Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość blackcat

Pierwsza tabletka anty vs. antybiotyk

Polecane posty

Gość blackcat

Witam. Mam pytanie. Lekarka przepisała mi Yasminell. Zaczełąm je brac od soboty (dzis jest 6 dzień) ale w tym samym czasie (od piątku) zaczełam przyjmowac antybiotyk (amoksycylina- antybiotyk z grupy penicylin). Skonczyłam go brac we wtorek. Aptekarz powiedział mi że nie obniża on skutecznosci tabletek ALE niewiem czy ma to zastosowanie w momencie gdy są to moje PIERWSZE tabletki (wogóle). Kiedy bede w pełni zabezpieczona (na tyle na ile zabezpieczają tabsy)? Czy to że zaczełam brac tabletki anty w tym samym czasie co antybiotyk ma duże znaczenie? Dzieki za sensowne odpowiedzi.

Jednoczesne podawanie antybiotyków o szerokim spektrum działania przeciwbakteryjnego, w tym amoksycylina, mogą zmniejszać skuteczność doustnych środków antykoncepcyjnych to jest ulotka amotaksu i taka notka mi wyskoczyla wiec raczej obniza dzialanie tabletek. jesli wspolzyjesz powinnas sie zabezpieczac dodatkowo przez czas brania antybiotyku i 7 dni po nim. jesli zauwazysz jakies plamienia to moga byc przez zmniejszenie dzialania tabsow

Gość blackcat
W trakcie brania antybiotyku miałam okres ;|

powinnaś się zabezpieczać podczas brania leku i 7 dni po skończeniu. antybiotyki z grupy penicylin na 100% mogą wpływać na skuteczność tabletek antykoncepcyjnych.

Gość blackcat
Mam zamiar "dać sobie" 2 tyg luzu ;) Bo w koncu to były moje pierwsze tabletki czyli skutecznosc jeszcze mniejsza ;|

Gość blackcat
dzeki za pomoc:) Dziwne tylko że ani lekarka (której mówiłam że zaczynam tabsy) ani farmaceuta którego sie pytałam nie ostrzegli mnie :( W aptece nawet mi powiedzieli że "bez obaw, ten antybiotyk nie wpływa na tabletki anty" :o a później co innego wyczytałam na necie i w ulotce. Dlatego chciałam sie upewnic. Pozdrawiam.