Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

mini55 Odliczasz cała kwote bo limit wynosi 760 zł a nie 670 jak napisałam wczesniej;-) (czeski błąd);-) A co do internetu to w Waszym przypadku tylko mąż może odliczyć internet bo na niego wystawiane są faktury,nie ważne kto płaci i z czyjego konta. Odliczyć może tylko osoba na która wystawiona jest faktura VAT.

dzieki tylko jeszcze jedno - czy w takim razie zle to zrozumiałam?? Dla dokonania odliczeń niezbędne jest posiadanie dowodu zapłaty (wpłata, przelew, przekaz pocztowy). Dowód ten powinien być wystawiony na nazwisko podatnika, powinien to być przelew z konta podatnika albo dowód wpłaty, na którym podatnik figuruje jako wpłacający. Nie wystarczy przelew np. z konta żony z podaniem nazwiska podatnika jako zobowiązanego (np. w tytule przelewu). bo juz sama nie wiem co myslec- zeby mnie potem nie scigali :D

No więc tak: Prawo do odliczenia ma osoba,która widnieje na fakturze, a dowody wpłat muszą byc ale nie ma znaczenia z czyjego konta czy w jakiej formie zostały faktury zapłacone. Czyli mąż odlicza a faktury i polecenia zapłaty(z Twojego konta) przechowujecie 5 lat;-)

Po prostu ,wpłacającym nie musi byc twój mąż,wystarczy jak jest wpisane w treści polecenia zapłaty,jego imie i nazwisko.

Witam Czy można się dowiedzieć informacji na temat Pitu 0? Konkretnie chodzi mi o punkt 15.Skąd tam się wzieła ta kwota? skąd on się bierze? jak go można obliczyć? bardzo proszę o odpowiedź

2. Darowizny wynikające z odrębnych ustaw. W wierszu tym wpisuje się darowizny przekazane na kościelną działalność charytatywno-opiekuńczą, wynikające z ustaw regulujących stosunek Państwa do poszczególnych kościołów. Na przykład, zgodnie z postanowieniami art. 55 ust. 7 ustawy z dnia 17 maja 1989 r. o stosunku Państwa do Kościoła Katolickiego w Rzeczypospolitej Polskiej (Dz.U. Nr 29, poz. 154, z późn. zm.), „darowizny na kościelną działalność charytatywno-opiekuńczą są wyłączone z podstawy opodatkowania darczyńców podatkiem dochodowym i podatkiem wyrównawczym, jeżeli kościelna osoba prawna przedstawi darczyńcy pokwitowanie odbioru oraz - w okresie dwóch lat od dnia przekazania darowizny - sprawozdanie o przeznaczeniu jej na tę działalność. W odniesieniu do darowizn na inne cele mają zastosowanie ogólne przepisy podatkowe\". Nie wiem czy o to Ci chodzi ale tak zrozumiałam

Gość Księgowa z dużym stażem
wiele blednych porad sie tu wkrada niestety :(

Czekam na twoje \"interpretacje\" ,ewentualnie wskaz błedne informacje. Człowiek uczy sie całe zycie;-)

Gość jastin
witaj moje pytanie brzmi tak: od lutego 2007 dojezdzam 80km pociagiem do pracy, kupuje imienne bilety miesieczne. Czy w zwiazku z tym moge te bilety odliczyc? i czy to tez bedzie PIT-37 bo rozliczam sie sama?

Gość melchiora
zobacz na PIT-ie 11 kolumne -"koszty uzyskania przychodu" -jaka kwotę masz wpisaną i napisz ile wydałas w 2007r na te bilety imienne.

Gość jastin
na PIT-ie 11 z tej firmy do ktorej dojezdzam mam 1356,9zl koszty uzyskania przychodow a na bilety wydalam ponad 3000zł...ale oprocz tego PIT-u mam jeszcze 4 inne z czego 3 z umowy zlecenie

Dziękuję za odpowiedź Jednak mnie nie dotyczy pit 0

Gość melchiora
Jeżeli roczne koszty uzyskania przychodów określone powyżej, są niższe od wydatków na dojazd do zakładu pracy lub zakładów pracy środkami transportu autobusowego, kolejowego, promowego lub komunikacji miejskiej, w rocznym rozliczeniu podatku (zeznaniu podatkowym) koszty te mogą być przyjęte w wysokości wydatków faktycznie poniesionych, udokumentowanych wyłącznie imiennymi biletami okresowymi. Podstawa prawna: art. 8 ust. 2 ustawy z 16 listopada 2006 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz.U. nr 217, poz. 1588).

Gość ehp
mam pytanie co zrobic jesli pracodawca nie wystawi pit 11 lub przesle go po upływie złożenia zeznania rocznego czy można jakoś zmsic pracodawce do przyspieszenie przesłania pit 11