Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość już niedługo będę mamą ...

Wyprawka dla majowego dziecka.

Polecane posty

Dziewczyny co kupujecie lub co kupiłyście dla majowych noworodków?? Co tak naprawdę jest potrzebne??Wiadomo: wózek łóżeczko wanienka kocyk pościel czapeczki bawełniane smoczki oliwka szampon płyn do mycia ręczniczki ale np.jakie ubranka i ile na 56? nie bardzo wiem ile tego kupować? Będę wdzięczna o jakiekolwiek wskazówki:)

oliwka, szampon, plyn do mycia?? po co tyle tego?? noworodkowi glowy z tego co wiem to szmponem sie nie myje (chyba ze sie myle) ja zamiast oliwki i plynu uzywam oilatum (nietrzeba niczym smarowac dziecka po kapieli) moja Amelka smoczka zaczela ciagnac dopiero jak miala 3 miesiace. a co do ubranek to te na 56 to chyba zalezy jakie dziecko sie urodzi! moja miala 58cm wiec ubranka na 56 starczyly jej na 2 tygodnie ale za to moja kolezanka niedawno urodzila coreczke 53 cm i w ubranka 56 to wpada bo sa za duze!!

a ubranka to : -6 body z dlugim rekawkiem rozpinane po dlugosci -6 spiochow rozpinanych w kroku -3 kaftaniki - 2 bluzy / sweterki - 3 spodenki - 3 pary skarpetek pisze tylko to co mi sie przydalo i czego uzywalam

moja Ola tez sie urodzila mala i na długo starczyły mi 56... i szamponu nie potrzebujesz, bo myje sie głowke żelem ( ja mam bubchen i dobre jest jeszcze Oilan, Oilatum, Bepanten ) te trzy otatnie to tak raz na jakis czas stusuje albo ja ma jakas wysypke... co do oliwki tez przestalam stosowac po kilku tygodniach bo dostala uczulenia... a tez rodzilam w maju... :D i najbardziej przydatne rzeczy dużo lekkich czapeczek i lekkich bodziaczków skarpetki i pieluchy tetrówki ( do zaciemniania gondoli ) smoczka tez nie ssała... jak bedziesz karmic butelka to herbatka zeby dopajac w upały i butelka oczywiscie ;) puzniej to juz bedziesz na biezaco wiedziala... :D aaa i parasolka do wózka baaardzo przydatna

Ja też nie używam żadnego szmaponu. Do mycia całego ciałka mydełko (ja używam nivea), oliwka (chyba że faktycznie użyjesz oilatum to problem z głowy), pałeczki do noska i uszu dzieciątka, waciki do mycia twarzy (np. dzidziuś takie większe), obcinaczki (dla mnie lepsze) albo nożyczki, z kosmetycznych rzeczy to jeszcze kremik taki do twarzy jak będziesz wychodzić na zewnątrz. są takie myjki do mycia ciałka ale powiem ci szczerze że ja wolałam myć ręką. ręczniki kąpielowe proponuję kupić większe mimo że na początku będzie dużo za duży. Napoczątek też gaziki i spirytus do pępuszka. Na początku przyda się rożek (tylko jak najmniej sztywny bo nie wygodnie albo wyciągnij z niego usztywnienie),nie kupuj za dużo rzecz na rozmiar 56 bo dzieci na prawdę szybko wyrastają, po 2 tygodniach trzeba kupować kolejny rozmiar. Mój w rozmiarze 56 był tylko w szpitalu. Body są rewelacyjne ale na początek lepsze będą rozpinane z przodu z długim rękawkiem a większe rozmiary to z krótkim bo będzie już lato. Śpiochy koniecznie rozpinane na nóżkach i kaftaniki. Smoczek na początek 1 wystarczy i butelka na wszelki wypadek.

J a tez w maju rodze:)Mam na tyle szczescia ze mam siostre w niemczech ktora\"glupieje\"i obkupila juz naszego maluszka:)Ubranka juz mamy musze kupic jeszcze jakies czapeczki i rozpinane sweterki.Mamy pampersy oliwki kremy itp.SZAMPONU SIE NIE UZYWA DO MYCIA GLOWKI NOWORODKA!wanienke mam po starszej corce lozeczko dostaniemy ale jeszcze nie chce teraz a wozek chce kupic po urodzeniu synka:)

to je3sazcze ja- również rodziłam w maju- tylko nasz maj byl upalny- wiec glównie szlo duzo body z krotkim rekawkiem i poprostu sukienusie- z 56 polecam pajacyki lub spiochy bo dzidzia w innych się topi- przez jakiś tydzień dwa- ale to tylko doslownie na jakieś 2 tyg- rezta może byc od razu 62 nie przydal mi się wogole rożek bo było za cieplo- za to bardzo poszukiwałam naprawde letniej przewiewnej czapeczki płyn- oilatum lub oillan- super! reszte juz ci dziewczyny pisały;)

aaaa mantodea- moja mala też głównie z niemiec nosi ciuchy- kurcze w przeliczeniu na nasze to taniutkie one i fajne:)

dziękuję Wam za porady, są naprawdę bardzo cenne:D Chciałam jeszcze zapytać,czy kocyk wystarczy?Czy takie maleństwo trzeba przykrywać kołderką? Czy używałyście moskitiery? I jak w ogóle ubierałyście takiego maluszka na początku?? A i gdybyście mogły mi napisać ile czasu woziłyście dziecko w gondoli?? Jakie wózki wybrałyście? 🌼🌼🌼

