Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

miracula

Ile kosztuje szczepionka HPV?

Polecane posty

Wiecie może ile kosztuje szczepionka HPV? Jakie testy się wykonuje, żeby wykryć czy mam wirusa? I jeśli nie mam wirusa czy muszę się szczepić?

Badanie cytologiczne miałam robione w zeszłym roku ponieważ mam nadżerkę, wyszedł mi II stopień. Lekarka przepisała mi jakieś globulki i jak byłam ostatnio na wizycie powiedziała, że wszystko ok. Jak często muszę robić takie badanie cytologiczne? I czy w tym wypadku powinnam się zaszczepić przeciwko HPV?

Gość warszawianka 84
Szczepionka na HPV o nazwie Silgard f-my Merck kosztuje 500 zł jedna dawka, a trzeba przyjąć je 3. Czyli rachunek jest prosty 1500zł. Szczepi się podobnie jak WZW czyli pierwsza dawka, potem po miesiącu następna i ostatnia za pół roku. Zaszczepić się można do 26 roku życia. Przed szczepieniem nie trzeba robić testów na obecność wirusa. Podobno co czwarta 20-latka ma HPV, tylko, że młody zdrowy organizm potrafi się z nim uporać. Więc szczepić można. Wirus staje dużo groźniejszy po 30-stce. A wymaz na obecność wirusa HPV kosztuje coś ok.300 zł. Nie wiem czy robią to na fundusz. Polecam stronę www.hpv.pl Pozdrawiam

Gość warszawianka 84
Aha i jeszcze jedno. Cytologia to podstawa nawet jak się zaszczepisz na HPV. Nie jest jeszcze naukowo stwierdzone czy szczepienie wystarczy raz na całe życie, czy np. będzie trzeba się doszczepić po kilku latach.

Gość z.opc
radze pojsc do dobrego ginekologa typu dr Swidrak

Odświeżam temat. Czy ktoś orientuje się jaka jest cena szczepionki? Wiem, że lepiej zapytać lekarza ale w najbliższym czasie nie będę miała okazji. Szkoda, że państwo nie funduje takich szczepień , które zmniejszają zachorowalność aby zmniejszyć epidemię raka szyjki macicy.

Gość ollluni
gosia_91 Ja będę u lekarza w środę,ma mi podać cenę tych szczepionek.

Gość zależy po jakich studiach
Cena jest nadal taka, jak napisano wyżej.

Gość gość
jak to dobrze że w szkole szczepią u nas za darmo nie stać by mnie było córce kupić taką szczepionkę

Gość gość
Ryzyko zachorowania minimalne??? Przeszłam właśnie dwie operację. Rak szyjki macicy spowodowany hpv.... Skutek??! Wycieta macica w wieku lat 28 Przeżywam koszmar a świadomość ze straciłam możliwość posiadania dziecka sprawia że odechciewa mi się żyć!

Gość gość
Szczerze mówiąc studiuje medycynę, i co do tej szczepionki to wiele ginekologów ją promuje, ale jest ona kontrowersyjna, rzeczywiście chroni przed najczęstszymi typami wirusa HPV, powodującymi raka szyjki macicy, ale długość jej działania nie została do końca zbadana, zbyt krótki czas minął od wprowadzenia jej na rynek, nie chroni przed wszystkimi typami wirusa powodującymi raka i może powodować poważne działania niepożadane, ja osobiście bym się nie zaszczepiła. I jeśli chodzi o dobrych ginekologów, to nawet profesorowie się sprzeczają, co do jej podawania, a dobry ginekolog powinien przedstawić pacjentce poparte badaniami plusy i minusy każdego leczenia. Masz prawo wybrać. Jeśli masz stałego i wiernego partnera albo stosujesz prezerwatywę, to ryzyko zakażenia jest niewielkie, a szczepionka też nie daje 100% pewności. Wybór należy do ciebie.

Gość gość
Dlaczego?pytam skoro w Anglii dzieci maja za DARMO!