Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość abrakadabras

co zrobić z baklażana??

Polecane posty

Gość abrakadabras

Zakupilam 2 baklażany i nie mam pomyslu co z nimi zrobić. Zna ktoś ciekawy przepis na danie z baklazanem? Proszę poratujcie....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ciotka Matylda w papilotach
www.google.pl i wszystko jasne!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wiem jedno
ze to jedyne warzywo, ktorego nie mozna jesc na surowo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość abrakadabras
szukalam i nic nie znalazlam....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość abrakadabras
melani thx brakuje mi jednej litery w klawieturze( konkretnie l z kreską) i może dlatego nie moglam nic znalezc Dzieki wielkie :-) Znacie coś sprawdzonego i dobrego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kasia_1989.11
zrób grillowanego bakłażana, zapiekanego z mozarellą. a więc, zgriluj bakłażana na patelni grillowej (bądz na grillu) jak usmażysz posmaruj serkiem topionym śmietankowym, połóż plasterek pomidora, posyp startym serem (mozarella) zapiecz w ok 190 stopniach temp. gotowe!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość abrakadabras
mmmm... to musi być dobre Dzięki na pewno wypróbuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
powinnaś wejść w Kuchnie Kafeterii - Czarną oliwkę i znajdziesz przepisy, ja korzystałam z przepisu na przystawkę z bakłażana i pomidorów - smaczne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość abrakadabras
kasia_1989.11 super przepis, wypróbowalam, bardzo dobra jolkaza na czarnej oliwce tez znalzlam parę interesujących przepisów, napewno wyprobuję Dzięki wam wielkie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 11111111111111111111111111
zrób musakę :) z tej serii (chyba) kamisa dania świata kupujesz sobie "musakę", dodajesz mięso mielone, bakłażana i gotowe:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zrob sobie pyszna paste ja robie i jest super,odezwij sie na meila to podam ci przepis jest latwa i smaczna ja mieszkam w Rumunii i tu mnie tego nauczyli robic pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nigella kiedyś zrobiła BAKŁAŻANOWE ROLADKI i są przepyszne :) Podam przepis! sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 3 puszki pomidorów ale w kawałkach (po 400 g) 2 łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku oliwa do smarowania bakłażanów nadzienie: 100 g bulguru nie zawsze tą aksze moge dostać wtedy daje kuskus łyżeczka oregano 350 ml wrzącej wody 50 g grubo posiekanych pistacji 200 g pokruszonego sera feta 1 rozgnieciony ząbek czosnku 1 duża posiekana dymka 2 łyżki kaparów osuszonych z zalewy octowej jajko szczypta cynamonu na góre: 75 g pokruszonej fety oliwa do skropienia duża szczypta oregano Cebula,czosnek i oregano zmiksuj razem.Podgrzewaj na średnim ogniu w dużym rondlu na 2 łyżkach oliwy ok 7 minut.Dodaj pomidory i cukier,przykryj pokrywką i gotuj ok 20 min.Od czasu do czasu zamieszać by sos się nie przypalał.Przypraw do smaku solą,pieprzem i odrobiną cukru,zamieszaj i dodaj oliwe z 1 tłoczenia. Bakłażany pokrój wzdłuż na cieniutkie plasterki.Za pomocą pędzelka posmaruj obficje każdy plaster oliwą.Następnie usmażyć na patelni grillowej,aż będą miękkie i lekko brązowe paski(oczywiście można zrobić to na zwykłej patelni :)).Potem odsącz na ręczniku z nadmiaru tłuszczu.Niech wystygną. Kiedy będą już zimne na każdym plasterku bakłażana kłade nadzienie( wszystkie składniki nadizenie trzeba razem wymieszać - oczywiście kuskus lub bulgur trzeba zalać wrzątkiem) i zwijam jak roladki(spinam wykałaczkami tak dla pewności) .Tak zrobione roladki układać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym,polać sosem pomidorowym,posypać fetą i oregano,skropić oliwą.Zapiekać w temp 190 stopni przez ok 30 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×