Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asiulka81

szkarlatyna u 7latka

Polecane posty

Gość asiulka81

czy szkarlatyną może zarazic się 1,5 roczne i 4 miesięczne dziecko bo mój 7latek chory, czy to jest poważna choroba

Gość akitaki
może

Gość bananowa lala
absolutnie nie chcę cie straszyć.U mnie w rodzinie niedawno dziecki chorowały na to paskudztwo.(9lat i 2 lata.Te maluchy twoje też moga sie zarazić.Tylko szkarlatyną zaraża sie zanim widać objawy u nosiciela,tak jak z ospą.Sama choroba-coś strasznego:( kilka dni miały 39 stopni gorączki.Zapalenie jamy ustnej.Kilka dni bez jedzenia.Ból okropny.Prawie w szpitalu wyladowali:( schodziła im skóra n a rękach.Szkarlatyna jest bardzo,bardzo zaraźliwa.

Gość bananowa lala
no radzą sobie:) ja tylko napisałam jak to paskudnie wyglądało:)

Płonica jest ostrą chorobą zakaźną wieku dziecięcego wywołaną przez bakterię - paciorkowca grupy A. Źródłem zakażenia jest człowiek chory na zakażenie paciorkowcowe, ozdrowieniec lub nosiciel paciorkowca. Zakażeniu płonicą ulegają tylko ludzie wrażliwi na toksynę paciorkowca. Okres wylęgania wynosi 2 - 5 dni (bezobjawowy). Do wstępnych objawów klinicznych zalicza się gorączkę, bóle brzucha, wymioty oraz ból gardła. Lekarz badający dziecko w tym okresie stwierdza stan zapalny gardła lub jamy nosowo - gardłowej o różnym nasileniu oraz obrzęk węzłów chłonnych, głównie szyjnych. Wysypka pojawia się równocześnie z gorączką lub 24 godz. później. Jest ona drobnoplamista, czerwona, zlewająca się na tułowiu, w zgięciach łokciowych i podkolanowych. Najwyraźniejsza jest na piersiach, brzuchu, pośladkach i w pachwinach. Wysypka wygląda tak, jakby ktoś pokaleczył skórę uderzając w nią szczotką. Na policzkach jest rumień, jednak skóra wokół ust i nosa pozostaje blada (tzw. trójkąt Fiłatowa). Intensywność i czas trwania wysypki jest różny (od 24 godz. do kilku dni). Język początkowo obłożony (pokryty białym nalotem), potem przybiera wygląd \"malinowy\" (żywoczerwone, powiększone brodawki smakowe). Po 2 - 3 tygodniach od ustąpienia wysypki występuje grubopłatowe łuszczenie się skóry, najwyraźniejsze na stopach i dłoniach (gdy nie zauważono wysypki, to charakterystyczne łuszczenie się skóry pozwala na wsteczne rozpoznanie szkarlatyny).

Gość mirta
mam 8 letniego synka który po raz 3 jest chory na szkarlatynę gardłową czy to jest normalne ?! Pierwszy raz zachorował w wieku 5 lat, drugi raz był chory 3 tygodnie temu. dziś jest " powtórka z rozrywki ":)))

Gość abcgrt
Uważajcie na szkarlatynę. Sama przeszłam ją w wieku 4 lat. W wyniku poiwkłań chorowałam na przewlekłe zapalenie miedniczek nerkowych przez następne 10 lat:(((

Gość mirta
Czy nie jest dziwne że oprócz wysypki na ciele i powiększonych kubeczków smakowych na języku nie miał innych objawów tj. ból brzucha , gorączka , czy też wymioty . Wczoraj bolało go gardło a dziś rano miał dwa "placki" na twarzy i wysypkę (pod żebrami i w okolicach podbrzusza)

Gość anka811
jak długo trwa ta choroba?