Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

złote pióra

Pulpety w sosie -siągnacy sie glutowaty sos

Polecane posty

Witam Jak zrobić pulpety w sosie np z pieczarkami, zeby nie wychodził klajster? Zawsze wychodzą mi ciągnące sie gluty:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja polecam pulpeciki wieprzowe w sosie, dzieci je uwielbiaja:) Skladniki ok 1/2 kg miesa wieprzowego 1 jajko 1 cebula 1 czerstwa bulka lub bulka tarta( ja dodaje na oko) sol, pieprz maka do obtoczenia Sos marchewka koperek lub natka vegeta 1 lyzka smietany lub jogurtu naturalnego Mieso przygotowujemy jak na kotlety mielone,czyli jajko, cebulke ,bulke i przyprawy mieszamy razem z miesem.Nastepnie formujemy male pulpeciki i obtaczamy w mace po czym smazymy na patelni z kazdej strony.Po usmazeniu przekladamy je do garnka i zalewamy woda lub bulionem( do 3/4 wysokosci pulpetow).Ja polecam ten bulion!!!. Dodajemy tez pokrojona w plasterki marchewke i duzimy wszystko razem do miekkosci.Doprawiamy do smaku vegeta.Na koncu zageszczamy maka i dodajemy smietane.Mozna dodac tez koperek lub natke pietruszki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak robisz zaklepke to radze wyciagnac pulpeciki i wlewac make ze smietana energicznie mieszajac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no bo....
pewnie dajesz za duzo maki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ktośtakijakja
No właśnie - dajesz za dużo mąki - najlepiej nie wlewać od razu całości, zawsze możesz " dogęścić " w drugą stronę to nie działa :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dokładnie to mi przemknęło przez głowę :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bo czasem na poczatku sosu wydaje sie, ze jest strasznie zadki, co kusi do dodawania coraz wiecej i wiecej maki. ale on potem gestnieje. ja do klopsikow z pol kilo miesa, sosu zeby bylo tyle, co je przykryje, daje gora lyzke maki. sos jest z pozoru prawie za zadki, ale potem okazuje sie w sam raz :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A to się wyjaśniło :D Do wszelkich sosów które mają wyglądać jak \"sos polski\" tylko pszenna (obojętne w sumie, czy tortowa, czy poznańska lub wrocławska) Ziemniaczaną to do kisielu raczej, albo do bardziej wyszukanych sosów egzotycznych, według przepisów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×