Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niespokojna2008

chrzest bez slubu koscielnego

Polecane posty

aga - u mnie jakos przeszedl;) moi rodzice maja cywiliny, wujek tez ma tylko cywilny i jest moim chrzestnym:)

Mój synek jest ochrzczony, choć też nie mam ślubu (nawet cywilnego) z Jego tatą. Nie było problemu, choć trochę proboszcz spode łba na nas patrzył i namawiał na ślub, ale tak chyba musiał. Chrzestni powinni być praktykujący - to już wymóg. powodzenia

mozliwe:) u nas proboszcz jest swietny i nawet ludzki:P wiec do niego wystarczy podejsc, zagadac i bez problemu :)

u chrzestnych brak slubu nie przejdzie??czyli nie moga zyc w konkubinacie?przejdzie spokojnie

chrzesntym gdy jest sie w zwiazku bez slubu koscielnego zostac nie mozna. Przeciez taki czlowiek nie przystapi do spowiedzi, komunii, itp.

Gość gresso
Wtedy to nie jest tzw. rodzic chrzestny tylko świadek chrztu

Gość gresso
trzeci raz mówię - weźcie Kodeks Prawa Kanonicznego i przeczytajcie; w internecie tez na pewno jest

Gość niespokojna2008
dzieki gresso, sprawdze. dzieki wszystkim:)

ale o czym wy gadacie?:) nie wiem moze u was ksieza tacy nawiedzeni ale mowie wam prawde:) wujek chodzi do kosciola i wszystkie bajery ale ma tylko cywilny:)

ja zostalam chrzestna a moj mąż chrzestnym jednego dziecka-nie bylismy wtedy małżenstwem a mielismy dziecko....:) o co kaman?

Gość niespokojna2008
fajna madchen, a w jakiej miejscowosci? czy musze w swojej parafii chrzcic?

no to i moze jeszcze wujek do spowiedzi chodzi i dostaje rozgrzeszenie... Do komunii tez przystepuje?

kamka82 - ale do spowiedzi przed chrztem musieliscie sie udac, prawda? Posiadanie dziecka grzechem nie jest. Zycie 'na kocia lape' od grzech podpada. Nie dostaniesz rozgrzeszenie, nie mozesz uczestniczyc w innych sakramentach, nie mozesz byc chrzestna.

Gość DeLight................
A co jeśli rodzice chrzestni są panna i kawalerem??? Mają brać ślub przed chrztem , bo to wymóg????

Gość niespokojna2008
wiec widze, ze wszystko zalezy od ksiedza. jedni chrzcza, inni nie.

a czemu nie? mowie ze do kosciola normalnie ze swoimi dziecmi chodzi, jego corka miala komunie to tez poszedl do komuni bez problemu:o kosciol sw. ducha w koszalinie:) tam bylam chrzczona:) moja mala siostra tez a jej chrzestna jest zona wujka czyli nasza ciocia:) tez bez problemu bylo:) tez normalnie do komunii chodzi:)

Jezeli nie sa z nikim zwiazani to slubu brac nie musza. Jezeli sa jednak w zwiazku nieformalnym to juz inna para kaloszy...

Gość niespokojna2008
do komunii sw nie mozna podejsc jak ma sie grzech ciezki. przy lekkich wystarczy zmowic zal za grzechy, tym bardziej, ze na poczatku kazdej mszy spowiadamy sie z tzw. grzechow powszednich...

nie bylismy u spowiedzi:)ksiadz powiedzial ze w takim wypadku nie powinnismy isc

No to Twoj wujek poplenia swietokradztwo... Przeciez zaden ksiadz nie da mu rozgrzeszenia za kontynuowanie zwiazku 'na karte rowerowa'. No chyba, ze wujek zapomima o takich rzeczach wspominac podczas spowiedzi. Wtedy to jeszcze gorzej.

a czy nie widzisz ze wszystko zalezy od ksiedza?:) jeden da rozgzreszenie i powie szanuj i kochaj zone oraz dzieci a drugi wyrzuci z kosciola:)

'nie powinnismy isc' - pewnie mial na mysli, ze nie powinniscie isc na chrzestn, nie do spowiedzi. Ot, takie drobne nieporozumienie...

akurat jestesmy na tyle rozumni ze wiedzielismy o co chodzi:)zostalismy chrzestnym.

Gość niespokojna2008
ja tez znikam, dobranoc i jeszcze raz wielkie dzieki:)

odradzal Wam spowiedz, bo wiedzial, ze z rozgrzeszenia nici. Przeciez podczas mszy chrzcielnej rodzice chrzestni przystepuja do komunii. Akurat w Kosciele Katolickim pewne rzeczy sie nigdy nie zmieniaja.

ja to wszystko rozumiem..według kosciola zylismy w grzechu a ksiadz zezwolil na to bysmy zostali chrzestnymi..