Ja mialam termin na maj a urodziłam pod koniec kwietnia:) I tak smao nie uzywałam szamponu i do dzisiaj go nie uzywam.Na początku kilka miesiecy myłam małego w zelu do ciałka i włosów z Nivei a od jakiegos czasu przezuciłam sie na emolium i tez uzywam do ciala i włosków. A ubranek to nam najbardziej przydały sie body z krótkim rękawkiem kilka na 56 i wiecej na 62-68.Do spania na noc pajace od razu na 62 jakies 8 sztuk.do tego jakis fajny rampers czy bawełniany miekki dresik,czy bawełniane spodenki a podspód body i mysle ze to na lato w zupełnosci wystarczy.A potem juz sama będziesz wiedziala co ci sie przyda Ogólnie kosmetyków jak najmniej my uzywamy tylko mydełka i Alantanu plus i od niedawna do smarowania cialka po kąpieli emulsje z emolium. reczniki lepiej kupic z frotty bo te z mikrofibry niespecjalnie chłoną wode. do tego pare pieluszek tetrowych,smoczek u nas sie przydał od razu(z aventu) no i fakt bardzo potrzebna jest parasolka do wózka:)

Magda r. Ike 🖐️:D Ja uzywałam moskitiery do wozka i bardzo nam sie przydała gdyz bywalismy z malym nad jeziorem. Lato było gorace wiec najczesciej mały lezał w wozku w samym pampresie albo body z krótkim rekawkiem a na jakies wyjscia nakładałam mu ramprersa albo body plus bawełniane krótkie spodenki.Spał i do dzisiaj spi pod kołderka bez rozka ani poduszki.poprostu przesieradło i do przykrycia kolderka a w nocy spał i spi zawsze w pajacu tylko rozmiary zmieniamy;) Gondoli uzywalismy około 6-7miesiecy

I jeszcze jedno pytanie:) Ile potrzebowałyście kompletów pościeli do łóżeczka? Czy do poszewki wkładałyście cieniutką kołderkę czy kocyk? Czy nie będzie za gorąco na kołderkę?

widzisz madziu to zależy- my mamy malutki pokoik- bez baldachimu mala by nam sie wybudzala bo wyczuwa światło- więc nas baldachim akurat ratuje

Powiem szczerze ze bede miala problem z ubieraniem malego poniewaz corka jest z pazdziernika i tu nie bylo problemu bo wiadomo zima...ale maj?hmmm...nie chcialabym przegrzac maluszka:(

