Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zagubiona maturzystka

Do studentów...

Polecane posty

Za niedługo matura, a ja nadal nie wiem, co chcę studiować... Jedyne, co lubię i co mi naprawdę dobrze wychodzi to wszystko zwiazane z językiem polskim - począwszy od pisania wieszy, opowiadań, wszelkich wypracowań, również odtwórczych, interpretacji itp. Myślałąm nad filologią - ale co potem? Nie chcę być nauczycielką, nie mam na tyle cierpliwości. Interesuje mnie tez praca w agencji reklamowej - wtedy jakie studia byłyby mi potrzebne? Studiuje ktoś z was edytorstwo/ edukację filozoficzną z wiedzą o społeczeństwie/ socjologię/ kulturoznawstwo/ organizację produkcji filmowej i telewizyjnej/ animację społeczno-kulturalną/ socjologię reklamy i komunikację społeczną ??????? Interesuję się również grafiką komputerową, po trosze geografią, z której zdaję maturę (również z WOSu). Mam własne zdanie i jestem upartą osobą , właściwie wolę pracować sama niż w grupie, z tego względu, że wtedy mogę pozowolić sobie na pewną dowolność, nie muszę się dostosowywać. Nie mam pojęcia, co studiowac a wszyscy około naciskają, żeby już się zdecydować. Mam świadomośc tego, że nie jesteście w stanie za mnie zdecydować, aczkolwiek każde naprowadzenie na kierunek, bądź też przybliżenie mi go będzie pomocne, nie moge polegać na rodzinie, bo wszyscy studiowali kierunki iście 'ścisłe' typu matematyka, fizyka, inzynieria, a ja taka jedna czarna owca, która w matematyce lubi tylko algebrę ;).

Gość studentkaaaaaaaaaaaaaaaa
ja studiuje filozofię z kulturoznawstwem, fajny kierunek, ale musisz to "czuc"

serio pytam :P

Gość piekny i madry
do garów a nie na studia babo...:o dzieci rodzic, mezowi dogadzac a nie sie puszczac w akademikach jakichs, glowe zaprzatac glupotami

Gość bbbbbbbbbbbbbbbbbb
Jarek ty pierdolony pojebie sam jesteś burakiem, alkoholikiem i nierobom i spierdalaj stad ty chuju jebany!

zagubiona, ze swojego doswidczenia moge Ci tez powiedziec, ze studiowalam przez rok filologie polska bo tak jak Ty lubilam jezyk polski itd, ale powiem Ci szczerze ze ten kierunek prowadzi do chronicznej awersji do jezyka polskiego literatury itd,kierunek filozofia jest dla mnie idealny,studiuje ja juz jakis czas ;) i nie wywolal we mnie takiej awersji do filozofii ;) nadal kocham to, co robie, a czesto podczas studiow zastanawiamy sie co nami do cholery kierowalo ze wybralismy to a nie cos innego i ogolne rozczarowanie. Tutaj tego nie ma.

najlepeij gdzieś w krakowie

jarku pomijam juz zenujacy poziom twojej wypowiediz ktora z pewnoscia odzwierciedla twoj poziom intelektualny i stan umyslu, ale jezeli uwazasz ze studiowanie jest dla nierobow, to powiedz mi jaki nierob bylby w stanie ostro tyrac uczac sie stresujac sesja itd za darmo albo jeszcze do tego "interesu" doplacac. Nierob, predzej by poszedl do jakiejs malo wymagajacej pracy, bo motywowal sie zarobkiem.....

a, to jak w krakowie to niewiele mogę ci pomóc... nie przejmuj się na zapas - nawet jeśli wybierzesz już kierunek i dojdziesz do wniosku, że zupełnie ci się to nie podoba, to zawsze możesz zmienic kierunek:)

a co po filozofii, jaka praca, perspektywy?

\"do garów a nie na studia babo... dzieci rodzic, mezowi dogadzac a nie sie puszczac w akademikach jakichs, glowe zaprzatac glupotami\" \"studiowanie jest dla buraków, alkoholików i nierobów\" I jak tu nie wierzyć że ten kraj to zacofane zadupie Europy... A co do kierunku to niestety nie studiuję nic z twojej listy (studiuję politologię) więc nie mogę pomóc.

prosze bardzo, takie informacje zawarte sa na stronie mojej uczelni i wbrew pozorom wiele znanych mi osob po moim kierunku zajmuje bardzo podobbne stanowiska: "Ukończenie studiów filozoficznych daje absolwentowi podstawę zatrudnienia we wszystkich zawodach wymagających szeroko pojętych kwalifikacji humanisty, a więc np. w redakcjach czasopism i wydawnictw, instytucjach kulturalnych w prasie, radiu i telewizji oraz w administracji państwowej i samorządowej, aparatach organizacji politycznych a także w oświacie. Studenci w trakcie studiów mają możliwosc ukończenia kursu pedagogicznego, który przygotowuje do nauczania w szkołach: edukacji filozoficznej, etyki, logiki oraz prowadzenia zajęc w ramach przedmiotów z bloku humanistycznego."

