Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Neit

Przepisy z miodem?

Polecane posty

Dostałam w prezencie przeszło 6 litrów miodu. I prawdę mówiąc nie wiem co z tym robić. Herbata z miodem odpada, bo ja zieloną pijam a słodka to mi i tak nie pasuje, pierników też nie mogę na okrągło jeść. Może macie jakieś ciekawe przepisy na coś z miodem nawet niech i ciasto będzie? Bo jak szukam przez google to mi wyrzuca głównie takie co w nich 3-4 łyżki na krzyż są. Aha i alkohole też raczej mnie nie interesują bo ja nie pije nic po za odrobiną wina raz kiedyś :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marzę o takim problemie
Przyślij mi ten miód! ;-) Niech każdy w rodzinie zjada łyżeczkę miodu co dzień (na spodeczek lub na bułeczke zapijając gorzką zieloną herbatką) dla zdrowia i odporności. Wbrew pozorom szybko ten miód się skończy w ten sposób, a Wy nabędziecie zdrowe nawyki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość miodzik do wszystkiego
Oto co znaczy rzucać perły przed wieprze ... :-O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość miód się nie psuje
możesz go jeść latami :D a ja miodu nie lubię :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
U mnie w rodzinie są 3 sztuki, tzn ja, mąż i kot który miodu nie jada :) Więc mimo że pijam praktycznie codziennie kakao z miodem (mąż też), to na prawdę niewiele go ubyło. Nawet nie wiem ile to może postać. A ten komentarz o "perłach" to mnie rozbroił. Skoro źle robię starając się go wykorzystać, to co? mam wywalić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość allegra+
Jeśli nie lubisz słodkiej herbaty dodawaj do niej na raz miód i cytrynę. Miodu możesz też dodawać do grzengo piwa. Mam tez gdzies przepis na piernik, ale piszesz, że już robiłas.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dziękuję bardzo :) Piernik dopiero piekłam zresztą mój maż nie lubi (wiem dziwny jest). A tak na prawdę to chyba jedynie w nim duża porcja miodu jest. Herbaty nawet z cytryną nie strawie słodkiej, ja nawet z sokami owocowymi i to rozwodnionymi mam problem. Pijam kakao bo to dla mnie jedzenie a nie napój :) Macie może pomysł na jakiś krem z miodem? A przy okazji szukania tego ciasta czeskiego znalazłam coś takiego. Wrzucam może komuś się przyda: http://www.dzierzon.kluczbork.pl/miodowakuchnia.php

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak ja Ci tego miodu zazdroszczę. Ja jestem uzależniona:O z chlebem i miodem możesz jeść. Woda z cytryną i miodem też jest dobra. łyżeczką prosto ze słoika:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No i nie zapominajmy o kosmetycznym zastosowaniu miodu - jesli masz przesuszona skore, mozna posmarowac owe miejsca miodem (suche poliki, lokcie), reszte zlizac ;) Choc podobno lokcia wlasnego sie nie da polizac ;) Na spierzchniete usta dziala lepiej niz niejeden balsam. No i fantazje mozna uruchomic polewajac sie miodem w milosnych igraszkach ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeżeli przypadkiem masz te 6 litrów w jednym słoiku, to myślę że dłużej się przetrzyma, jeśli będziesz tak do bieżącego użytku przelewać do mniejszych słoiczków - wiadomo, że nie należy pakować z powrotem do słoja oblizanej łyżeczki, ale każdemu się zdarza czasem :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bidortaa
lososia swiezego plastry (takie cienkie raczej jak wedzony na zimno ) - wyciagnij osci oczywicie i teraz ukladaj warstwami: losos 1 czesc pieprzu jasnego 2 czesci soli drobniutkiej 4 czesci cukru bardzo duzo kopru siekanego Taka przekladanke owinac w przezroczysty film folie do uzytku spozywczego - przycisnac odwracac 3 razy w ciagu 24 godzin ta mieszanka ma sie "pocic" wydzielac taki sok Podajesz z sosem: miod 3 czesci musztarda dijon 1 czesc i oczywiscie koper tu ci podalam raczej przepis na lososia w sosie miodowym Miod mozesz trzymac latami - konserwuje sie doskonale ale jak nie wiesz, nie lubisz to po prostu zrob w twoim otoczeniu mily prezent

