Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sapra

sądy pracy?

Polecane posty

Gość sapra

Kto się zna na sądownictwie? czegoś tu nie rozumiem.Analizując orzeczenia w jednym z nich sprawę rozpoznawał w I instancji sąd rejonowy- sąd pracy w drugiej inst. sąd okręgowy- sąd pracy i ubezpieczeń społecznych. W drugim orzeczeniu w I inst. sąd okręgowy- sąd pracy, w II inst. sąd apelacyjny- sąd pracy i ubezpieczeń społecznych.Czy ktoś wie jak jest z tymi sądami pracy?? Dlaczego ta I i II instancja jest inna??

Gość o matko ale namotałaś
;/

Gość sapra
wiem ale sama jestem zagubiona:(

Gość sapra
kurcze.....nikt nie wie?? Chodzi mi o to jaka jest struktura sądownictwa.Kto powinien rozpoznawać w I instancji a kto w II. Nie rozumiem dlaczego w każdym z tych orzeczeń jest inaczej?

Gość ja Ci powiem
sądy pracy to jedna wielka ściema i zawsze tam przegrasz z pracodawcą :o

Pierwszą instancją może byc zarówno sąd rejonowy, jak i okręgowy, zależy o co jest sprawa. Np. w sądzie rejonowym może być sprawa o sprostowanie świadectwa pracy, wtedy pierwszą instancją jest sąd rejonowy, a drugą sąd okręgowy. Inny przypadek - sprawa o wynagrodzenie gdzie wartość przedmiotu sporu wynosi 50.000 zł rocznie, wtedy pierwszą instancją jest sąd okręgowy, a drugą są apelacyjny. Po prostu w sądzie rejonowym jako sądzie pierwszej instancji sś rozpoznawane sprawy mniej skomplikowane, albo o mniejszej wartości przedmiotu sporu, a w sądzie okręgowym -jako sądzie pierwszej instancji są sprawy trudniejsze albo o większej wartości przedmiotu sporu. Sąd okręgowy jest też sądem drugiej instancji dla orzeczeń sądu rejonowego.

Pierwszą instancją może byc zarówno sąd rejonowy, jak i okręgowy, zależy o co jest sprawa. Np. w sądzie rejonowym może być sprawa o sprostowanie świadectwa pracy, wtedy pierwszą instancją jest sąd rejonowy, a drugą sąd okręgowy. Inny przypadek - sprawa o wynagrodzenie gdzie wartość przedmiotu sporu wynosi 50.000 zł rocznie, wtedy pierwszą instancją jest sąd okręgowy, a drugą są apelacyjny. Po prostu w sądzie rejonowym jako sądzie pierwszej instancji sś rozpoznawane sprawy mniej skomplikowane, albo o mniejszej wartości przedmiotu sporu, a w sądzie okręgowym -jako sądzie pierwszej instancji są sprawy trudniejsze albo o większej wartości przedmiotu sporu. Sąd okręgowy jest też sądem drugiej instancji dla orzeczeń sądu rejonowego.

Gość sapra
Magda X dziękuje Ci bardzo za wyjaśnienie!:)