam zwolnienie od lekarza. W grudniu konczy mi sie umowa boje sie ze pracodawca nie przedłuzy mi umowe do porodu

Gość lethappiness
Jeśli chodzi o wszystkie sprawy związane z ciążą, pracą i umowami, to spokojnie możesz pójść do doradcy i zapytać, co Ci przysługuje, czego pracodawca nie może itd. Masz prawo do naprawdę wiele rzeczy, a czasami kobiety po prostu o tym nie wiedzą. Wysyłam link, po którym możesz wszystko sprawdzić http://kancelaria-gizinski.com/kobieta-w-ciazy-a-rozwiazanie-umowy-o-prace/