Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zatroskana 1982

Jakie papiery do USC?

Polecane posty

Gość zatroskana 1982

Biorę ślub Cywilny. Jakie papiery muszę przedłożyć w Urzędzie? czy od razu przy zamawianiu terminu należy wnieść opłatę?

Gość pracuję w USC
go-for-it-dzięki za rekomendację :) Do autorki topiku mam pytanie zasadnicze:jaki jest stan cywilny Twój i Twojego narzeczonego?

Gość Agas82
Mam pytanie, czy biorac slub z obcokrajowcem (wiem ze potrzeba przetlumaczony akt urodzenia i zaswiadczenie o mozliwosci zawarcia zwazku malzenskiego), pytanie polega na tym, czy przychodza do USC musimy miec juz to wszystko ze soba? czy naprzyklad mozna zarezerwowac date, na podstawie kompletu moich dokumentow i paszportu narzeczonego, a pozniej dostarczyc reszte? Akt urodzenia mamy juz w kopii, zlozylismy podania o wydanie reszty dokumentow ale to troszke potrwa, a date chcielibysmy juz teraz zarezerwowac :( Bede wdzieczna za pomoc

Gość pracuję w USC
W moim USC wszystkie papiery przy rezerwacji terminu ślubu trzeba mieć kompletne.

Gość pracuję w USC
Chyba,że dogadacie się z kierownikiem,że na pewno te papiery doniesiecie.Ale to tylko dobra wola urzędnika. Zdarzało mi się,że szłam ludziom na rękę,rezerwowałam im termin,a potem nie donosili dokumentów :O Rezygnowali nawet mnie nie powiadomili.Termin i godzina w kalendarzu zajęte,a inne pary też mogą być tym terminem zainteresowane.Ze względów technicznych trzeba mieć komplet.

Gość zatroskana 1982
pracuję w USC > Ja panna on kawaler, nigdy wcześniej nie byliśmy w żadnym związku małżeńskim, oboje pochodzimy z tego samego miasta.

Gość pracuję w USC
Potrzebne będą skrócone odpisy aktu urodzenia,preferowane świeże,z nadrukiem opłaty skarbowej w wysokości 22 zł, dowody osobiste i Wasze osobiste stawiennictwo w USC. Jeśli Wasze akty urodzenia znajdują się w USC, w którym zamierzacie zawrzeć związek małżeński ,to wystarczą tyko dowody osobiste i Wasza obecność.Trzeba uiścić opłatę skarbową w wysokości 84 zł ,minimalny termin oczekiwania -miesiąc i 1 dzień.

a co to znaczy minimalny termin oczekiwania? to ile wynosi on maksymalnie?

Gość pracuję w USC
Minimalny termin,czyli wcześniej nie możesz zawrzeć związku małżeńskiego niż miesiąc i 1 dzień.

Gość pracuję w USC
Przepisy nie określają maksymalnego terminu oczekiwania.W praktyce para przychodzi się zapisać na ślub ,zapisujemy termin im dogodny( oczekują miesiąc i 1 dzień od chwili zgłoszenia,nie wcześniej) i po prostu udzielamy im ślubu. W szczególnych wpadkach ten termin miesiąca może być skrócony,jeśli narzeczeni umotywują to ważnymi względami.Zwykle jest to ciąża,wtedy wymagamy zaświadczenia od lekarza.Jednak określenie "ważny powód" jest tzw.pojęciem nieostrym i od kierownika usc zależy,czy przychyli się do umotywowania podania o skrócenie terminu. Za dużo będziecie wiedziały ;)

Gość zatroskana 1982
pracuję w USC > Dzięki :) 🌻

Gość zatroskana 1982
pracuję w USC > Mam jeszcze jedno pytanko, czy akty urodzenia znajdują się w Urzędzie Miasta (gdzie wyrabiałam dowód i nie musiałam przedstawiać aktu urodzenia ) czy w Urzędzie Stanu Cywilnego?

Gość pracuję w USC
Akty urodzenia znajdują się w USC.

Gość zatroskana 1982
pracuję w USC > Dzieki :)

Gość JULITTTTKA
Witam Panią z Urzędu Cywilnego proszę o Pomoc będę bardzo wdzięczna za udzielenie odpowiedzi 1 Czy to prawda że chłopak już w wieku 18 lat może zawrzeć ślub cywilny 2 Moj chłopak jest obcokrajowcem obecnie stara się o nadanie statusu uchodźcy jakie papiery powinien on mieć w celu ustalenia już daty ślubu Dodam iż paszportu nie posiada jego jedynym dokumentem jest ten wydany przez Urząd ds Uchodżców w warszawie (czy takowy wystarczy) 3 Czy papiery muszą być tłumaczone na język polski czy mogą być takie w języku międzynarodowym tj niemiecki angielski? Czekam na odpowiedz jeżeli to nioesprawi problemu będe bardzo wdzięczna dziękuje pozdrawiam JULIA

witam, ja również mam pytanie a raczej kilka, mój narzeczony jest uchodźcą syryjskim, obecnie przebywa w Iraku, ma dowod syryjski, tymczasowy dowod iracki wydany przez unhcr i certyfikat ze ubiega sie o statut uchodzcy, gdyz pochodzi z syrii, konkretnie z kurdystanu, jest bezpanstwowcem i nie posiadaja oni czegos takiego jak akt urodzenia, dopiero kilka lat temy uzyskal syryjski dowod osobisty, jestesmy w trakcie sprowadzania go do polski, ale cala procedura moze jeszcze kilka m-cy potrwac, chcemy sie mozliwie jak najszybciej pobrac gdyz nie wiemy na jak dlugo uzyska wize. bardzo prosze o pomoc, podaje skype - ulinka7771