Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Dziewczyny,piszcie jak macie jakies pytania. Dzisiaj miałam sytuacje,gdzie kobieta pierwszy raz sie dowiedziała,ode mnie,że ma mozliwośc skorzystac z ulgi na dwoje dzieci!!!! Jak tylko bedę mogła to pomogę.Pracuje jako księgowa i troche pojęcia o tym mam.

A to ja mam pytanie. Jeśli moje dziecko urodzilo sie w listopadzie to odliczam całą ulgę, czy tylko za dwa miesiace?

hej Ja tez mam pytanie .. czy kazdy moze odliczyc sobie internet?? I co jest do tego potrzebne no i jak konkretnie to zrobic ?? Z góry dziekuje ...pozdrawiam

Każdy,na kogo jest wystawiona faktura,czyli jest \"właścicielem\". Odlicza się kwotę brutto samego abonamentu ,suma faktur nie może przekroczyc 760zł a wpisuje się ja (kwotę) w załączniku -O- poz.22 bądz 23.

Aha, konieczne jest posiadanie nie tylko dowodów zapłaty,również faktury VAt,które wystawia TP.Oczywiście do rozliczenia sie tego nie dołącza ale w razie kontroli.

Gość Ferfi
slyszalam ze bedac na wychowawczym nie mozna sobie nic odliczyc czy to prawda? bo ja wlasnie tak zostalam rozliczona, na zero bo ponoc na wychowawczym tak sie wlasnie rozlicza...

A byłaś cały 2007 r na wychowawczym?Bo gdy wczesniej był maciezyński to powinnaś dostac PIT-11 i wtedy możesz odliczac co się da i ile sie da.

Gość A pit za macierzyński
a pit za macierzyński dostanę z ZUS-u czy z zakładu pracy (płatnikiem był pracodawca) ?

Jeśli płatnikiem był pracodawca to z zakładu pracy,ale powinnaś juz dostac.Termin był do 29.02.2008

Gość jeśli mój mąż pobiera
zasiłek rodzinny za granicą to czy mi się należy płatny wychowawczy w PL?

Mucho - Ty mi z nieba spadłaś. Jestem laikiem w kwestiach PITów i w ogóle nie wiem od czego zacząć... Pracowałam 2 razy na umowę o dzieło. Płatnik przesłał mi jakiś druczek pt. \"PIT -11 Informacja o dochodach oraz o pobranych zaliczkach na podatek dochodowy\". No i co ja mam z tym dalej robić? Wypełnić PIT-36?? Czy coś innego?

Gość Kłopot ...
Cześć, Mam pytanie: jakie są konsekwencje nie wysłania na czas pitu 11? Wiem, że będzie spóźniony bo dopiero jutro zostanie wysłany. Proszę o pomoc.

Gość mama Majki
a czy ja moge odliczyc ? do lutego 2007 byłam na L4 , potem do lipca na macierzyńskim a od lipca do końca roku na wychowawczym. dzieki z góry za odpowiedż :)

Chemikal- wypełniasz PIT-37 jesli,oczywiście nie prowadziłas działalności gospodarczej

Gość A pit za macierzyński
dziękuję bardzo za odpowiedź 🌻

Do Kłopot- jako tako ,pracodawca nie ponosi żadnych konsekwencji nie wysłania PIT-u w terminie do pracownika. Mogłabyś to zgłosic w jkimś urzędzie ale pewnie nie wiele to da. Wieksze konsekwencje poniesie pracodawca,jesli nie złozy w terminie PIT-11 do Urzędu Skarbowego.

Gość Kłopot ...
No właśne. Pracodawcę mam spoko i swój pit już mam, tylko do urzędu pójdzie z opóźnieniem bo dopiero dzisiaj. Jestem cekawa czy będą tego jakieś konsekwencje dla pracodawcy bo ja osobiście rozumiem, ze zdażają się wpadki i człowiek jest tylko człowiekiem.

Gość muminek plus
a czy w związku z neostradą wystarczy posiadanie umowy na neostradę plus ewentualnie zestawienie płatności zrobione przez telekomunikację?. Niestety przy przeprowadzce robiliśmy porządki i zostawialiśmy tylko dowody wpłaty (o głupoto)

Gość Allegrowiczka pełną gębą
Pracuje od września 2007,od grudnia 2007 byłam na zwolnieniu i pózniej przeszłam na macierzyński.Czy oprócz pit 37 wypełniam także zerowy?

Gość lilililili
Witam,w takim razie ,bardzo prosze o odpowiedz, pracowałam w banku na umowe -zlecenie przez 6 miesiecy zarabiałam 1400zł brutto, było to od wrzesnia 2006 roku do lutego 2007 roku, niestety nie zdazyłam zlozyc pita do maja(tak jak trzeba) tylko złozyłam go na poczatku 2008 roku, czy w takim razie przysługuje mi zwrot podatku(gdyz słyszłam ze osoby pracujace na umowe-zlecenie otzrymuj atki zwrot i jest on dosc duzy) czy w zwiazku z opoznieniem w jakim zlozyłam pita ,nie otrzymam juz zadnych pieniazków z tego tytułu, albo co wiecej zapłace dodatkowa karę??bardzo prosze o odpowiedz i zgóry bardzo dziekuje!!!

Gość qwertyu
Nie złożyłem w terminie W przypadku nie złożenia rozliczenia rocznego w terminie uniknięcie odpowiedzialności karnej skarbowej nie zawsze będzie dla podatnika najkorzystniejsze. Z tego też powodu warto składać rozliczenie roczne w stosownym terminie. Podatnik, który nie złożył w terminie zeznania rocznego, ma bowiem trzy wyjścia ze swojej sytuacji: * może powiadomić urząd skarbowy o niezłożeniu deklaracji, przekazując jednocześnie wszelkie dokumenty niezbędne do ustalenia podstawy opodatkowania i wysokości podatku należnego, a także wpłacić niezwłocznie albo w terminie wyznaczonym przez urząd skarbowy należny podatek dochodowy wraz z odsetkami; w takim wypadku podatnik nie podlega karze, płaci jedynie odsetki za zwłokę; * może złożyć zeznanie podatkowe po terminie, popełniając w ten sposób wykroczenie karne skarbowe, co wiąże się z karą w kwocie zazwyczaj do kilkuset złotych, w zależności od sytuacji zarobkowej i majątkowej podatnika; * czekać, aż urząd zorientuje się w sytuacji i ukarze podatnika za nie złożenie deklaracji, po czym wyda postanowienie o wszczęciu postępowania podatkowego w celu ustalenia zobowiązań podatkowych. Wydawać by się mogło, iż pierwsza ewentualność jest korzystniejsza, niemniej jednak spowoduje ona wszczęcie postępowania podatkowego, a ewentualnie również kontrolę podatkową. Druga ewentualność nie wymaga kontroli czy postępowania podatkowego, gdyż podatnik sam ujawnia podstawę opodatkowania i podatek należny. Minusem jest jednak kara. Trzecia - z oczywistych względów - jest całkowicie niekorzystna.

Gość ssssssssssama
jestem samotna matka zawsze rozliczam sie z corka czy moge rozliczac sie dalej jako samotna m,atka i odpisac ulge na dziecko?