Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aqq77

Zachowek

Polecane posty

Witajcie! Mam testament w ktorym wystepuje jako glowny spadkobierca mieszkania po babci, ale wszystkie rzeczy ruchome z mieszkania mam wydac ciotce (corce babci). Odwiedzilam juz kilku adwokatow i zdania sa podzielone jesli chodzi o zachowek. Jedni twierdza ze jej sie nalezy bo nie zostala wydziedziczona w testamencie a inni, ze jej sie juz nie nalezy bo nie zostala pominieta w testamencie i dostala wszystkie rzeczy z mieszkania. Moze ktos z Was mial podobna sytuacje? Jak jest naprawde? Pozdrawiam Wszystkich Aga

Gość karolewicz
cudze nie tuczy. Nie mozesz sobie sama zarobić? Nie wstyd Ci ze twoja ciocia zostanie obrabowana przez Ciebie?

aqq77- wiec z tego co napisalas, rozumiem, ze do testamentu bylas powolana Ty, i Twoja ciocia, z tymze Tobie prypadlo w udziale mieszkanie, a Twojej cioci rzecy ruchome z tego mieszkania. Zatem wydaje mi sie, ze sytuacja wyglada tak- spadkobierca, ktory zostal powolany w testamencie, czyli Twoja ciocia, teoretycznie ma prawo do zachowku, gdyz tak czy tak nalezy do kregu spadkobiercow ustawowych po babci. Tylko, ze w tej sytuacji, poniewaz Twoja ciocia zostala powolana z testamentu, moze zadac jedynie wyrownania, jesli rzeczy ktore otrzymala, nie pokrywaja sie jej z naleznym zachowkiem a wiec np. ciocia dostala w testamencie majatek wart 1000 zl, gdyby nie byla powolana do testamentu, nalezalby sie jej zachowek powiedzmy wartosci 1500 zl. Stad tez nalezy sie jej wyrownanie 500 zl. Chyb tak to wyglada, ale sprawy spadkowe naleza do najbardziej konfliktowych i zagmatwanych spraw:)

Dziekuje za te informacje, wiem ze to skomplikowane sprawy, ale moim zdaniem bardzo niesprawiedliwe. Bo to wlasnie moi rodzice wylozyli kase nato mieszkanie. Dopuki babcia zyla to wszystko bylo ok. Ciotka wiedziala ze to mieszkanie bedzie moje. Miala okazje je wykupic ale biala sytuacje materialna bardzo dobra i pewnie myslal ze kupi sobie lepsze. Dzisiaj sytuacja jest inna i powodzi jej sie nie najlepiej, wiec stara sie wyrwac

Gość karolaX

Wiem, że temat stary, ale widzę, że temat zachowku przewija się przez wiele for. Warto zerknąć sobie tutaj zachowek.biz.pl . Jest tam bowiem cały blog poświęcony właśnie kwestiom kwestiom zachowku oraz spadkom. Znajdziecie tam praktyczne wskazówki. Blog prowadzi prawnik.