Gość jarek ty za to jesteś
super inteligentny :o bije od ciebie wręcz ta finezja cepa :classic_cool:

Gość majjeczka
zagubiona maturzystko - ja skończyłam filologię polską, ale nie wybrałam specjalizacji nauczycielskiej (belferka nie jest dla mnie kompletnie), tylko właśnie specjalność edytorską... a to jak widzę mieści się w kręgu Twoich zainteresowań ;) oprócz tego do wyboru były m.in.: -logopedia -filmoznawstwo -teatrologia

Gość jarek aleś ty słodki
;) 😘

po twoich tematach i wypowiedziach można się jedynie doszukiwać szczątków inteligencji ale tobie może się wydawać ,że jest inaczej w końcu masz swój wyimaginowany świat :classic_cool: masz rację tobie finezja do niczego nie potrzebna :p

"w tym nieszczęsnym kraju studiuje każdy matoł, bzdurne kierunki w stylu filozofii, socjologii lub politologii a później kończy jako kasjerka albo portier" Na mój kierunek było ponad 19 osób na jedno miejsce więc raczej "matoły" się nie dostały. A właśnie w płatnych uczelniech studiują ciemnoty które nie mogą się na normalne dostać i muszą bulić za wykształcenie po to żeby właśnie nie być kasjerami i portierami. Mówi się że w polsce masa ludzi studiuje ale zobacz sobie ile studiuje na porządnych uczelniach a nie gównianych prywatnych za kasę rodziców.

Gość jarek zgadzam sie
z Toba w 100%% bzdurne kierunki to tylko w pl. Chcialabym tylko dodac wiesz jacy ludzie ida na studia? Tylko tacy co sobie w zyciu rady nie moga dac. Mysla ze studia pomoga im znalezc lepsza prace a i tak laduja na kasie. Do pracy to trzeba miec glowe umiec pokombinowac tu i tam a nie studia!

bzdurny kierunek....zenada jarku, jakbys troszke poczytal-to nie boli, to wiedzialbys ze filozofia towarzyszy ludzkosci od zarania dziejow, kieds bycie filozofem bylo wyzej cenione niz bycie medykiem. filozofia to umilowanie madrosci jezeli uwazasz ze tam pcha sie banda matolow to lepiej zobacz co sie dzieje na kierunkach typu marketing i zarzadzanie-bez urazy oczywisice, nie chce generalizowac, ale znam wiele osob z takich kierunkow niektore z nich naprawde nie grzesza inteligencja-chociaz przy jarku to istni geniusze, ale jarek to patologia intelektualna a o patologiach tu nie mowimy....

jesteś słodki jak mały gópiutki szczeniaczek;) 😘

spracowany jaruś jak mi cię szkoda :D :D cóż nie każdemu w życiu musi się powieść :D :D może ci się kiedyś w życiu uda

masz chyba jakieś kompleksy :p panie zaradny brak własnego życia powoduje,że tak bardzo interesuje cię co robi ktoś inny :P? Twoja opinia jest również mało ważna :D Panie Ziobro :classic_cool:

Politologia bzdurnym kierunkie LOL Skoro polacy tak myślą nic dziwnego że nasi politycy to żałosne ciemnoty, w końcu po co komu politologia? Elektrycy i rolnicy świetnie nami rządzą :P Poza tym ciemniaku zobacz ile zarabiają ludzie po politologii. Średnią krajową to dwie moje znajome po politologii wydają jednego dnia na pierdoły. Może jak ktoś kończy prywatne studia w Wypiździewie Górnym inaczej to wygląda.

a teraz powiedz:zarabiam więcej od was ha ha -jak zawsze;) słodziak;)

słodziak :o :o ??

Xoxoloxo-popieram nierobow jest sporo na prywatnych uczelniach, gdzie plaqci sie astronomicnze kwoty-stad moze ten wniosek ze student to nieudacznik bo wielu takim studentom rodzice oplacaja studia a oni łaskawie na nie chodza. U mnie na kierunku lista przyjetych liczyla 45 osob a ponad 100 bylo na liscie osob ktore nie zostasly przyjete-wiec wstepne rozpoznanie matolow i niematolow odbylo sie. Teraz podam przyklad z mojego otoczenia na potwierdzenie mojej tezy i obalenie tej, jakoby student to czlowiek ktory jest zyciowym nieudacznikiem. moja bliska znajoma ktora znam od wielu lat gdyz byla zawsze moja sasiadka, nie jest nazbyt bystra, na studa-na zadne podkreslam sie nie nadawala(tak jak jarek), poza tym wizja uczenia sie i pracowania za darmo ja nie pociagala. I co zrobila ta dojrzala zyciowo osoba? zatrudnila sie na kasie w hipermarkecie. Zarobione pieniadze przepierdala na glupoty-rodzice dokladaja jej kase na utrzymanie, nie mysli powaznie nie zastanawia sie co bedzie za rok i jak dlugo na tej kasie bedzie pracowac. nie odklada na nic, jest zupelnie nieswidoma tego co sie dzieje. Wyszla z zalozenia ze prace zawsze znajdize..oczywisice ale gdybym ja miala takie "ambicje" jak ona tez bym studia rzucila, bo pieniedzy z nich nie mam, ba! dokaldam sama na maerialy ksiazki itd, studiuje dziennie pracuje dorywczo w weekend. Gratuluje podejscia...no ale ta dziewczyna nie miala zadnego wyboru-jest zbyt tepa zeby skonczyc prywatna policealna, wiec jedyne co jej zostalo to praca zawodowa..... dlatego juz rozumiem dlaczego jarek sie tak miota-on tez nie mial wyboru, studia nie sa dla niego.....

Gość jarek zgadzam sie
trzeba byc przedsiębiorczym! A tego nie nauczysz sie na studiach! P.S a tak szczerze niech każdy z was przyzna co przez te piec lat dotyczylo wybranego kierunku a co innych bzdur typu marketing na ratownictwie i filozofia na fizyce itp itd pierwsze 2 lata to jakies bzdurne przedmioty do dupy nie pottrzebne! Dlatego studia sa bzdurne (o to i chodzilo)