Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Dziwny Pan

Co zrobić z kornikiem ?

Polecane posty

Właśnie kolejny dzień z rzędu obserwuję następujące zjawisko. Zza biurka obok monitora wychodzi sobie kornik, obserwuję jego spacer aż niknie za wiszącymi regalikami na płyty CD, które są z drewna. I stąd od tych paru dni rodzą się pytania w mojej głowie. 1.Ile taki kornik żyje i ile dziennie zżera drewna ? (chcę policzyć kiedy zacznie znikać mój pierwszy regalik). 2.Czy (nie ekstremalna co prawda w tym roku)temperatura za oknami go zabije ? (miałme taki pomysł by wystawić go za okno) 3.Czy też zamknąć go do wiosny w jakimś słoiku z kawałkiem drewna niepochodzącym z moich mebli ?

Gość mhmhmmmhm
odgryź mu głowę :classic_cool:

Gość Buba Lolly
stuknij go :classic_cool:

Gość panna poranna
wydaje mi sie, ze to nei jest jeden kornik, zapewne jest ich więcej i o ile taki singiel nie narobiłby dużej szkody, to rodzinka kornikowa może ów regał skonsumować.

Gość panna poranna
HYLOYOX PLUS - zabezpieczający i owadobójczy środek do drewna. Można go używać wewnątrz domu, jednak jest to środek na benzynie lakowej i pomieszczenie, w którym przeprowadza się wybijanie owadów należy mocno wietrzyć. takie coś ci znalazłam. i bałabym sie tegoż kornika, ale ja to ise wszystkiego boję :O

Gość panna poranna
zabije na amen! albo biurko albo kornik, nie jesteś w stanie go złapać nei robiąc mu krzywdy

idź do lasu, nazbieraj cienkich drewienek, a na drzewie z pewnością znajdziesz pannę kornikównę-kup w zoologu niewielkie akwarium, po czym umieść w nim parę korników dokarmiając 3 razy dziennie drewienkami:) będą żyć-tak jak opisywane na kafe pary długo i szczęśliwie:p P.S. i nie zapomnij o kuwecie dla młodej pary🖐️

Biurko jest z płyty wiórowej... jego kornik nie weźmie.. Regaliki są sosnowe i je pewno żre. :o Jak to nie jestem wstanie go złapać.. nakrywam szklanką pod spod kartka papieru i już go mam w szklance.

Gość panna poranna
ty masz juz cały plan działania! to złap szkodnika i zdaj relacje jak sie chowa.. ale czy on będzie szczęśliwy w tej szklance?

Żadnego seksu na moich oczach ! Napisałem trzymałbym go tylko do wiosny, wiosną fora ze dwora.

seksu? no ale oni przecież będą to robić pod osłoną nocy:classic_cool: a zresztą, jak zauważysz, że coś tam...hmmm... zaczyna się dziać, to by nie widzieć drastycznych scen:p możesz akwarium nakryć ręcznikiem:p

Gość panna poranna
już jest wiosna, bynajmniej za moim oknem.. przygotuj narzędzia i działaj bowiem naturze mozesz oddać go od razu czy ona ma już imię? ;)

Gość panna poranna
a to dlatego jesteś dla chrabąszcza taki dobroduszny :D

Gość panna poranna
zwierzetom nei jest obojętna pora doby, bo niektóre np. żerują wyłącznie w nocy

korniki żerują tylko w zywym drewnie. W biurku masz najprawdopodobniej kołatka, chyba,że biurko jest dębowe to wtedy stawiałabym na spuszczela. Możesz je wytruć iniekcjami z \"antoxu\"

Napisalem wczesniej że w moim biurki nic więcej pa za klejem nie ma. Bo jest z płyty wiorowej. Kornik wychodzi zza biurka a nie z biurka.

Gość lilu filu
Po pierwsze: korniki żyją tylko w żywym drzewie a nie w drewnie. I to jest to, o czym mało kto wie.Więc kornika widziec nie mogłeś:)

Gość lilu filu
Widziałeś spuszczela, o ile wogóle coś widziałęś.Spuszczel pospolity to gatunek chrząszcza należący do rodziny kózkowatych. Jest szkodnikiem drewnianych elementów budynków. Zasiedla nie tylko więźbę dachową, czy typowe ściany z drewna iglastego, ale nawet stare drewniane ramy okienne czy drewnianą boazerię i podłogi. Długowieczne, bo żyjące nawet do 7 lat (zanim przeobrażą się w owad dorosły) larwy tego chrząszcza żerują w martwym i suchym drewnie z drzew iglastych. Długość życia larwy zależy od właściwości odżywczych drewna. Ocenia się, że stadium larwy może trwać nawet kilkanaście lat w niesprzyjających warunkach. Larwy rozwijają się nawet w bardzo przesuszonym drewnie. Najczęściej drążą kanały w części bielastej drewna. Rzadko spotykany w drewnie mocno zawilgoconym. Rójka przypada najczęściej na początku sierpnia podczas najgorętszych dni. Po zapłodnieniu samica poszukuje miejsca o odpowiedniej wilgotności i fakturze drewna. Obecność spuszczela pospolitego w drewnie stwierdzić można po odgłosach żerowania w gorące dni. W drewnie silnie zaatakowanym, z którego we wcześniejszych latach wydostawały się postacie dorosłe, obecność można stwierdzić na podstawie kilkumilimetrowych otworów wylotowych, z których wysypuje się mączka drzewna.

Obejrzałem zdjęcia w wikipedi i kornika i spuszczela. To jest kornik. Nie wciskaj mi kitu.

Gość głupia ściera
:)masz teraz zwierzątko i jesteś na nie odpowiedzialny:) dbaj o niego a odpłaci ci miłością :) pamiętaj aby go duuuużo przytulać :)

Nie no az tak pojebany to ja nie jestem jak Halama by się do wolkow przytulac czy innych kornikow.

Gość głupia ściera
wołki?:) zawsze chciałam mieć wołka :) to chociaż wyprowadzaj go na spacer dwa razy dziennie :( nie możesz go zaniedbywać tylko dlatego, że masz problem z okazywaniem uczuć :(

Gość głupia ściera
ja to jak?:o nigdy nikomu nie okazywałeś uczuć? to teraz masz okazję:)dużo z nim rozmawiaj, słuchaj, zabieraj na spacer, gotuj ulubione potrawy i przykrywaj jak spadnie mu kołderka :) nie wyrzucaj za okno😭 dlaczego ludzie są tacy okrutni:( miałeś nieszczęśliwe dzieciństwo???