Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość derrkosia

SEPARACJA A ODSZKODOWANIE ZA TEŚCIOWĄ

Polecane posty

Gość derrkosia

Kiedy zmarła moja Mama mój mąż dostał odszkodowanie w pracy za teściową. Później po roku nastąpiłą między nam separacja orzeczona przez sąd. Czy jeśli umrze moja teściowa (czego jej nie życzę) ja będąc w separacji też dostanę takie odszkodowanie???

Gość to zależy od ubezpieczenia

Gość derrkosia
No wszystko płacę tak jak płaciłam.

Gość prawo pracy sie kłania
ubezpieczenie ubezpieczeniem a odprawa posmiertna to co innego. odprawy posmiertnej nie wyplaca sie, jezleli pracodawca ubezpieczyl na zycie pracownika, a wysokosc kwoty z ubezpieczenia przewyzszalaby odprawe posmiertna. Ty nie otrzymasz pieniedzy z ewentualnej odprawy posmiertnej tesciowej, gdyz do pobrania jej uprawnieni sa tylko malzonek oraz osoby uprawnione do uzyskania renty rodzinnej w mysl przepisow o emeryturach i rentach z FUS. Proponuje nie napalac sie na kase tesciowej i nie planowac jej morderstwa, bo i tak nic ci sie nie nalezy :P

Gość derrkosia
Ja się nie napalam na jej śmierć, tylko pytam bo może ja niepotrzebnie płacę obecnie jakieś składki. Jak zmarła moja Mama mąż dostał w zakładzie pracy 1400 zł.

Gość derrkosia
Prosze o wyjasnienie tej sprawy, jeśli ktoś wie.

Separacja rodzi takie same skutki prawne, jak rozwód z tym, że nie można ponownie zawrzeć związku małzeńskiego w trakcie trwania separacji. Czyli - jest rozdzielnośc majątkowa, nie Cię z mężem i jego rodziną nie łaczy, jesli chodzi o spadki, odszkodowania i jakiekolwiek inne pieniądze

Gość derrkosia
Ale mnadal jesteśmy małżeństwem. Można nie mieć rozwodu i separacji a można mieć rozdzilczość majątkową, więc coś mi się tu nie zgadza, co pisze ewa.