Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nowy dom

Boję się spać sama w nowym miejscu.

Polecane posty

Gość Nowy dom

Śmieszne, ale naprawdę utrudnia życie Mam to od małego- na koloniach itp pół nocy płakałam, było mi niedobrze, nie raz nawet ze stresu wymiotowałam- jak tylko się ściemniało, zaczynał boleć mnie brzuch i ogarniał strach. U koleżanek tak samo- niby rodzice w pokoju obok, a koleżanka w łóżku obok- po prostu się bałam i nie spałam kilka godzin . Teraz przeprowadziłam się do domku pod dużym miastem. Na posesji mieszka jeszcze małżeństwo. Domek mały, 40 m2. Póki co pomieszkuje ze mną chłopak ale np. w sobotę szykuje sie pierwsza samotna noc. Na razie nie ma możliwości by ze mną mieszkał. I tak np wczoraj wrócił do domu o 1 w nocy a mnie od 20stej skręcało ze strachu. Nie wiem czego się boję- na pewno ciemności, nakręcam się, od razu przypominają mi się wszystkie straszne historie, chce mi się płakać i oczywiście po jakimś czasie płaczę. Mogę zasnąć dopiero jak zaczyna się robić porządnie widno. W życiu bym nie zgasiła po prostu światła wszędzie i poszła spać:( to pierwsza wyprowadzka i naprawdę poważny problem. Czy ktoś tak miał i czy to mija? przyzwyczaję się? Może tabletki nasenne na początek, albo uspokajające? Ratunku ;( nie mam tam internetu, bo tak bym pewnie całe noce siedziała przed kompem.

Gość Nowy dom
A- dzieckiem nie jestem, mam 20 lat.

Gość Nowy dom
podnoszę.........

Gość minorka
ja mam 25 i tak mam. najgorsze ze w poniedziałek mój mąż wyjeżdża na 3 tygodnie na poligon i zostane sama

Gość minorka
ja tez mam- nie jestescie same :-) staram się moją oswoić

Gość może ja doradze...........
a co na to Twoja cipa? tu szukaj problemu

Gość minorka
he?

Ja co prawda rzadkokiedy jestem w nocy sama w domu (mieszkam z rodzicami), ale na koloniach, sanatoriach itp. niemiałam nigdy takiego problemu. Co najwyżej mogłam bać się, że powiem coś głupiego przez sen :P (zdarza mi się). Ale czasami jak późno w nocy siedzę przy kompie, czy coś oglądam i przestraszę się jakiegoś szelestu to później panikuję jak totalna idiotka. Pomaga dużo pozapalanych świateł, cicha muzyka ( żeby się za bardzo nie wsłuchiwać wróżne odgłosy) i nóż pod ręką :P. Chociaż jeżeli jesteście takie nerwowe, to tego ostatniego raczej nie polecam:)

Gość Nowy dom
czyli tak już będzie? ;/ mam wiele problemów ze sobą, swego czasu chodziłam do wielu psychologów, byłam u psychiatry ale chyba nigdy zbyt dobrze nie trafiłam. Rodzinny dom miałam nerwowy, właściwie ciągły stres i z tego powodu pomysł na odetchnięcie, uspokojenie się w domku gdzieś na uboczu. Niepokoiłam się samotnymi nocami ale nie wiedziałam że będzie aż tak źle- wczoraj odliczałam minuty do powrotu chłopaka, i dziękowałam Bogu że wróci, że gdyby to miała być samotna noc... :( A próbowałyście czegoś uspokajającego, nasennego? Ja się boję że po tabletkach obudzę się skołowana w środku nocy i wtedy dopiero spanikuję. :(:(:( ''ja tez mam- nie jestescie same staram się moją oswoić'' niestety w 'te' noce jestem zupełnie sama ;) a noc trwa wtedy z tydzień....