Do kąpieli to wystarczy mydełko, albo Oilatum/Balneum jakby mydło nie pasowało. Oprócz tego wanienka, ja też kupiłam metrową gazę z apteki za 1 zł która służyła zamiast myjki. Ja sobie też chwalę przewijak. Na początek zamiast wielkiego ręcznika sprawdza się pieluszka flanelowa. Ogólnie5 pieluch flanelowych i 10 tetrowych wystarczy. Odradzam te takie pokrycia kąpielowe z kieszonką na główkę - dziecko z tego błyskawicznie wyrasta. Pościel jest niepotrzebna, co najwyżej poszewka na kocyk (ja ją uszyłam przerabiając dorosłą poszewkę na 2 dziecinne). Tak naprawdę to wystarczy prześcieradełko na gumce. Ochraniacz można kupić, ale jakiś tani, jak dziecko ma 2-3 miesiące to już nie chce być izolowane od świata, chce wszystko widzieć. Kocyk jak najbardziej tak, kołdra wg regulaminu jest dla dzieci powyżej roku. Ubranka na 56-62, zależy jakie duże będzie dziecko i jakiej firmy są to ciuszki. Z polskich firm (5-10-15, Batyr, Lafel, Ewa) kupuj 62, bo te firmy bardzo szczędzą na materiale. Lusia miała przy narodzinach 55 cm a "wyrosła" z pajacyka na 62 z 5-10-15 po 2 tygodniach. Oczywiście nie przez jakieś kosmiczne tempo wzrostu, tylko przez złą rozmiarówkę. Kup krem do pupy (polecam Linomag), chusteczki nawilżane (w szpitalu to wygodniejsze niż woda, potem możesz się na wacik i wodę przestawić, choć u mnie to się nie sprawdziło - nie zmywało starego kremu z pupy). Body dla noworodka kup kopertowe, następne przez głowę, najlepiej na zakładki bo dzieci nie zawsze lubią jak im się przy szyjce z napkami kombinuje. Śpioszki na napki w kroku, z chudymi nogawkami, unikaj tych zapinanych na plecach. Dla noworodka w zasadzie potrzeba tylko body+śpiochy+skarpety. Jakaś bluza/sweter na spacer też by się zdała... Nie wiem w sumie w co się ubiera dziecko w maju, niech się majówki wypowiedzą w tej kwestii ;) Odnośnie pępuszka to Ci w szpitalu powiedzą. Lusi odpadł na 3 dzień pobytu w szpitalu, więc potem tylko wodą utleniona przemywałam. Na ogół kupuje się spirytus w monopolowym i rozrabia do stężenia 74%. Kołderki nie trzeba, miskitiera może się przydać na lato. Wózek mam 4-kołowy na paskach i taki polecam. Dokładnie Mikado Ox-Ford Komfort Elastic (kretyńska nazwa, swoją drogą). Jest super na spacery po ścieżkach różnego rodzaju :) Mamy w sztywnych wózkach, tych wszystkich Coneco, Quinny itd, które mijam na spacerkach krążą po tych ścieżkach jakby kołowaciznę miały ;) omijając dołek, kamienie, gałęzie strącone przez wiatr. A ja śmigam bez kłopotu a dzidziuś w gondoli śpiusia i ani drgnie ;) Majowe dziecko to długo w gondoli mogłabyś wozić, bo tych wszystkich skafandrów się nie zakłada. W moim Mikado gondola jest wielka, chyba największa na rynku pomijając Roana Maritę, Lusia ma prawie 4 miesiące i się w nią ledwo mieści. Jak wyprostuje nóżki to ma może z 4 cm zapasu... Bez kombinezonu i koca pewnie byłoby lepiej :) Oh, to się napisałam :) Pozdrawiam!

Gość co na kaszel
hahaha mantodea- moje starsze też z października- i powiem ci szczerze że z jednej strony fajniej jest nie mowlaka mieć w maju- bo ciepło- z drugiej strony źle jest mieć paromiesięczniaka zima ;)

A no tak to jest, że i tak źle, i tak niedobrze;) Ale nie ma co marudzić - trawa u sąsiada w ogródku zawsze bardziej zielona... I o ile skład wyprawki może się nieco modyfikować w zależności od miesiąca, w którym dziecko się urodzi, to jedno trzeba kupić na pewno - wózek. Ostatni widziałam, ze w Entliczku do końca roku mają wyprzedaże na wszystkie wózki 20% (czyli sporo taniej).

Gość boszeeeeeeeeeeeeee
moja kolezanka miala termin na maj i ... poroniła wez sie tak nie podniecaj

Gość axcdeqa
;/ co wpis, to co???? jak ktoś ma termin na maj lub czerwiec to ma o tym nie mówić, ani si,ę nie podniecać, ani nic bo można poronić?;/ ;/;/

Gość Justynka65
Ludzie są niemożliwi. Ja kupiłam np za dużo ubranek na rozmiar 56, bo mała szybko z nich wyrosła. Części nawet nie miała na sobie. Możesz tez kupić śpiworek do spania zamiast pościel. Ten jest ładny http://bebelini.pl/spiworki-c-50.html . Ja kupiłam pościel ale dostałam od koleżanki śpiworek i bardziej nam się przydał niż pościel. Bo spod pościeli mała ciągle się wykopywała a w śpiworku miała ciepło.

Gość gość
Też rodzę w maju :)) Jeeszcze nam wiele rzeczy brakuje, nie śpieszymy się z zakupami. Mamy rożek, okrycie kąpielowe, kocyk... Od siostry dostanę chustę zaffiro, ale to już tak mocno w przyszłość wybiegam, hihi :) Te zakupy są przyjemne!

Gość aniz6352
Ja kupowałam przede wszystkim podstawowe rzeczy jak wózek, łóżeczko, wanienka a dodatkowo jakieś ciuszki, body, kombinezon bo rodziłam na jesień także podstawowe rzeczy no i kosmetyki a tu akurat starałam sie o jak najbardziej naturalne posypki pudry itp. Jeśli chodzi o ubranka to tu masz fajny sklep http://bejbusie.pl/ z odzieżą dla maluszków co do kosmetyków jest takie sklep ekomama i tam kupiłam takie dodatki.

Gość gość
mnóstwo świetnych, tanich, używanych angielskich ubranek w świetnym stanie! sklep internetowy http://e-rafix.pl/

Gość gość
Jane :) miałam juz jeden ich wózek , przyjemnie wspominam. Ten czerwony jest bardzo ładny