Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Azna

Zamiast markowej torebki na allegro kupiłam podróbkę! Co robić??

Polecane posty

Gość Azna

Kupiłam (ponoć) oryginalną torbę Gucci na allegro.... Nie kosztowała mało, ponad 2000 zł Sprzedająca to super sprzedawca, same pozytywne komentarze. Na stronie aukcji zapewniała, że to 100% oryginał, nawet przesłała mi do wglądu skan rachunku ze sklepu Przesłała mi tez fotki torby, na fotkach wszystko wyglądalo dobrze, ale gdy przyszła paczka, to na pierwszy rzut oka widać, że to paskudna podróba Owszem, jest ze skóry, jak w opisie, ale sztywnej, paskudnej, na oko widać, że to nie dopieszczona markowa Gucci. Moja siostra ma prawdziwą Gucci (taki sam model) i na pierwszy rzut oka widać różnicę Co robić? Sprzedająca nie odbiera telefonu. Czy powiadomic Allegro? Nie wadomo, czy coś zrobią i może nigdy nie zobaczę kasy.... Czy miałyście taki przypadek? Pierwszy raz zkupiłam coś tak drogiego na Allegro i wtopa....

Gość ha ha ha ha masz przerąbane

Gość pucat
Zostałaś oszukana. Możesz powiadomić Allegro. Powinnaś wziąść wszystkie papiery od tej transakcji i zgłosić to na Policje.

Gość Powyzszy post swiadczy o tym z
Polacy to sa jednak Hamy

Powiadom allegro jak wszyscy darują to będą robić coraz gorzej:(i częściej.

Gość Azna
Na pewno powinnam pójśc n policję, ale boję się, ze wtedy nie zobaczę kasy... bo torby to nawet nie chcę już oglądać :-o Czy może najpierw napisać maila do sprzedającej z prośbą zwrot kasy a potem powiadomić allegro czy policję? Kurczę, długo zbierałam na tę torbę, nie co dzien kupuję takie rzeczy :-(

Gość pucat
Sprzedający oszukał Cie świadomie więc nie licz na zwrot kasy czy wymianę torebki.

Gość zglos to
koniecznie na allegro, natychmiast!!! sprzedawca dostanie bana na zawsze i kare pieniezna. a o zwrot kasy to musisz walczyc jak sie da, jak trzeba to i na policji

Gość praktyka czyni mistrza.
Ale porady...nie ma co! Trzeba zrobić tak: 1. krok pierwszy do prawnika, 2. prawnik wysyła tej osobie list z wezwaniem do zwrotu pieniędzy za torbę i za przesyłkę w 2 strony w okresie 7 dni na podstawie art. 286 kk za świadomą sprzedaż podróbki - oszustwo (produkt ma tzw. WADĘ PRAWNĄ - nie jest zgodny z opisem na aukcji (nawet gdy nie było KUP TERAZ, tylko kupiło się po licytacji) - czyli że oryginał okazał się podróbką. 3. Jeśli ten ktoś nie odda w wyznaczonym terminie pieniędzy, to prawnik i Ty zgłaszacie sprawę do prokuratury. A dalej SĄD niestety i ten ktoś zostaje z wyrokiem karnym (nie cywilnym). Winny pokrywa wszystkie koszty - także te sądowe. Sprawa może potrwać i pół roku ale pieniędzy się nie straci. 4. Zasygnalizować sprawę na policji i ustalić oficjalną skargę w przypadku braku zwrotu gotówki od tamtej osoby właśnie z tego paragrafu 286 KK ale i jeszcze jednego - Jest takie coś, jak prawo własności przemysłowej, czyli użycie znaku GUCCI w podróbce (chyba art 305 albo 306 prawa własności przemysłowej) i za to są kary kilkanaście tysięcy złotych (w NOKII za samą ekspertyzę oryginalności przedstawiciel wystawił rachunek 6 tys. zł a NOKIA dołożyła podróbkowiczowi karę pieniężną 20 tys). Zwykłe prawo cywilne przewiduje także zasadę rękojmii w przypadku, gdy towar nie jest tym czym miał być - czyli nie jest oryginałem. zatem prawo jest po stronie oszukanego a pieniądze do odzyskania

Gość ...ot..co...
nie szkoda ci bylo 2 tys na torebke?:O przeciez wiadomo, ze placisz tyle za metke

Gość jak to mogla byc ta
jak ta aukcja jeszcze trwa?

Gość ...ot..co...
przeciez nie mowie, ze to ta z TEJ aukcji. dziewczyna mogla kupic taki model torebki, pomysl najpierw zanim cos napiszesz

Gość Polaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
a jak udowodnisz ze ta torebka to ta co Ci przysłali?? równie dobrze mogłas kupic oryginał zamienic na podróbe a teraz rzadac zwrotu kasy nie masz szans

Moja znajoma dostała zamiast nowego,używany,zakurzony telefon.Gościu nie dość,ze się wyparł,to jeszcze zaczął ją straszyć,ze naśle na jej firmę kontrole ze skarbówki i ZUS-u.Zgłosiła sprawe na policję.To było w połowie grudnia.Na razie cisza.

widocznie domyśliła się ze wiesz że cię oszukała. Szczerze to nie wiem

Gość jak to mogla byc ta
Tak, taki sam model, bo akurat ty znalazlas jakąś aukcje wiec na pewno to taka sama ;|

Jakbym czytala o sobie. Ja kupilam na ebayu mezowi poftfel na walentynki tez wlasnie GUCCI, mial byc nowy, a przyszedl wyraznie uzywany i rozpruty na zgieciu, no po prostu zabic to malo :-o