ja mam tak samo chociaz spie z siostra w pokoju to i tak sie zawsze boje zasypiac wole zasypiac szybciej niz ona bo wtedy jest komp wlaczony i mam troche swiatla z radiem uwielbiam zasypiac bo wtedy nie slysze jak sie np komp odksztalca ale tv w nowym miejscu to zasne ale tak po 2 godzinach, najpierw po ciemku rozgladam sie po pokoju, a pozniej jak zamykam oczy to co jakis czas szybko otwieram bo jakby byl jakis potwor to wtedy go zobacze:D:P ja w zyciu sama nie chcialabym mieszkac:( umarlabym ze strachu jeszcze przed zasnieciem raz sama spalam u chlopaka w domu, w drugim pokoju byla jego mama a ja nie umialam zasnac:( tv sobie wlaczylam, wlaczylam lampke i jakos poszlo:)

ja też byłam i nadal jestem na leczeniu u psychologa, leki tez brałam, ale niestety otumaniają i człowiek chodzi do tyłu :O wkurza mnie ta cholerna fobia, nie wiem, jak ja w ogóle założę rodzinę dla kogoś, kto tego nie ma, to kupa bzdur i \"wymyślania\", no ale trzeba odróżnić nerwicę od zwykłego strachu np. przed nocnym złodziejem

tak samo nigdy w nocy nogi nie wystawie poza koldre nie kaszle w nocy jak mnie cos dusi bo jakby jakis potwor w domu byl to by uslyszal i przyszedl:(:P wiem ze sama sie nakrecam ale ja nie potrafie zakmnac oczy i po prostu zasnac:(

Gość Nowy dom
jakoś mnie to pociesza, że nie jestem jedyna. Myślałam, że mnie tu wyśmieją, że jakąś dziecinadę urządzam. Jak sypiałam u kogoś to też modliłam się żebym pirwsza zasnęła ale rzadko się udawało bo się tak spinałam i myślałam tylko o tym że sie boję. I nie wiem czego się boję- po prostu przeraża mnie samotność w nocy- puste pomieszczenia, ta nieruchomość wszystkiego. I też opatulam się kołdrą cała, że zostaje tylko dziurka na oddychanie, nogi też nawet nie wychylę. A jeśli chodzi o tv czy radio to u mnie się nie sprawdza, bo czasem nie wiem czy to jakiś odgłos z tego właśnie czy coś w innym pomieszczeniu. I muszę ściszać tv i nasłuchiwać, pogłasniac zeby za chwilę znowu ściszyć. Do swoich najgorszych wspomnień mogę spokojnie zaliczyć właśnie takie noce- szczególnie kolonie w Wildze, na których byłam 3 razy, w dzień super, ludzie, wychowawcy, no ekstra, ale jak tylko się ściemniało....:( raz zwymiotowałam na pościel po paru godzinach nie spania i pobiegłam do wychowawczyni ( to były domki) a była fajna i młoda i do końca turnusu mogłam spać u niej w domku, na złączonych łóżkach. A u koleżanek- w nocy- to ciągłe pytanie się 'spisz?' i taka zazdrość i poczwórny strach jak sie okazywało, że spi :( a jak tylko robiło się widno to przysypiałam już dużo spokojniej, a najlepiej jak pierwsze samochody zaczynały jeździć- wtedy jak reką odjął- i mogłam zasnąć. jezuuuu, nie wiem co robić, w tym domu nie mogłam dłużej zostać:(

Gość Nowy dom
Mieszkam tam tydzień a sobota tuż tuż i czuję ciągły niepokój:(

ja sie wlasnie boje tego ze nic sie nie porusza, jest cicho jak w doopie:( ja mam taka nadzieje ze jak dorosne (:D) to moze mi to minie:( ale tak samo myslalam majac 10lat ze bede starsza to minie mi to, widac nie minelo:/:P

a nie moezsz do rodzicow jechac na ten czas?:) albo kolezanki zaprosic?:) kurde trzeba sie jakos ratowac:D

Gość Nowy dom
też myślałam, że mi minie... Do rodziców odpada, poza tym to nie jest jedna noc, po prostu wynajęłam ten dom z założeniem że będę sama mieszkać a chłopak będzie pomieszkiwał. Nie ma możliwości żeby zamieszkał ze mną na stałe. Co do koleżanek to watpie by sie tak poswieciły i wypełniły tydzień nocowaniem;) już planuję kogo by tu wcisnac na sobotę, ale to właśnie ma być próba, żebym powoli się przyzwyczajała do spania tam samej. ech :(

jak spie z moim facetem to mi jeczy ze przesadzam, ze sama sie nakrecam i w ogole z jednej strony ma racje bo sie nakrecam sama bez sensu ale z drugiej jakos mnie nie wspiera:(:P ja moge zasnac przy radiu, wtedy elegancko mi sie spi:) jakos nie slysze nic tylko muzyczke i wtedy moze byc:) ale on nienawidzi zasypiac przy radiu, jego kazdy szmer budzi wiec sie nie dziwie:(

ok, w pokoju jeszcze moge sama spac, bo sobie lampke zapale albo tv i tak zasne:) ale zeby sama w calym domu?!;( nie da rady:/:P moja ciocia sama w sylwestra byla i mowi ze sie strasznie bala a kobieta ma 28lat;]

