Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasia2020

Jak wygląda badanie EKG?

Polecane posty

Gość kasia2020

Witajcie! Jutro muszę zrobić badanie moczu i krwi. No i EKG. Możecie mi powiedzieć na czym polega to badanie (wiem, że chodzi o funkjonowanie serca) , jak wygląda, co tam będą mi robić (może brzmi śmiesznie). Czekam na odpowiedzi osób, które przebyły już takie badanko i mają je za sobą. Pozdrawiam.

Będziesz musiała się położyć, oni przyczepią Ci elektrody do nóg i rąk (wcześniej zwilżą je wodą) , i na klatkę piersiową założą taki pas i do niego też przyczepią elektrody.. No i włączą takie urządzenie i ono sprawdza jak serce funkcjonuje i drukuje obraz tego funkcjonowania.. Samo badanie nic nie boli, nie masz się czego bać.

Gość kasia2020
Mówisz na nogi ... A gdzie dokładnie? ( to widzę, że zabardzo rajtek nie mogę ubrać?)

A nie wiem czy to trzeba na gołe ciało, czy nie... a elektrody przyczepiają na nadgarstkach i na nogach, przy kostkach...

Gość kasia2020
Jeszcze jedno pytanko: Bo przyczepiają też głownie na klatkę piersiową . Czy ja muszę ściągać biustonosz czy jak? ;/

Gość kasia2020
Co musze zdjąć? Biustonosz?

Raczej musisz zdjąć biustonosz, bo przyczepiają te gumiaki i na dole, pod sercem, i od strony pachy i od strony mostka. Ja nie pamiętam za bardzo, a na ostatnie ekg się nie zgłosiłam:P ale nie wiem, czy mi coś do nóg przyczepiali:O Chyba tylko do klaty. Na Echo musisz też zdjąć stanik a do tego ułożyć się na boku, tak, żeby Ci cycki uciekły jak najbardziej na bok, no i to badanie jest nieprzyjemne, bo jeżdżą mocny tym ustrojstwem po klacie:O

Gość czcza
musisz zdjac biustonosz, przypniemy ci elektrody do nadgarstkow i tuz powyzej kostki :) ale nic nie boli

Gość czcza
mozesz miec rajstopy-tylko cienkie a nie jakies grubasne. mocza troche watki smaruja elektrody-ty bedziesz sucha. chyba ze masz wlosy na klacie to wtedy uzyja duzo zelu ;)

Gość kasia2020
To żeście mnie zniechęciły :/

Gość kasia2020
A jak wygląda takie badanie u dziecka np. 13 letniego?

Gość kasia2020
Bo idę jutro z córką mojej siosry. Ona ma badanie i ja. Ona też musi ściągnąć stanik?

Gość stanik musi sciągnąć każdy

Gość piękna jolanda
nie ma tu się w ogóle czego bac leży sie z gołymi cyckami z tymi elektrodami i nic , i sie leży nic nie boli, nie jest nieprzyjemne

tak..rozbieramy sie calkowicie od pasa w gore... czy mamy lat 13 czy 23 czy 63... nic nie boli..lezymy przypinaja nam kilka elektrod dookola cycka klada nasaczone waciki na nadgarstakch i kostkach (na nich cos klada tez) i juz :)

Jeżeli wyjdą jakieś odchylenia od normy nie należy się przejmować \';] w moim przypadku okazało się , że elektrody były zbyt blisko siebie.Badanie nie boli, nie ma czym się stresować pozdrawiam i życzę powodzenia

Gość fasooolka
hmm ja miałam badanie ekg robione 2 razy (przed artroskopią i potrzebuje do wizyty u lekarza sportowego). i 2 razy wygladało inaczej:przed zabiegiem musialam sciaac buty, skarpetki i cala góre. dzis tylko podciagnac bluzke i tyle. samo badanie bezbolesne leży się chwile z takim czyms ;p pozdrawiam :)

