Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kolezka oranżadki

dlaczego schabowy mojej żony jest twardy?

Polecane posty

Gość kolezka oranżadki

a w barze nie

Gość bo jest zrobiony z mięsa
;)

Gość mądrala-
Bo świnia z której zrobiła kotlet Twoja żona była hodowana na paszy i przez to mięso jest niedobre:-)

Gość kolezka oranżadki
powaznie pytam moja tesciowa robi to sa miekkie a żona to takie gumowate ,własnie dziś mi sie taki trafił,o co chodzi może jej cś podpowiem

Gość mądrala-
Ja uważam, że to jest kwestia mięsa. poważnie, jest różnica między świnia hodowana w naturalnych warunkach, a taka na paszy. Moja mama super gotuje, a jak kupi mięso z obcego miejsca, to też jej podeszwy wychodzą...

Gość leniwiec33
kotlet za mało rozbity lub za długo smażony najlepiej smażyc na oleju z dodatkiem masła, tłuszcz musi byc dobrze rozgrzany gdy kładziesz kotleta na patelni, potem zmniejsza sie temperaturę, w sumie w zależnosci od grubości i wielkosci kotelta smażyc się go powinno około 5 minut, zresztą wystarczy nakłuc widelcem i juz wiadomo czy jest gotowy czy jeszcze surowy w środku, jak kotlet łatwo "schodzi" po wkłuciu z widelca to już gotowy mmmmmmm i do tego koniecznie ketchup

Gość juzia11111
hehe

jest twardy bo nie miękki :P

Gość pudeleczkojedno
zeby kotlety nie były tware, nalezy przez poł godizny rozbite juz miesia moczyc w mleku!

Gość mądrala-
Ale autor nie napisał, że zawsze...Ale skoro zawsze, to pewnie źle to robi, tak jak piszecie.

Gość leniwiec33
a właśnie, można moczyc w mleku no i nie wolno solic kotleta zbyt wcześnie, ale tuż przed samym panierowaniem i smażeniem sól "wyciąga" z mięsa wodę i przez to też kotlet moze byc twardy i niesmaczny po 4 latach stażu małżeńskiego jestem już profesjonalną obsażaczką kotletów

Gość gość momomka
To chyba też jest kwestia świni. Ja miałam kupione dwie, tylko każda z innego żródła. W momencie kupienia miały około 6 tygodni. Między świnkami było 2 tygodnie różnicy. Inaczej się chowały, druga wolniej rosła. Buły tak samo karmione a u jednej mięso po minucie smażenia rozpływało się w ustach a u drugiej po 5 min smażenia nadal twarde.

Gość Ale to już było
Mięso należy namoczyc w mleku, następnie porządnie rozbić.Nie uzywam mąki, panieruje w samym jajku.Schbowy mieciutki i smaczny mi wychodzi.

Gość gość
Podchodziłem do mleka sceptycznie, ale warto było :D Jakiś czas temu nie wiedziałem co zrobić ze schabem i pojechałem według przepisu ze strony Kuroniów. :D http://www.kuron.com.pl/przepisy/art623.html Pycha, ale czasochłonne :classic_cool:

Gość gość
Wszystko zależy od techniki jaką się posługujemy. Ja to nie mam czasu teraz gotwoać, w sumie najczęściej zamawiam takei kotlety z Margaret we Wrocławiu, tam są mega pyszne te kotllety!