Gość Nowy dom
kwiat tuberozy- a leczenie daje jakikolwiek efekt? boję sie leków, mam również stany depresyjne, kiedyś brałam psychotropy i się nasiliło + dziwne skutki uboczne. mam tu co prawda do towarzystwa psa :) ale nie obronnego, a że nowe miejsce i to w sumie wioska to pies jak słyszy szczekanie którego ja moge nie usłyszeć, to i on szczeka i np. potrafi w zupełnej ciszy zrobić raban, a ja zawał serca, i mam go ochotę rozszarpać wrrr

ja tez mam pieska i tez nieobronnego;) i tez zazwyczaj wieczorem jak np ogladamy tv, i slyszymy delikatne szczekanie to ten glupek sie zrywa i szczeka ile wlezie:/ a w nocy spokojnie sobie spi w nogach:D

Gość Nowy dom
Ja mam tendecje do wciskania sie calym cialem w chlopaka, jak spimy, kilak razy w nocy musi mnie spychać na drugi koniec łóżka, bo ląduje przyklejony do ściany bez dostępu do powietrza ;)

ale czego konretnie sie boisz? ja spalam juz nieraz sama w calym domu:P mysle, ze dobry sposob to pare lampek wina przed snem i wtedy masz wszystko gdzies, wlacznie ze strachami :P

leczenie nic nie daje, nadal nie doszłam do źródła moich leków, a leczę się nie pierwszy raz i nie od wczoraj. Psycholog powiedziała, że mnie z tego wyciągnie na stałe. Przestałam już w to wierzyć.

fajna madchen --> zupełnie inaczej sobie Ciebie wyobrażałam :D Ale ładna jesteś dziewczynka, to trzeba przyznać ;) A Twój luby to już w ogóle :D :D No a co do tematu, to ja mam dopiero schizy...Wy przy mnie to cienkie bolki jesteście :P :P Kiedyś spałam u babci i obudziłam się w środku nocy...Jestem pewna na 100%, że ten dom odwiedza zmarły przed 4 laty dziadek...No i wtedy tak cholernie bałam się poruszyć, że przeleżałam pół nocy owinięta po sam czubek głowy grubą, duszną pierzyną...W końcu parcie na pęcherz było tak silne, że musiałam obudzić babcię :P Mówię Wam, miałam na bank z 38 stopni gorączki :D Nienawidzę tam spać, no ale czasami muszę :O I wiele jeszcze kretyńskich historii ze mną w roli głównej było...ech ;)

ja tez sie w chlopaka wtulam ale to nie pomaga zbyt bardzo:P niewygodnie wtedy jest i sie budze:P wczoraj zasnac nie moglam bo mamy dywan w kwadraty, i moja torba lezala na ziemi, i akurat ten dlugi pasek od torby ulozony byl tak na okolo tego kwadratu ze wygladalo to jak glowa:/ masakra ja sie nakrecam, ze tam jakas glowa jest, moj chlopak wkurwiony bo go obudzilam:P ja zobacze gdzies migocace swiatlo i juz panike sieje ze to jakis duch czy cos:(:P

Ojeeeeeeeeeej ! :D Pomyśl chwilę, kogo Ty będziesz musiała zatrudniać, żeby się nie bać w starszym wieku ? Udaj się na konsultacje do psychiatry. To nie jest normalny objaw bać się będąc samej w domu. Nie piszę tego, żeby Ci dopiec lecz dlatego, że masz problem [jak sama pisałaś może on być spowodowany życiem w toksycznej rodzinie i przeżyciami z okresu dzieciństwa]. Stan ten sam nie minie, ratuj się więc. 🖐️

Gość i ja tak mam
chociaz teraz już jest lepiej ale pamiętam jak zostałam sama w mieszkaniu pierwszy raz a maż wyjechał-to był środek remontu, bez radia, telewizora czy malej lampki. Okropne. A potem to zasypiałam przy tv. Najgorzej było w ciazy bo budziłam się w nocy i musiałam iść do łazienki -światlo w całym domu świeciłam a potem bałam się zgasić :(