Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Samsung

Rezydentura

Polecane posty

Gość Samsung

Witam , mam pytanie od pazdziernika 2005 roku pracuje w UK a nie wypelnialem jeszcze formularza p86 ( arrival) czy groza mi jakies konsekwencje z tego powodu a dodam ze chce ubiegac sie o rezydenture podatkowa.

witam przeczytałam w internecie: \"Każda osoba, która przyjeżdża do Wielkiej Brytanii w celach zarobkowych, ma obowiązek złożyć wypełniony formularz P86 w Her miejscowym urzędzie podatkowym, tj. Majesty Revenue and Customs.\" Czyli dobrze rozumiem?-mój mąż po przyjeździe do pracy w Anglii i oczywiście zatrudnieniu u pracodawcy powinien to wypełnić? z góry dziękuję za odpowiedź

p86? nie słyszałem o czymś takim- jeśli to papier który się nazywa rezydenturą podatkową, to jak np polski urząd skarbowy będzie chciał jakiś tam podatek wstecz za dochody z zagranicy, to wtedy się idzie , albo dzwoni do IR, i prośi o papier potwierdzający taką rezydenturę- by go dostać trzeba przepracowac w roku podatkowym ponad 6 miesięcy. wg mnie jedyną znaną mi korzyścią (poza przebojami z polskim urzędem skarbowym- pw) z tego papieru jest to ze jak sie go do polskiego banku zaniesie to przestają ci pobierać podatek od zysków kapitałowych (ten tzw belki- od odsetek). oczywiście wtedy taki podatek należy zapłacić w kraju którego rezydentem jesteś.