Gość do autorki jjjj
to lekarz sie napatrzy :P

Gość kardiolo
Witam serdecznie czy mogę coś tutaj nadmienić. na codzień pracuję w przychodni rejonowej w gabinecie zabiegowym w którym również wykonuje się badanie EKG. oczywiście mam również zrobiony kurs EKG. chciałabym rozwiać kilka wątpliwości. Elektrody na klatce piersiowej przytwierdza się w zależności od aparatu na 3 sposoby: Na pasie Przyssawki elektrody samoprzylepne. jeżeli badanie EKG ma być dokładne to wówczas elektrody EKG powinny znajdować się w ściśle określonym miejscu na ciele i tutaj najgorszym wyborem jest pas. ponieważ nawyki personelu medycznego wskazują że stosują jednakowy rozstaw pasa u osoby która waży 50 kg jak i 150 nietrudno sobie wyobrazić jaka może być skala błędu. u nas w przychodni jest ekg na przyssawki. w szkole byłam uczona badania ekg bez biustonosza. co ciekawego rozmawiałam ostatnio z kilkoma osobami pracującymi w firmach produkujących sprzęt do wykonania ekg które potwierdziły że nie powinno się wykonywać EKG w biustonoszu, tak jak i z zegarkiem na ręce. ponieważ metalowe fiszbiny biustonosza mogą zniekształcać falę EKG. do tego kilka razy słyszałam o poparzeniu dziewczyny przez spięcie elektrod z fiszbinami biustonosza. (dawniej stosowane były EKG o prądzie 220 bez ograniczenia do 12V jeszcze gdzieniegdzie w przychodniach spotykane) dodatkowo u wielu kobiet gdyby chciało zrobić się ekg w biustonoszu oczywiście dałoby radę się zrobić tylko byłby jeden problem. elektrody byłyby już niżej albo wyżej niż powinno być i czy w tym momencie badanie wyjdzie 100% rzetelnie i prawidłowo?? zapewniam was ludzie którzy pracują w pracowniach ekg szczególnie ci którzy cały czas dokształcają się w dziedzinie EKG to profesjonaliści widzący wiele kobiecych piersi dziennie i nie ma się przy nich czego wstydzić oni chcą pomóc jak najlepiej przeprowadzić badanie aby była 100% diagnostyka

Ja za kazdym razem jak miałam robione EKG proszono mnie o zdjęcie stanika... dodatkowo sama zegarek zawsze zdejmowałam, mimo że pielęgniarka o tym juz nie mówiła..

Gość do kasia2020
no i jak to badanie wyglądało?

Gość Juzzztyna
Czasem można też przeprowadzać EKG w domu. Są do tego specjalne aparaty - Cordium. Różni się od zwykłego EKG tym, że można je przeprowadzić w każdej chwili, najlepiej w trakcie odczuwania dolegliwości związanych z sercem. Kiedy coś jest nie tak dzwoni się do lekarza i jednocześnie przeprowadza badanie. Do lekarza dociera zapis wyniku EKG i jest przez niego interpretowany

Gość gość
Najlepiej dowiedziec się u jakis specjalistow np. tutaj www.medycynapracyaugustow.pl oni maja z tego co widziałam w swojej ofercie badania EKG, warto zapytac

Gość Zeberka85
Badanie wysiłkowe EKG polegające na ocenie zmian zachodzących w sercu podczas wysiłku fizycznego za pomocą takiego sprzętu jak tu widać https://kredos.pl/systemy-wysilkowe to nic strasznego :) Badanie takie trwa 20 minut. Badanie wykonywane jest na bieżni, dlatego trzeba zabrać sportowe obuwie i sportowy biustonosz - inaczej biega się bez :P Podczas biegu zostaje się podpiętym elektrodami przy sercu.

Gość gość
A powiedzcie mi jak jest jak ekg robi pięlęgniarz, też trzeba zdjąć stanik i wystąpić z gołymi cyckami?

Gość iwonartr
Tak trzeba:) ale to tylko dla naszego dobra, ponieważ nie zdejmując stanika możemy liczyć się z tym , że wynik może ulec zakłóceniu na przykład przez to, że stanik będzie posiadał metalowe części. Samo badanie robione za pomocą takiego aparatu https://kredos.pl/aparaty-ekg jest zupełnie bezbolesne.

Gość gość
lepiej zdjąć stanik ja nie zdjęłam podobno badanie wyszło dobrze a dwa dni później skończyłam w szpitalu w śpiączce farmakologicznej po nagłym zatrzymaniu akcji serca byłam reanimowana 2 i pół godziny i nawet ta defibrylacja nie pomagała ale naszczęście udało się mnie uratować.Więc dziewczyno nie ma co się zastanawiać jeśli zależy ci na zdrowiu to zdejmij ten pieprzony stanik

Gość gość
Ja miałam mieć robione badanie gdy wchodziłam do gabinetu na badanie zemdlałam , zatrzymało mi się serce zaczęli mnię reanimować używali efibrylatora w pomieszczeniu byli ludzie i podczas reanimacji zdjęli mi stanik byłam podpięta do tego całego kardiomonitora reanimowali mnię dwie godziny defibrylatora używali około 16 razy gdy zabrała mnie karetka byłąm dalej reanimowana zabrali mnię na ojom dopiero na ojomie przywrócili mi akcję serca kilka tygodni temu znowu dostałam nzk tym razem niestety na ulicy byąłm 3 dni w śpiączce gdy znowu dostałam nzk. Lecz gdy sobię wyobraże gdy ludzie na mnie patrzyli jak latały mi piersi podczas reanimacji to troszę mi wstyd, ale no cóż tak się stało i tego nie cofnę