Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bliżej słońca

Czy ktoś ma w domu piec kondensacyjny??

Polecane posty

Gość kwas siarkowy
a na co? olej opalowy?

Gość bliżej słońca.
tak zwykły piec na gaz z dupy

Piece kondensacyjne W piecach kondensacyjnych zasilanych gazem ziemnym do ogrzewania wykorzystuje się dodatkowo ciepło znajdujące się w spalinach. Proces ten zachodzi w wymienniku ciepła, w którym spaliny schładzane są do temperatury około 56°C (tzw. punkt rosy) przez wodę powrotną z instalacji grzewczej, która schładza spaliny i skrapla je. Energia cieplna powstała w tym procesie wykorzystywana jest do podgrzania wody powrotnej. Dlatego temperatura wody grzewczej w piecach kondensacyjnych jest niższa niż w kotłach tradycyjnych. Piece kondensacyjne budowane są z zamkniętą komorą spalania. Również piece kondensacyjne mogą być jedno lub dwufunkcyjne, jednak z tą różnicą, że dwufunkcyjne podczas podgrzewania wody nie będą kondensować. Kotły kondensacyjne są znacznie droższe od tradycyjnych, jednak ich użytkowanie jest tańsze, bowiem zużywają mniejsze ilości paliwa.

Ja ogrzewam dom gazem, ale mój kocioł nie jest kondensacyjny, niestety ostatnio jest fatalna jakość gazu, piec idzie, licznik się kręci a w domu zimno. Rachunek za miesiąć grudzień powalił mnie z nóg 1500 zł. to prawie 0 100% więcej niż za poprzedni miesiąc, w dotatku jest afera i gaz ma zdrożeć więc niestety ale postanowiłam, że latem zmienie kotłownie :(

joletka na co zmieniasz ogrzewanie???my dopiero w lipcu zaczynamy budowe ale mamy dylemat co do ogrzewania..nie mamy podpiwniczenia i nie wiem juz sama...strasznie duzo Cie wyniosl rachunek za prad...a zima tez nie byla bardzo ostra...bardzo duzo..

nie za prąd tylko za gaz :) ogrzewam również wodę gazem. A co do prądu to musisz wiedzieć ,że taki kocioł też jest podłączony do prądu, do tego pompa do kaloryferów i pompa ktora powoduje że po od kręceniu kurka z wodą od razu leci ciepła a co za tym idzie przez zimę również zwiększają mi się rachunki za prąd.Nie powiem jest to straszna wygoda, czystość itp. Jak założyłam ,to sobie chwaliłam ale teraz doszło mi do ogrzania poddasze, i tak jak powiedziałam jakość gazu ma wiele do życzenia i ten piec poprostu nie może nagrzać mojego domu. w grudniu szedł prawie stale a nie mógł nagrzać do temperatury 20 stopni. 18, 19 to było wszystko, za taką kasę! Na co zamienię? prawdopodobnie na oszczędnościowy piec, który zasypuje się raz na jakiś czas opałem , który kupuje się w workach. Nie wiem jeszcze dokładnie, myślę o tym od kilku tygodni , muszę przeprowadzić wywiad z kimś mądrym :)

Gość gość
Weź kocioł de dietrich i potem korzystaj z ich serwisu (http://serwis-ddoe.pl/o-firmie). To pozwoli Ci cieszyć się porządnym kotłem, którego eksploatacja nie będzie Cię dużo wynosiła.

Gość gość
U siebie w domu mam zamontowany kocioł gazowy kondensacyjny. Jego montażem oraz serwisowaniem z zajmuje się firma www.v-serwis.pl, która ma swoją siedzibę pod Poznaniem. Jeżeli macie problemy z waszymi kotłami to polecam wam się do nich zgłosić.