Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krystian0706...

Jąkam sie i do tego...

Polecane posty

Gość krystian0706...

Jąkam sie i do tego...nie wymawiam litery "r",mówie w tzw. jezyku francuskim(mówiąc "h") :( Mam 16 lat i ciężko mi z tym jak nie wiem co... boje sie wszystkiego....jestem małomówny,ponieważ boje sie że jak cos powiem to sie zajakam i wokół mnie rozejdzie sie śmiech... ;/ :( Ciężko mi z tym,bo wokół mnie i każdego nas są ci co sie uważają za lepszych... ;/ i słysze za uchem "jąkaty" lub "francuz" (dla brechu mówią po mojemu czyli "fhacuz") :( Nie wiem co mam zrobi by to wyleczyc... kiedyś podcinany miałem język do logopedy jeździłem do znachorów jakiś i nic....a szczerze mówiąc szczerze nie mam ochoty na sanatoria czy coś w tym stylu.... bym nie wytrzymał psychicznie itd. :(

Gość słyszałam ze...
jest terapia związana ze śpiewem która pomaga na jąkanie...generalnie polecałabym terapeute i grupę terapeutyczną - na pewno znajdziesz ich wiele. Jak spotkasz tych co sobie radzą z jąkaniem to sam poczujesz sie pewniej...a to pierwszy krok żeby się go pozbyc. Co do literki "r" to mój kolega ma podobnie i nie jest to nic strasznego... niektóre moje znajome uważają ze to jest sexy ;) wiec może lepiej się tego nie pozbywać :) nasze społeczestwo robi sie coraz bardziej międzynarodowe..a w koncu "r" jest chatakterystyczne tylko dla niewielu języków...więc można powiedziec ze jest WAS znacznie więcej, i niedługo nie bedziesz żadnym wyjatkiem :))) a póki jestes, to się ciesz :P

Skąd jesteś??? Jestem logopedą i powiem Ci, że istnieją grupy dla jakającej się młodzieży. terapia grupowa przynosi wprost świetne rezultaty bo pomaga przełamywać bariery i uczy współdziałać w grupie rówieśniczej, nie ma innej drogi....sam nic nie wskórasz. jesli podasz nazwę miejscowości podam Ci spis placówek. Pozdrawiam

Gość krystian0706...
warminsko-mazurskiego

Gość no jasne ze logopeda i te spr
awy, ale przede wszystkim musisz znalezc osoby ktore cie polubia za to jaki jestes i beda mialy w dupie to jak mowisz. :) A nie watpie w to ze jestes wartosciowym i sympatycznym chlopakiem :) Nie ma sie co stresowac, uszy w góre! :D

Podejrzewam że Ty to bardziej zauważasz niż ktoś inny :) Na pewno wielu osobom Twoje jąkanie wcale nie przeszkadza. Znam kilka osób z tym problemem i prawdę mówiąc wcale nie zwracam na to uwagi (tak jak i inni nasi znajomi). Co do tego "r" to mój mąż tez nie wymawia i osobiście tez należę do grona kobiet które uważają że jest to bardzo sexi :) Tak więc głowa do góry i więcej pewności siebie :)

tez sie jakam juz ponad 15 lat chyba. i nie wiem jak z tego wyjsc. ;/ slyszalam ze sa jakies aparaty pomagajace zwalczyc to swinsko?? moze operacje jakies???? logopeda mi nie pomoze, nie mam silnej woli :(

Gość krystian0706...
no też bym chciał żeby jakaś operacja czy cos w tym stylu

Gość zeberko87
hej mam 21 lat jakam sie całe zycie niemoge sie z tym pogodzic bardzo utrudnia mi to zycie najgorsze jest ze niemoge poszukac przes to dziewczyny lipa

Gość piiter
czesc ;d ja tez się jąkam mam 14 lat ;d. i przyzwyczaiłem się. moi kumple zrozzumieli że to choroba, i po pewnym czasie dali mi spokój i nie wymśmiewają się już. tak jak większość was jestem małomówny i nieśmiały, ale znalazłem tę jedyną :). a co do operacji albo logopedy to wolę dać sobie z tym spokój. lubie siebie takim jaki jestem - innym :).

Gość 123qweqwe
A ja się jąkam od kąd umiem mówić i wisi mi to szerokim gawronem, wszystkie śmiechy hihy najlepiej olac i nie przejmować się jak kogoś bawisz swoją mową, pozdro.

Gość jolandajot
Bracia Golcowie, Jurek Owsiak, Adam Michnik - też się jąkają. Marsz do logopedy i już. A jak nie to szukajcie w necie porad jak sie tego pozbyć. Ja sama wyszłam z jąkania się. Czytałam o tym problemie, uczyłam się prawidłowego oddechu. A przede wszystkim zaczęłam obserwować samą siebie, kiedy najbardziej się jąkam. No i wyszło to, co wy też wiecie - jak się stesuję. Ale postanowiłam się z tego wyleczyć. Jeździłam w obce rejony mojego miasta i "trenowałam" na sprzedawczyniach. Czerwona jak burak, ale brnęłam dalej. I wybrnęłam. Ale nie polecam tego sposobu. Od tego są logopedzi.