Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dusiołek

dziwne uczucie duszenia, co to może byc?

Polecane posty

Gość dusiołek

przez ostatnich kilka dni zdarza mi się raz albo dwa razy dziennie, że mam takie dziwne uczucie, jakby mnie coś przyduszało - tak jakbym połknęła cukierek albo za duzą tabletkę, która bardzo powoli przesuwa się przełykiem robiłam badania na tarczycę więc to na pewno nie to, gardło tez mam czyste, nie chorowałam ostatnio na grypę ani nic, więc co to może byc? :(

Gość to jest dusiolek

Gość dusiołek
tak, to też brałam pod uwagę :P a jak się go pozbyć? otruć się nie odważę :P

Gość to jest dusiolek
nie ogladasz za duzo horrorów?:P

w ogóle nie oglądam bo jedne zą za straszne a inne mnie śmieszą :P tak się zastanawiam czy to może byc np trzeci migdał czy coś takiego?

Gość zdrówko kochanie
to moze byc migdałek a moze cos z przełykiem a moze to nerwowe idz do lekarza

Gość to początki astmy

Gość 1111111111111
zapalenie płuc to może być

Gość duśnica nocna

Gość 1111111111111111111
a czy równocześnie siniejesz, kiedy masz taki atak ??

nie , nie sinieję i nie brakuje mi powietrza, oddychac mogę tylko jednoczesnie czuję taką gulę w przełyku - po chwili samo mija a przynajmniej mijało, bo w tej chwili czuję ją cały czas, tylko lekko

Gość lepsza musztarda
już niedługo...:O

Gość dkalalllla
To jest nerwica somatyczna. Idź do psychiatry, dostaniesz leczenie.

nerwica? ale mi się ostatnio wszystko układa jak rzadko kiedy, dawniej denerwowałam się wszystkim bardziej i nic mi się nie działo :( teraz mi się jeszcze przypomniało, że od jakichs czteru dni mam lekko podniesioną temperaturę - w granicach 36,8 - 37,00 - najpierw myślałam, ze to ciąża, więc do lekarza nie szłam, poza tym to nawet nie jest stan podgorączkowy

Gość vichy normateint
gula w gardle globus histericus- to jeden z objawów somatycznych nerwicy

Gość lepsza musztarda
hmmm... no tak...:(:(

Gość trzeci migdal tez mozesz miec

Gość do Kasieczka
a czy masz klopoty ze snem

Gość hehe ale jestescie smieszne
nawet jesli nie miała dotąd to od dziś z całą pewnością będzie miała kłopoty ze snem ;)

hehe :D o nieee, mam nadzieję, że nie, bo tylko dzisiaj mogę się wyspac :D jak mi w ciągu tygodnia nie przejdzie to faktycznie pójdę się zbadac pod kątem nerwicy a poki co kupiłam sobie sól antystresową do kąpieli :P

Gość dkalalllla
"nerwica? ale mi się ostatnio wszystko układa jak rzadko kiedy, dawniej denerwowałam się wszystkim bardziej i nic mi się nie działo" Takie wypowiedzi mnie zawsze rozkładają na łopatki. Weż poczytaj coś o mechanizmach nerwicowych. Nerwica nie polega na "denerwowaniu się". To jest poziom wiedzy społeczeństwa, ech. Abo wrzuć do google'a globu histericus. "Kula histeryczna - (łac. globus histericus) - nazwa bardziej historyczna niż współczesna - uczucie silnego ściskania w przełyku powodujące czasem wrażenie duszenia i niemożność przełykania śliny. Jest to związane z uczuciem ciała obcego tkwiącego w gardle. Pojawia się w momencie silnych przeżyć psychicznych (czasami nawet kilka miesięcy po przejściu stresowych sytuacji). Zaburzenie z kręgu chorób nerwicowych."

Gość dkalalllla
Nerwice mogą obejmować takie objawy jak: * objawy somatyczne: o porażenia narządów ruchu lub pewnych ich części, o brak czucia (anestezja, analgezja) pewnych obszarów skóry, zaburzenia wzroku, słuchu lub nadmierna wrażliwość na bodźce, o napięciowy ból głowy, ból żołądka, serca, kręgosłupa, zawroty głowy, drżenie kończyn, kołatanie serca o zespoły objawów charakterystyczne dla niektórych chorób czy stanów fizjologicznych (np. urojona ciążą, zaburzenia równowagi, napady drgawkowe przypominające padaczkę, itd.) o zaburzenia funkcjonowania organów wewnętrznych, o zaburzenia seksualne (np. zaburzenia erekcji, anhedonia, anorgazmia, wytrysk przedwczesny) * zaburzenia funkcji poznawczych: o myślenie natrętne, o natręctwa ruchowe, o trudności w koncentracji uwagi o subiektywnie odczuwalne zmiany w percepcji rzeczywistości (np. derealizacja), * zaburzenia emocji: o fobie - lęk przed pewnymi przedmiotami (np. ostrymi narzędziami), zwierzętami (np. pająkami, myszami), sytuacjami (lęk przed otwartą przestrzenią - agorafobia, zamkniętą przestrzenią klaustrofobia, lek przed autobusami, tłumem, ekspozycją społeczną, wyjazdami) o lęk wolnopłynący, nieokreślony niepokój o nagłe napady lęku, o brak motywacji, apatia, o stan podwyższonego napięcia, poirytowanie o labilność emocjonalna o przygnębienie, o zaburzenia snu

dkalalla ten cytat o globus histericus wklejałam wyżej juz dawno i pisałam, ze to nie takie uczucie

poza tym czytałam wszystko to co teraz wkleiłas i nie mam ŻADNEGO z tych objawów z koncentracją i snem wszystko ok, niczego się nie boję, żadnego kołatania serca itd - tylko i wyłącznie ten przełyk czy co to tam jest i nie oceniaj mnie od razu - nie muszę znac się na wszystkim a pierwsze co zrobiłam, to wlazłam w google

a denerwowaniem się nazywałam uczestniczenie w sytuacjach stresowych, a to akurat jest w cytacie, który podałaś i mówiac ze się nie denerwowałam miałam na mysli, że juz od jakiegos czasu nie zdarzyło się nic poważniejszego, co mogłoby wywrzeć negatywny wpływ na moją psychikę

Gość przynajmniej do
zaburzenia erekcji mogłabyś się przyznać :P

Gość wytrysk przedwczesny
a może to?? :P:P:D;)

wytrysk przedwczesny miałam otwierałam butelkę oleju i on nie czekał, aż butelkę przechylę tylko mi przedwczesnie wytrysnął na twarz, sweter i ścianę :P

Gość sunderland17
Witam ja obecnie to przechodzę chciałbym spytać czy jest jakiś domowy sposób na pozbycie się tego problemu lub taniego sposobu poprzez leki bez recepty ? Dziękuje z góry za pomoc i proszę o poważne i na serio porady co do globus Histericus ( Kula Histeryczna ) ....