Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość podstawyekonomii

pytanie z ekonomii

Polecane posty

Gość podstawyekonomii

Definicja kosztu alternatywnego----koszt alternatywny danego dobra to ilosc innego dobra, z ktorej trzeba zrezygnowac aby mozliwe stalo sie wytorzenie dodatkowej jednostki tego pierwszego. i teraz pytanie Piotr ma do dyspozycji 100 zl. dotychczas kupowal za te pieniadze 2 modele samochodow (kazzdy po 20 zl) i 6 czasopism (kazde po 10 zł). teraz chce zaczac kupowac 4 modele samochodow i 2 czasopisma. jaki jest koszt alternatywny dodkonanego wyboru?? wedlug mnie kosztem alternatywnym sa 4 czasopisma ktore poswiecil zeby moc kupic o 2 modele wiecej. ale kobietka na zajeciach powiedziala nam ze kozt alternatywny tej decyzji to 2 czasopisma. albo ona zle podala albo ja cos nie kumam

Gość dupa69sraka69
1 samochód = 2 czasopisma

Gość podstawyekonomii
no tak a kupil dwa dodatkowe samochody wiec stracil mozl;iwosc zakupu 4 czaspopism i to one sa kosztem alternatywnym. tak?

Gość podstawyekonomii
ale on musi zrezygnowac z 4 czasopism zeby miec dodatkowo 2 modele samochodu. wiec dokonujac tego wyboru ze kupuje 4 auta traci 4 czasopisma. kurcze nie kumam

ale dodatkowa jednostka dobra czyli u Ciebie tą jednostką jest jeden samochód a nie dwa a jeden samochód to 2 czasopisma dwa samochody to 4 czasopisma

Gość podstawyekonomii
albo kolejne pytanie. dane takie jak wyzej tylko rozne kombinacje czasopisma modele A 0 5 b 10 0 c 6 2 d 2 4 e 4 3 f 8 1 i pytanie jaki jest koszt alternatywny kupowania czasopism dla kombinacji b,c, d, e, f w stosunku do kombinacji a wg mnie b- koszt alternatywny to 5 modeli c- 3 modele d- 1 model e- 2 modele f- 4 modele kobirta wytlumaczyla nam to bardzo metnie wogole nie odnoszac sie do tej kombinacji a i powiedziala ze np w c- koszt alternatywny to 2 modele w d-4 modele. kurcze nie wiem albo ta kobieta cos kreci albo ja jestem jakas zakrecona

Gość podstawyekonomii
ale to jest tylko taka def ktoa znalazlam w necie a pytanie w zadaniu brzmi- jaki bedzie koszt alternatywny tych dodatkowo kupionych modeli

Gość podstawyekonomii
wiec moim zdaniem koszt alternatywny dodatkowo kupionych modeli wynosi 4 . na szczescie nie studiuje ekonomii i nie jest to jakis istotny przedmiot w mojej szkole no ale jak juz sie ucze to chcialabym miec pewnosc ze wszystko dobrze rozumiem

Gość podstawyekonomii
samo to pytanie w tych kombinacjach swiadczy ze pomimo tego ze 2 czasopisam= 1 auto to w kazdej tej kombinacji bedzie inny koszt ekonomiczny zakupu gazet w stosunku do pierwszej kombinacji czyli jakby kazda zmiana decyzji o ilosc kupowanych rzeczy pociaga za soba jakis inny kosz alternatywny

Gość podstawyekonomii

Gość uuppppppppppp