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
w sumie chyab nie ma takich przepisow, zeby od razu uzyc pol sloika ;) zawsze bedzie po pare lyszeczek :o miod swietnie idzei do jogurtu naturalnego, ktory im bardzie janturalny, tym bardziej kwasny :) na BON APETIT w daniach glownych jest wspanialy przepis pt. 'poledwiczki z cebulowa konfitura', gdzie ta konfitura jest po prostu smazona cebula z miodem. mozna tez miodem smarowac skore pieczonych ptaszat, jak indyk, kurak, czy nawet szynka (ze swinki, nie ptaka ;) ) osobiscie nie uzywam za bardzo miodu, ale niestety najlepiej schodzi wlasnie do codziennej herbaty z cytryna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość z doświadczenia wiem
jeśli nie będziecie pchać do słoja oblizanej łyżeczki to miód można przechowywać wiele lat i będzie dobry Tylko się scukrzy prędzej lub później zależy jaki to rodzaj miodu. Właściwie o tej porze roku to większość gatunków miodów juz jest scukrzona przynajmniej częściowo. To normalne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kurczak w miodzie kurczaka podzielić na części nasolić i zostawić na kilka godzin, z miód stopić z margaryną, kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać miodem z magraryną posypać słodką papryką i do pieca, pyyyyyyycha :) a co do miodu, to ktoś wcześniej ma rację, żeby nie wkładać do słoja z miodem lizanej łyżeczki, i nie rozpuszczać w zbyt wysokiej temperaturze, fajnie, że potem jest taki lejący jak świeżutki, ale traci wszytskie swoje właściwości wtedy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bardzo dziękuję za pomoc. Ja miód ogólnie lubię, ale może nie taki prosto ze słoika do dzioba, ani w herbacie. Dlatego szukam innych przepisów :) Ten miód to szczerze powiem nawet nie wiem z czego jest. Dostałam od szwagierki która dostała od znajomego przeszło 20 litrów i tak uszczęśliwia rodzinę. Właściwie to pewnie by wszystko u mnie super było gdybym na diecie nie była :) Bo ja w przeciwieństwie do mojego męża mogła bym jeść piernik na okrągło :) Zwłaszcza taki prawdziwy toruński :) Dobrze że jak piszecie ten miód postać może, bo właśnie przez ta moją dietę muszę jego spożycie w czasie rozłożyć :) Ale coś mi się zdaje że na święta wszystkie ciasta miodowe będę miała :) Mięsko w miodzie tez mnie bardzo kusi :) Jeszcze raz bardzo dziękuję za przepisy i porady!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uu
jaki jest sens robienia czegos ze zdrowym miodem i trujaca margaryna?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bidortaa
a dlaczego uwazasz ze margaryna jest trujaca? jedynie moge zarzuci ze nie nadaje sie do pieczenia w wysokich temperaturach - na wysokie radze uzywac oleju przeznaczonego do tego , bo tez nie kazdy olej nadaje sie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zeberka w midzie
-super sprawa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bmz
na odporność-1 szklanka wody,1 łyżka miodu -wymieszać i zostawić na noc,rano dodać sok z pół cytryny i wypić na czczo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Poczekaj do jesieni i zrób marynowaną papryką z miodem.Pychota.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bidortaa
taki prawdziwy powiadasz? mowie o pierniku : taki prawdziwy to pochodzi z chin mi-kong - europejczycy odkrywaja go dopiero w sredniowieczu (wojska Gengis Khan'a mialy go w swoich zapasach zywnosciowych) - u arabow (zreszta te sezamkowe ciasteczka tez ) i najpierw przygotowywano melanz maki z miodem i taki zaczyn mogl "dochodzic do rozumu" nawet 3 miesiace:)))))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja pisałam o prawdziwym toruńskim :) Mam przynajmniej nadzieję że prawdziwy, bo z bardzo starego przepisu. A zresztą nie ważne bo i tak dobry :) Też musi odleżeć sporo czasu. Dlatego do Wielkanocy nie ma szans żebym zdążyła :) Ale mam też taki gdzie surowe ciasto można trzymać około pół roku (jeszcze nie próbowałam ). Na razie idę na łatwiznę i dokarmiam się czasem chlebkiem (własnego wypieku) z masłem i miodem. Co prawda nijak się to ma do diety, ale za to proste i smaczne :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam. Zapraszam na stronę www.zyciemiodemslodzone.info Sporo tam przepisów nie tylko na potrawy, ale i na maseczki i inne specyfiki do dbania o urodę. pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hej dziewczyny a moze i jest tu jakis rodzynek:) Ja uwielbiam miod ,poczawszy od swiatecznej kutii,miodowych lemoniad,kurczaka w miodzie i musztardzie z tymiankiem,orzechy prażone w miodzie,ogolnie powinnam byc chyba pszczola:) Ale ze wzgledu na lato polecam miodowe semifreddo, samkuje jak lody tu je znajdziecie: http://przepisy-berty.blogspot.com/2010/07/miodowe-semifreddo.html pozdrawiam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość na ciasto mnie naszło
pieczesz kruchy placek jak do tarty miód w sporej ilości(ja zawsze daję na oko)ale jest to więcej jak szklanka wlewasz do garnuszka, dodajesz margarynę pół kostki albo i więcej czekasz aż się wszystko rozpuści połaczy, możesz dodać też trochę cukru , wrzucasz do tego posiekane orzechy w sporej ilości, wszystko jeszcze krótko razem przesmażasz i letnią masę wylewasz na kruche ciasto, wierzch dekorujesz polewą i dodatkami wg uznania, ciasto ma się przegryźć kilka godzin pyycha !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×