Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lukasz1988

wir w wannie zawsze kreci sie w prawo... na polnocy!

Polecane posty

Nie prawda u mnie to zależy od pogody. :o Zauważyłem tez że może na to mieć wþlyw mój nastój.

nieprawda.... zawsze kreci sie w jedna strone jedynie na rowniku wcale sie nie kreci :p

Oczywiscie jest to dosyc rozpowszechniona legenda, ktora nie ma nic wspolnego z rzeczywistoscia. Co prawda sila Coriolisa powoduje, ze cyklony rotuja w przeciwnych kierunkach na polkuli polnocnej i poludniowej, ale sila ta nie jest stanie wpywac na kierunek wirowania wody w zlewie, wannie, kiblu.

a nie cejrowskiego na wykladzie mialem omawiany ten problem...... i wcale to nie legnda...

Profesor chcial was zainteresowac nudnym wykladem z fizyki, ale przedobrzyl.

Gość xxxaxxxxaaxxx
pamietajcie ze wszystkie sprawy fizyczne to tylko modele zachowan z okreslonym prawdopodobienstwem. shreodinger tez sie troche pomylil wg niektorych: http://shpenkov.janmax.com/Blunders.pdf

no a to takie buty.... byc moze i chcial zainteresowac i ja wlasnie wylapuje tylko takie ciekawostki..... moze dlatego mam 4 z z zaliczen :P

Gość sitko
wiry w wannie sa efektem mikroruchów powietrza oddziałującego na wodę mikroruchy przyciągane przez odpływ wanny tworza kierunek wiru miesjce wiru jest zależne od miejsca przciągania i jeśli to jest ze soba połączone to nastepuje wir długość wirów jest zalezne od przepływu mas wody nadciśnienie zamyka wir różnica mas otwiera to jest zjawisko o skompikowanym opisie

Gość gość
Oczywiście to jest prawda! Wystarczy wyciągnąć korek z wanny czy umywalki czy zlewozmywaka i po chwili zobaczymy wir - zawsze w prawo. I choćby nie wiem jak się dyskutanci pseudonaukowcy spierali, że to niemożliwe, woda wiruje sobie w prawo i nic sobie z tych "naukowych" rozważań nie robi. Ostatnio wyroili się tacy co troszkę liznęli fizykę i myślą, że wszystko wiedzą. Ale na szczęście fizyka jest nauką doświadczalną i warto spróbować samemu. Zdarzają się jednak odpływy bezsyfonowe z wygiętymi rurami w tak niezwykły sposób, że wir rzeczywiście wiruje odwrotnie, ale odpowiedź już znacie.